ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ:

17-02-2015, 13:18

ОБГОВОРЕННЯ ЗМІН ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЗМІЦНЕННЯ САМОСТІЙНОСТІ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ
У приміщенні ГУ ДФС у Київській області відбулася спільна семінар-нарада керівництва головного управління ДФС, голови Київської обласної ради з головами районних, міських рад Київської області та керівництвом районних та міських адміністрацій на тему: «Податкові зміни: необхідні кроки для економічного зростання».
Начальник головного управління ДФС Олександр Базанов наголосив на важливості змін внесених до податкового законодавства для формування місцевих бюджетів та вкладі Київської області в загальний бюджет України.
Заступник начальника ГУ ДФС у Київській області Оксана Форосенко ознайомила присутніх зі змінами законодавства, зробила акцент саме на тих податках, які формують місцевий бюджет, допомогла представникам влади розібратися в новаціях в форматі «запитання-відповідь».
Олександр Базанов висловив надію на подальшу плідну співпрацю представників місцевої влади і керівників податкових інспекцій в наповненні місцевих бюджетів.

НА КИЇВЩИНИ В ЗОНУ АТО ПРОВЕЛИ
ПАТРІОТІВ-ПРАЦІВНИКІВ ДФС
Сьогодні з молитвами та благословенням працівники Головного управління ДФС у Київській області проводжали своїх героїв у зону АТО.
Підтримати бійців прийшли рідні та колеги. Сліз майже ніхто не стримував, адже добровольцями пішли молоді та світлі хлопці – всі працівники оперативного управління ГУ ДФС у Київській області. Рішення про проходження служби на сході України бійці прийняли добровільно.
«У цей складний для країни час ви маєте з честю виконати поставлені перед вами завдання. Підтримуйте та допомагайте один одному. Пам’ятайте, що вас з нетерпінням чекають колеги та рідні, повертайтеся додому живими», – з таким словами звернувся до добровольців перший заступник начальника ГУ ДФС у Київській області, підполковник Віктор Бондарук.
Треба зазначити, що бійці, які будуть нести службу на блокпостах в зоні АТО, забезпечені усім необхідним: засобами спецзахисту, продуктами харчуванням, водою, засобами особистої гігієни та іншими речами повсякденного вжитку.
«Настрій у хлопців бойовий, ми на сто відсотків готові виконувати всі завдання. Сподіваємось, що скоро українці зможуть знов повернутись до мирного життя – це наше головне завдання», — зазначив один із добровольців, старший лейтенант податкової міліції Олександр Которажук.

НА КИЇВЩИНІ ВИЯВЛЕНО УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПАЛИВА НА 8,4 МЛН. ГРИВЕНЬ
В ході перевірки ТОВ «А» в Обухівському районі, виробника палива моторного альтернативного, виявлено, що в серпні 2014 року підприємством, згідно наданих документів, зупинено виробництво, але фактично продовжувалося виробництво палива. Для уникнення сплати акцизного податку, товариством, на папері, до 03.08.14 року – дати введення акцизного податку на реалізацію палива моторного альтернативного, були реалізовані значні обсяги «псевдо-виготовлених» паливно-мастильних матеріалів. При цьому, враховуючи виявлені під час перевірки факти, встановлено, що підприємство не мало достатніх можливостей: виробничих потужностей, сировини, тощо, для виробництва відповідної кількості паливно-мастильних матеріалів. Товариство не зареєструвалося як платник акцизного податку та здійснювало в серпні – вересні 2014 року не задеклароване виробництво альтернативного палива.
У серпні – вересні підприємством вироблено та реалізовано 5,3 тис. тон палива моторного альтернативного, але акцизний податок у сумі 8,4 млн.грн. , у зв’язку з не включенням до бази оподаткування та податок на додану вартість у розмірі 1,7 млн. грн., підприємством не нараховувалися та не сплачувалися.
За результатами перевірки донараховані: акцизний податок в розмірі
10,5 млн. грн., в тому числі штрафна санкція – 2,1 млн. грн. та податок на додану вартість – 3,6 млн. грн., де штрафна санкція складає – 1,2 млн. гривень.

У СІЧНІ ОРГАНАМИ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ КИЇВЩИНИ РОЗГЛЯНУТО 32 ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН
Із загальної кількості звернень 29 надійшло письмово, 3 розглянуто під час особистих прийомів громадян керівниками органів ДФС Київської області.
Найчастіше у зверненнях порушувалися питання щодо контрольно-перевірочної роботи (24,1 %), інформування про ухилення від сплати податків (24,1 %), податку на доходи фізичних осіб (13,8%).
Інші звернення стосувалися питань щодо роз’яснення норм діючого податкового законодавства та подання податкової звітності.
Серед письмових звернень зареєстровано і 2 скарги на неправомірні дії працівників, але факти, викладені у зверненнях не знайшли свого підтвердження..
Особистий прийом громадян, посадовими особами ГУ ДФС Київської області, здійснюється згідно затверджених графіків за попереднім записом. Під час особистих прийомів громадянам надаються вичерпні роз’яснення та приймаються відповідні рішення про вирішення порушених громадянами питань у межах чинного законодавства.

