ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ:

26-01-2015, 13:42

ВПРОДОВЖ 2014 РОКУ ДО ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЗВЕРНУЛОСЯ ПОНАД 60 ГРОМАДЯН
Робота зі зверненнями громадян – важлива складова діяльності органів ДФС, адже саме так забезпечується зворотній зв’язок із громадськістю, формується ідеологія добровільної сплати податків. Саме тому ДПІ у Києво-Святошинському районі приділяє значну увагу розгляду зверненням громадян, задоволенню їх законних прав та інтересів, забезпеченню їх конституційного права на звернення.
Так, за 12 місяців 2014 року фахівцями ДПІ у Києво-Святошинському районі розглянуто 20 письмових звернень громадян, що на 9 звернень більше, ніж за відповідний період 2013 року. Керівниками ДПІ у Києво-Святошинському районі проведено 42 особистих прийоми громадян, що на 23 прийоми більше, ніж за відповідний період 2013 року.
Найчастіше громадяни у зверненнях порушували питання щодо контрольно-перевірочної роботи (50 %), єдиного податку для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб (10 %), роз’яснення податкового законодавства з різних питань (10 %), податкової політики (20 %).
Інші звернення стосувалися питань роз’яснення норм діючого податкового законодавства та законодавства по єдиному соціальному внеску.
Робота фахівців ДПІ направлена на забезпечення кваліфікованого, неупередженого, об’єктивного та своєчасного розгляду звернень громадян, оперативного вирішення порушених питань, а також задоволення законних вимог заявників.

ПРОТЯГОМ 2014 РОКУ ПЛАТНИКИ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ 34 РАЗИ ЗВЕРНУЛИСЯ НА СЕРВІС «ПУЛЬС»
Інтерактивний антикорупційний сервіс «Пульс» продовжує свою роботу. Основним завданням сервісу є подолання проблем, що виникають у податковій і митній службах, а головним принципом роботи є зворотній зв’язок та оперативне вирішення проблемних питань платників податків.
Так, впродовж 2014 року на сервіс «Пульс» від платників Києво-Святошинського району надійшло 34 звернення, що на 43 звернення менше, ніж за 2013 рік.
Найчастіше у заявників виникали питання, пов’язані з роботою органів ДФС – 16 (49 %); з проблемами при подачі звітності та реєстрації податкових накладних в ЄРПН – 10 (30 %); з роботою центрів обслуговування платників – 4 (12 %).
Також платники податків звертаються на сервіс «Пульс», щодо контрольно-перевірочної роботи, реєстрації платником єдиного податку та платником ПДВ.
Всі звернення розглядаються своєчасно, протягом 3-х робочих днів, а у випадках, якщо вирішення питання заявника суперечить нормам чинного законодавства, йому надається обґрунтоване роз’яснення з посиланням на норми таких законодавчих актів.

НА АДРЕСУ ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ НАДІЙШЛО 109 ЗАПИТІВ НА ПУБЛІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ
Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації.
За 2014 рік до ДПІ у Києво-Святошинському районі надійшло 94 запити від юридичних осіб, 15 запитів від громадян на публічну інформацію.
Найбільшу зацікавленість викликала інформація про стан розрахунків з бюджетом, наявність чи відсутність заборгованості по платежах, матеріали документальних перевірок.
Відповіді на запити надано запитувачам протягом п'яти робочих днів з дня отримання запиту, тобто у встановлені діючим законодавством терміни.
Отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа-запита за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34 (на конверті вказувати «Публічна інформація»); або на електронну адресу: ksvyatoshyn@kyivobl.minrd.gov.ua; факс: (045 98) 6-12-04 чи зателефонувавши на (044) 406-00-16 в робочий час: з понеділка по п’ятницю з 09-00 до 13-00 год.; 13-45 до 18-00 год. (у п’ятницю – до 16-45 год.).

ЗА 2014 РІК ЦОПом ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ НАДАНО ПОНАД 11 ТИС. АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
Впродовж 2014 року Центром обслуговування платників (ЦОП) ДПІ у Києво-Святошинському районі було надано понад 11000 адміністративних послуг.
Частіше серед наданих адміністративних послуг має послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки (49%). За 2014 рік фізичним особам-платникам податків було надано понад 5,4 тисячі таких послуг.
Послуги з реєстрації книги обліку розрахункових операцій отримали 2,3 тисяч суб’єтів господарської діяльності. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, які контролюються органами ДФС видані 1017 платникам.
Нагадаємо, що ЦОП ДПІ у Києво-Святошинському районі, в якому надається комплекс адміністративних, консультативних та інформаційних послуг знаходиться за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34. Факс: (04598) 5-21-77. Телефон (044) 406-00-16. Години прийому: з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 13:00; 13:45 до 18:00 (у п’ятницю – до 16:45).

НОВАЦІЇ В ОПОДАТКУВАННІ
Головне управління ДФС у Київській області, повідомляє, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014 № 71-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким, зокрема, передбачено скорочення кількості податків та зборів.
Так, серед загальнодержавних податків залишилися: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата та мито, а серед місцевих - податок на майно та єдиний податок. До місцевих зборів належать збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.
Водночас зазначимо, що місцеві податки та збори, які встановлені відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.
Крім того, внесено зміни до п.16¹ підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, яким передбачено, що термін справляння військового збору продовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.
Починаючи з 01.01.2015 року об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 ПКУ. Тобто до бази оподаткування включається не лише заробітна плата та платежі за цивільно-правовими договорами, а будь-які доходи, що включаються до бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ: ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ
Законом України від 28.12.2014 № 71-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України відносно податкової реформи» внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, щодо податку на додану вартість.
До розділу V Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та розділу XX «Перехідні положення» ПКУ внесено зміни, переважно пов’язані з процедурою адміністрування ПДВ (в т.ч. щодо електронного адміністрування ПДВ).
Так, п. 201.1 ст.201 ПКУ, який набув чинності 01.01.2015 року, передбачено, що платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому, відповідно до п.11 підрозділу 2 Перехідних положень ПКУ, реєстрація всіх без виключення податкових накладних в Єдиному реєстрі є обов’язковою з 01.02.2015 року.
З метою отримання податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної.
Необхідно зазначити, що ПКУ передбачає запровадження штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ст. 120¹ ПКУ): 10 % від суми ПДВ – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів; 20 % від суми ПДВ – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів; 30 % від суми ПДВ – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів; 40 % від суми ПДВ – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.
Вказані штрафні санкції не застосовуються при порушенні термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, складених в період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року (пункт 35 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).
Крім того введення електронного адміністрування ПДВ із використанням спеціального рахунку, відкритого в органах казначейства та розрахунком формули, якою обмежується ліміт реєстрації податкових накладних, відкладено до 1 липня 2015 року.

У 2014 РОЦІ НА КИЇВЩИНІ НАДІЙШЛО МАЙЖЕ 8 МЛРД. ГРН. ЄДИНОГО СОЦВНЕСКУ
У грудні 2014 року в Київській області сплачено майже 785 млн. грн. єдиного соціального внеску.
Слід відзначити позитивну динаміку надходжень єдиного внеску у порівнянні з попереднім роком. За 2014 рік зібрано єдиного внеску майже на 193 млн. грн. або на 2,6 % більше ніж у 2013 році. Середньомісячна сплата єдиного соцвнеску підвищилася з 619 млн. грн. до 635 млн. гривень.
За несвоєчасну сплату єдиного внеску протягом 2014 року прийняті рішення про застосування штрафних санкцій на загальну суму майже 26 млн. гривень.
Спостерігається тенденція до зростання кількості осіб, які виявляють бажання брати участь у добровільній сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У 2014 році органами фіскальної служби Київщини укладено близько 800 договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

КІЛЬКІСТЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ КИЇВЩИНИ АВТОМАТИЧНО ОТРИМУЮЧИХ БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ – ЗРОСТАЄ
Впродовж 2014 року ГУ ДФС у Київській області відшкодовано грошовими коштами платникам податків майже 3 млрд. грн. бюджетної компенсації податку на додану вартість. В порівнянні з 2013 роком показник збільшився майже в 2 рази. Фіскальна служба максимально задовольняє поточні заявки на відшкодування ПДВ та поступово ліквідує невідшкодований залишок попередніх періодів.
Частина компенсації податку на додану вартість, отриманої підприємствами Київської області в автоматичному режимі за 2014 рік, складає 52 %. Протягом 2013 року таке відшкодування складало лише 26 % загальної суми відшкодування. Всього за 2014 рік 30 підприємств області скористалися можливостями автоматичного бюджетного відшкодування. Загальна сума автоматичного бюджетного відшкодування в 2014 році склала 1,5 млрд. грн., що у 3,8 разів або на 1,1 млрд. грн. перевищує попередній рік.