ВІД ПЛАТНИКІВ КИЇВЩИНИ НА АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СЕРВІС «ПУЛЬС» НАДІЙШЛО У СІЧНІ 28 ЗВЕРНЕНЬ
Серед загальної кількості звернень – 21стосується роботи органів ГУ ДФС у Київській області та 7 – митних органів. Кількість звернень на антикорупційний сервіс «Пульс» від платників Київщини складає 3,1 % від загальної кількості звернень по Державній фіскальній службі України.
Основна проблема по якій звертаються платники, це питання виникаючі при подачі звітності та реєстрації податкових накладних в ЄРПН – 33 %, 28 % звернень пов’язані з недоліками у роботі органів ДФС .
Також платники податків звертаються на сервіс «Пульс», щодо контрольно-перевірочної роботи/ За січень до ГУ ДФС у Київській області надійшло 1 звернення тематика якого пов'язана з корупційними діями працівників органів ДФС.
По Київській митниці ДФС найбільше звернень стосується затримки митного оформлення (43 %).
Всі звернення розглядаються своєчасно.

ДО ОРГАНІВ ДФС КИЇВЩИНИ НАДІЙШЛО У СІЧНІ 15 ЗАПИТІВ НА ПУБЛІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ
Серед запитувачів: 7 юридичних осіб та 6 громадян, 2 запити, отримані від органів виконавчої влади.
Найбільшу зацікавленість викликала інформація про стан розрахунків з бюджетом, наявність чи відсутність заборгованості по платежам, матеріали документальних перевірок.
Однак, по 3 запитам на інформацію органами ДФС Київської області відмовлено у наданні інформації. Основна причина відмови - порушення вимог пункту 2 статті 10 Закону України "Про доступ до публічної інформації" у частині надання розпорядником інформації на вимогу осіб, яких вона стосується. У даному випадку запитувана інформація про особу не стосувалася запитувача (реєстраційні данні платників податків, результати діяльності підприємств).
Нагадуємо, отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа-запита за адресою: 03680, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5а (на конверті вказувати «Публічна інформація»); або на електронну адресу: PUBLICINFO@KYIVOBL.MINRD.GOV.UA; факс: (044) 246-23-40 чи зателефонувавши на (044) 200-37-31 в робочий час: з понеділка по п’ятницю з 09-00 до 13-00 год.; 13-45 до 18-00 год. (у п’ятницю – до 16-45 год.).

У ЦЕНТРАХ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В СІЧНІ ОТРИМАНО МАЙЖЕ 11 ТИСЯЧ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
Найбільшим попитом серед відвідувачів Центрів користується послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки, яких надано майже 40 % від загальної кількості.
Послуги з реєстрації книги обліку розрахункових операцій отримала 1 тис. платників. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, які контролюються органами ДФС отримали 619 платників.
Повний перелік усіх адміністративних послуг, які надаються територіальними органами ГУ ДФС у Київській області, можна переглянути на інформаційних стендах Центрів обслуговування платників, а також за гіперпосиланням http://kyivobl.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.
У центрах обслуговування платники можуть подати звітність та отримати безкоштовні ключі електронного підпису.

НА КИЇВЩИНІ ОБГОВОРИЛИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ, ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ
Нещодавно, керівництво ГУ ДФС у Київській області та начальники податкових інспекцій області прийняли участь у нараді за участю міністра фінансів України Наталії Яресько, голови Київської обладерждміністрації Володимира Шандри з головами районних адміністрацій та міськими головами міст обласного значення. Нарада відбулась у приміщенні Ірпінської міської Ради в рамках одноденною робочою поїздки міністра фінансів до Київської області.
Наталія Яресько розповіла присутнім про децентралізацію, формування та виконання місцевих бюджетів усіх рівнів Київської області на 2015 рік. Представники місцевої влади мали змогу отримати відповіді на свої запитання. Всі отримані пропозиції міністр фінансів пообіцяла уважно розглянути і знайти шляхи їх вирішення.