МІСЦЕВА «СКАРБНИЦЯ» КИЇВЩИНИ У 2014 РОЦІ ПОПОВНИЛИСЯ БІЛЬШЕ НІЖ НА 3,4 МЛРД. ГРИВЕНЬ
У 2014 році до місцевих бюджетів Київської області надійшло податку на доходи фізичних осіб на суму понад 3 млрд. гривень. Темп росту до минулого року склав 105,8 %.
Додатково, в порівнянні з 2013 роком, до місцевих бюджетів надійшло майже 173 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
Не менш значною у загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів є сума єдиного податку з фізичних осіб - підприємців.
Так, єдиного податку з фізичних осіб - підприємців у 2014 році надійшло 297,3 млн. грн., або 117,8 % від прогнозних надходжень. Додатково отримано близько 45 млн. гривень.
Фізичні особи-підприємці, що працюють на єдиному податку збільшили сплату податків у порівнянні з 2013 роком на 22,4 %, або на 54,4 млн. гривень.
Надходження до місцевих бюджетів податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки склали 5,7 млн. гривень. З них: по фізичних особах - 1,8 млн. грн., по юридичних особах - 3,9 млн. грн.), що на 4,1 млн. грн. або в 3,5 рази більше ніж у 2013 році.

НА КИЇВЩИНІ ДОСЯГНУТО ПОЗИТИВНОЇ ДИНАМІКИ З ДЕТІНІЗАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ
Завдяки поліпшенню аналітичної роботи, що передує перевіркам роботодавців, органи ДФС у Київській області в 2014 році виявили 1652 працівника – «нелегала».
На контролі ГУ ДФС у Київській області постійно знаходяться потенційні «тіньові» працедавці. В 2014 році перевірено 192 підприємця, що перебували у зоні посиленої уваги та мали «трудові» ризики, – і не помилилися в жодному з випадків, виявивши порушення в кожного з них.
Несумлінні підприємці, які нехтували законом та дозволяли собі використовуючи «сіру» або ж взагалі «чорну» найману працю сплатять до бюджету понад 15 млн. грн. податків та штрафних санкцій, з них до казни вже надійшло майже 5 млн. гривень. Також на порушників складено 341 адміністративний протокол.
Економічним ефектом від офіційного працевлаштування робітників, які раніше отримували зарплату в «конвертах», стали додаткові надходження до місцевих скарбниць регіону більше, як на 1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Крім того до офіційної державної реєстрації залучено 1667 приватних підприємців, які раніше здійснювали комерційну діяльність у «тіні». Від цього бюджет отримав, ще 600 тис. грн. податків.

У 2014 РОЦІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПЕРЕВІРОК ПОДАТКОВОГО ТА МИТНОГО АУДИТУ КИЇВЩИНИ ДОДАТКОВО
НАРАХОВАНІ 1,8 МЛРД. ГРИВЕНЬ
Протягом минулого року підрозділами податкового та митного аудиту Київської області проведено 1 166 документальних перевірок, що на 147 менше, ніж у 2013 році. З загальної кількості перевірок проведено 167 планових (зменшення в порівнянні з попереднім роком на 26 перевірок, або на 14 %) та 999 позапланових (зменшення на 121 перевірку, або на 11 %). Зменшена і кількість зустрічних звірок – з 3,5 тисяч у 2013 році до 3,1 тисяч у 2014 році або майже на 14 %.
Завдяки ризикоорієнтованому відбору суб’єктів господарювання до перевірок, при зменшенні кількості проведених перевірок одночасно суттєво зросли донарахування. Їх розмір збільшився майже вдвічі або на 1 млрд. гривень. Надходження за актами перевірок у 2014 році склали 165,4 млн. грн., що на 2 млн. грн. більше ніж у 2013 році. Також зменшені на 1 млрд. грн. штучно сформовані збитки, це на 61,3 млн. грн. перевищує показник попереднього року та зменшено залишки від’ємного значення з ПДВ на 7,9 млн. гривень.
Працівниками підрозділів податкового та митного аудиту у 2014 році забезпечено надходження до Державного бюджету донарахованих сум в розмірі 106,5 млн. грн., що на 10,5 млн. грн. більше ніж у 2013 році. В межах відпрацювання «ризикових» суб’єктів господарювання до Державного бюджету надійшло 29,9 млн. грн., що на 2,7 млн. грн. більше ніж у 2013 році.
За результатами порушень, виявлених при проведенні фактичних перевірок 2197 платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, застосовано штрафних (фінансових) санкцій на 5,7 млн. грн., до бюджету вже стягнуто 4,5 млн. гривень.
Також за 2014 рік проведено 28 перевірок з питань дотримання митного законодавства, з них: 11 планових та 17 позапланових. За результатами проведених перевірок донараховано 14,7 млн. гривень. Більшість винесених рішень-повідомлень оскаржується суб’єктами господарювання в судовому порядку, тому до Державного бюджету надійшло понад 491 тис. гривень.

ЖИТЕЛІ КИЇВЩИНИ СПЛАТИЛИ НА ПОТРЕБИ АРМІЇ
ПОНАД 110 МЛН. ГРН. МИНУЛОГО РОКУ
Тільки за грудень 2014 року до зведеного бюджету надійшло 34 млн. грн. військового збору.
Нагадуємо, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.
Також вищезазначеним Законом внесені зміни в частині об’єкта оподаткування військовим збором.

НА КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС ПІДВЕДЕНІ ПІДСУМКИ
ДІЯЛЬНОСТІ ЗА 2014 РІК
Київською митницею ДФС в минулому році, однією з перших в митній системі України, розпочато практичну реалізацію статті 258 Митного кодексу України, що передбачає митне оформлення експортних вантажів без фактичного їх заїзду в термінали. Саме це сприяло розвитку та стимулюванню експортного потенціалу Київщини. На сьогодні, в зоні діяльності митниці, митне оформлення експорту без фактичного заїзду в термінальний комплекс здійснює понад 100 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.
Протягом 2014 року працівниками митниці оформлено майже 263,5 тисячі вантажних митних декларацій (ВМД). З них 199,6 тисячі ВМД в режимі «імпорт», 61,7 тисячі в режимі «експорт» та 4,1 тисячі в режимі «транзит». Порівняно з попереднім роком спостерігається зменшення кількості поданих для оформлення ВМД. В режимі «імпорт» та «експорт» оформлено ВМД менше минулорічного відповідно на 21 та 4 %. Кількість ВМД, які оформляються в зоні діяльності митниці в електронному вигляді, на кінець 2014 року становить 92 % від загальної кількості.
У 2014 році Київською митницею ДФС забезпечено перерахування до Державного бюджету більше 21 млрд. грн. митних податків. Основними бюджетоформуючими товарами, митне оформлення яких здійснювалось у минулому році в зоні діяльності митниці були: легкові автомобілі, нафта та нафтопродукти, засоби захисту рослин, лікарські засоби та телефонні апарати.
Разом з тим, за результатами правоохоронного напряму роботи Київської митниці ДФС у 2014 році до державної скарбниці перераховано майже 25 млн. грн. Митницею за минулий рік відкрито 758 справ про порушення митних правил. За попередньою оцінкою вартість предметів порушення митних правил складає 53,8 млн.гривень. Типовими предметами правопорушення в 2014 році частіше всього були: валютні цінності, бурштин, продовольчі товари (фрукти та овочі), мобільні телефони, тютюнові вироби, холодна зброя (ножі) та товари, які переміщувались в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

ЗАТВЕРДЖЕНО НОВИЙ ПОРЯДОК ОБЛІКУ ПЛАТНИКІВ ЄСВ
Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 року №1162 затверджено новий Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників (наказ набрав чинності з 19 грудня 2014 року).
Зазначеним наказом встановлено, що платники єдиного внеску (юридичні та фізичні особи), які мають місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території України, обліковуються з ознакою «суб'єкт вільної економічної зони «Крим».
Якщо такими платниками є відокремлені підрозділи юридичних осіб, що мають місцезнаходження на іншій території України, то такі відокремлені підрозділи перебувають на обліку в територіальних органах Державної фіскальної служби України за місцем обліку відповідних юридичних осіб.
Новий Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок) передбачає, що взяття на облік платників ЄСВ здійснюється органами ДФС шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників.
Облік платників ЄСВ в органах ДФС ведеться за:
- кодами з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України - для платників, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи);
- реєстраційними номерами облікових карток платників податків або серією та номером паспорта - для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснення платежів за серією та номером паспорта;
- реєстраційними (обліковими) номерами платників податків, які присвоюються інвесторам (операторам) за угодою про розподіл продукції, дипломатичним представництвам і консульським установам іноземних держав.
Також, згідно з Порядком, дані з реєстру страхувальників про взяття/зняття з обліку платників ЄСВ, відомості про клас професійного ризику виробництва, відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також зміни в облікових даних платників ЄСВ, внесені до реєстру страхувальників на підставі цього Порядку, не пізніше наступного робочого дня передаються Пенсійному фонду України та фондам загальнообов'язкового державного соцстрахування в порядку взаємного обміну інформацією.

У 2015 РОЦІ ЗМЕНШЕНО КІЛЬКІСТЬ ГРУП
ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ
З 1 січня 2015 року внесено зміни до спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Так, замість шести груп платників єдиного податку запроваджено чотири групи. При цьому збільшується максимальний розміру доходу.
Зокрема, фізичні особи–підприємці реєструються платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп.
Платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, відповідно до норм глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі - Кодекс) з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи.
Для платників першої групи збільшено обсяг доходу до 300 000 грн. та ставка до 10 відс. розміру мінімальної заробітної плати.
Для платників 2 групи збільшено обсяг доходу до 1500 000 грн. та ставка до 20 відс. розміру мінімальної заробітної плати.
До платників третьої групи належать фізичні особи–підприємці та юридичні особи-суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень. При цьому фізичні особи-підприємці не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не є обмеженою. Ставка складає 2 відс. доходу – у разі сплати ПДВ та 4 відс. доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку;
Нагадуємо, Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи» внесено зміни, які набрали чинності з 1 січня 2015 року.

СТАВКИ РЕНТНОЇ ПЛАТИ ЗА ТРАНСПОРТУВАННЯ НАФТИ І НАФТОПРОДУКТІВ З 1 СІЧНЯ 2015 РОКУ
ВСТАНОВЛЕНО В ДОЛАРАХ США
Згідно з пунктом 256.3 статті 256 Податкового кодексу України ставки рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України з 1 січня 2015 року встановлено в доларах США:
0,21 долара США за транзитне транспортування 1000 куб. метрів природного газу за кожні 100 кілометрів відстані відповідних маршрутів його транспортування;
0,56 долара США за транспортування однієї тонни нафти магістральними нафтопроводами;
0,56 долара США за транспортування однієї тонни нафтопродуктів магістральними нафтопро¬дуктопроводами;
0,64 долара США за транзитне транспортування однієї тонни аміаку за кожні 100 кілометрів відстані відповідних маршрутів його транспортування.
Базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу (згідно п. 257.1 ст. 257 ПКУ).

ЗМІНИЛИСЯ СТАВКИ РЕНТНОЇ ПЛАТИ ЗА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ДЛЯ ВИДОБУВАННЯ ОКРЕМИХ ГРУП КОРИСНИХ КОПАЛИН
Відповідно до положень Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи» змінилися ставки рентної плати за користування надрами для видобування окремих груп корисних копалин.
Ставки плати за користування надрами для видобування нафти, конденсату, газу природного, залізної руди визначені пунктом 252.20 статті 252 ПКУ, встановлено у таких же розмірах, що діли тимчасово, до 1 січня 2015 року, відповідно до положень підрозділу 91 «Особливості справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин», яким доповнено розділ XX «Перехідні положення» ПКУ згідно із Законом України від 31 липня 2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».
Для нафти та конденсату видобутого з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів ставку установлено у розмірі 45 %, а понад 5000 метрів – 21 % від вартості товарної продукції гірничого підприємства.
Для газу природного, що реалізується не для формування ресурсу природного газу для потреб населення, а для інших потреб, та видобутого з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів – 55 %, а понад 5000 метрів – 28 % від вартості товарної продукції гірничого підприємства.
Базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу (згідно п. 257.1 ст. 257 ПКУ).

ЗМІНИ У ПОРЯДКУ ОБМІНУ ПОВІДОМЛЕННЯМИ З ДЕРЖАВНИМИ РЕЄСТРАТОРАМИ
З 01.01.2015 набув чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкової реформи)» (далі – Закон № 71).
Законом № 71 внесені зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», якими виключено необхідність направлення поштовим відправленням повідомлень, якими обмінюються державні реєстратори та контролюючі органи, якщо такі повідомлення направлені в електронному вигляді у порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної фіскальної служби України. До таких повідомлень відносяться повідомлення, що формуються контролюючими органами при проведенні заходів, пов’язаних з припиненням юридичних осіб (повідомлення за формами №23-ОПП, №24-ОПП, №25-ОПП, №26-ОПП, №27-ОПП, №28-ОПП), та повідомлення про те, що з відповідної дати розпочинається процес проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації.
Також Законом № 71 передбачено можливість направлення державному реєстратору в електронному вигляді повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф. № 18-ОПП.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ТА В ЯКІ ТЕРМІНИ ОСОБА ПІДЛЯГАЄ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ РЕЄСТРАЦІЇ ЯК ПЛАТНИК ПДВ
З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" (далі – Закон № 71), яким зокрема, внесено зміни щодо обов’язкової реєстрації платником ПДВ.
Так, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Податкового кодексу України (далі – ПКУ), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 р. V ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку (п. 181.1 ст. 181 р. V ПКУ).
У разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 р. V ПКУ (п. 183.2 ст. 183 р. V ПКУ).
Окрім того, згідно із п.п. 6 п. 180.1 ст.180 р. V ПКУ платником ПДВ є особа, що проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у тому числі майна, визначеного у ст. 243 Митного кодексу України), незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операцій із постачання товарів/послуг, визначеної п. 181.1 ст. 181 р. V ПКУ, а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством.
Водночас зазначимо, що правила, встановлені розділом V ПКУ, для добровільної реєстрації особи як платника ПДВ не змінилися.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі ДФС України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 101.01.02). Також рекомендуємо ознайомитися з листом ДФС України від 19.01.2015 № 1403/7/99-99-19-03-01-17 «Про систему електронного адміністрування ПДВ», який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у банері «Податкові зміни 2015».

ПРО ДЕЯКІ ЗМІНИ В ОПОДАТКУВАННІ ВІЙСЬКОВИМ ЗБОРОМ
Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII, «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема у частині оподаткування військовим збором.
Відповідно до п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.
Згідно з п.п. 1.1 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, а саме фізична особа – резидент (нерезидент), яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; податковий агент.
Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
Для резидента – це загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.
Об'єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання) (ст. 163 Кодексу).
Відповідно до пп.. 1.6. п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу платники збору зобов'язані забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 Кодексу.
Більш детально з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у листі ДФС України від 21.01.2015 № 1665/7/99-99-17-02-01-17 «Про внесення змін в адміністрування податку на доходи фізичних осіб та військового збору», який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у банері «Податкові зміни 2015».

ПРО СИСТЕМУ ЕЛЕКТРОННОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ
З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71).
Законом № 71 скасовано окремі норми Закону України від 31 липня 2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», з урахуванням змін, внесених до нього Законом України від 07 жовтня 2014 року № 1690-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності», пов’язані із запровадженням системи електронного адміністрування податку на додану вартість, та одночасно запроваджено нові правила такого адміністрування.
З урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України (далі –Кодекс) Законом № 71, система електронного адміністрування податку на додану вартість запроваджується поетапно (п. 35 підр. 2 р. ХХ Кодексу):
- з 1 січня до 1 липня 2015 року (або до дати, визначеної в окремому рішенні Верховної Ради України (далі – рішення ВРУ) про скорочення терміну перехідного періоду відповідно до пункту 7 Прикінцевих положень Закону № 71) – у тестовому режимі;
- з 1 липня 2015 року – на постійній основі.
Система електронного адміністрування ПДВ, що організована на центральному рівні ДФС, забезпечує автоматичний облік у розрізі платників податку:
- сум податку, що містяться у виданих та отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), та розрахунках коригування до них;
- сум податку, сплачених платниками при ввезенні товарів на митну територію України;
- сум поповнення та залишку коштів на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ;
- суми податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН.
Система електронного адміністрування ПДВ не вносить кардинальних змін до загальних принципів справляння ПДВ, затверджених Кодексом. Норми Кодексу, які визначають коло платників ПДВ, об’єкт оподаткування, принципи формування податкових зобов’язань та податкового кредиту, залишаються незмінними.
З цим та іншими роз’ясненнями про систему електронного адміністрування ПДВ можна ознайомитися у листі ДФС України від 19.01.2015 № 1403/7/99-99-19-03-01-17, який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у банері «Податкові зміни 2015».

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30