НА КИЇВЩИНІ 41 ПЛАТНИК ПОДАТКІВ ВИЯВИВ БАЖАННЯ ЗАСТОСУВАТИ ПОДАТКОВИЙ КОМПРОМІС
Із заявами щодо досягнення податкового компромісу по неузгодженим сумам зобов’язань, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях за результатами раніше проведених документальних перевірок звернулося 36 платників, з них 26 заяв стосувалися податкових повідомлень-рішень щодо яких триває процедура судового або адміністративного оскарження.
Очікувана сума податкових зобов’язань, що підлягатиме сплаті до бюджету після досягнення податкового компромісу становитиме понад 1,8 млн. грн., з них по податку на додану вартість більше 1 млн. грн.; по податку на прибуток – понад 777 тис. гривень.
По 17 заявах платників вже прийнято рішення щодо застосування податкового компромісу, з них 10 платників отримали рішення у погодженні застосування податкового компромісу майже на 305 тис. гривень. Інші заяви знаходяться на стадії узгодження.

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ ГУ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Чергове засідання Громадську ради було присвячено податковим змінам, як необхідним крокам для економічного зростання країни.
Також членів Громадської ради поінформували про результати роботи Головного управління ДФС у Київській області по наповненню Зведеного бюджету України за 2014 рік і січень 2015 року та кампанію декларування доходів громадян – 2015.
Члени громадської ради сприйняли не однаково введення всіх податкових змін. Якщо більшість сприйняті із задоволенням, як довгоочікувані, то зміни по єдиному соціальному внеску визнали недосконалими, які потребують доопрацювання. Також введення електронного адміністрування податку на додану вартість викликало багато питань та зауважень.
Свої пропозиції щодо удосконалення внесених змін члени громадської ради надали під час засідання та пообіцяли надіслати їх в електронному вигляді. Тому, прийняте рішення: протягом тижня секретаріату зібрати пропозиції, узагальнити та надіслати їх на розгляд до Громадської ради при ДФС України. На засіданні також затверджено Положення про Громадську раду при ГУ ДФС у Київській області з урахуванням пропозицій, що надійшли після попереднього засідання.

З ЯКОЇ ДАТИ ВСІ ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ ПІДЛЯГАЮТЬ РЕЄСТРАЦІЇ В ЄРПН
Починаючи з 01.01.2015, всі податкові накладні та розрахунки коригування до них складаються платниками податку виключно в електронній формі.
До 01.02.2015 платникам ПДВ надано можливість реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) незалежно від суми ПДВ, що міститься у податковій накладній/розрахунку коригування.
З 01.02.2015 обов’язковій реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до них, складені починаючи з 01.02.2015, в тому числі податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а також податкові накладні, що не надаються покупцю, незалежно від суми ПДВ, вказаній в такій податковій накладній.
Нагадаємо, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями).
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 101.20).

ЧИ ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ОРГАНУ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПРАЦІВНИКІВ НА РОБОТУ
Законом України від 28.12.14 р № 77-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» внесено зміни до ст. 24 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року зі змінами і доповненнями. А саме, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Разом з тим повідомляємо, що роз’яснення щодо застосування вказаної норми законодавства буде надано ДФС України після розробки та затвердження Кабінетом Міністрів України порядку повідомлення роботодавцями центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 301.11).

ПРО ПРОДАЖ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ У РОЗДРІБНІЙ МЕРЕЖІ
З 1 СІЧНЯ 2015 РОКУ
Продаж тютюнових виробів у роздрібній мережі з 01.01.2015 року здійснюється за цінами, не вище за максимальні роздрібні ціни (далі МРЦ) встановлені виробниками або імпортерами товарів, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Тобто, до МРЦ (100 відс.) додається акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами – 5 відсотків. Вартість тютюнових виробів, вище за яку не дозволено їх реалізацію, можна отримати помноживши МРЦ (вказану на пачці) на 1,05.
Більш детально з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 116.04).

ЧИ ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ВІЙСЬКОВИМ ЗБОРОМ СУМА ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ, ЩО ВИПЛАЧУЄТЬСЯ ЗА ДОГОВОРОМ ОРЕНДИ РУХОМОГО (НЕРУХОМОГО) МАЙНА
За договором найму (оренди), наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк, за користування якого з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Це визначено ст. 759, ст. 762 Цивільного кодексу України із змінами та доповненнями.
Згідно з п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підр. 10 розд. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.
Так, п. 163.1 ст. 163 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
До загального місячного (річного) доходу платника податку, включаються, зокрема, суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (п.164.2.2 п.164.2 ст. 164 ПКУ) та дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 ПКУ (п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підр.10 розд. XX ПКУ (п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підр.10 розд. XX ПКУ).
Таким чином, сума орендної плати, що виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 132.02).

ДО ЯКИХ ПЕРІОДІВ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ПРОЦЕДУРА ПОДАТКОВОГО КОМПРОМІСУ
Відповідно до п. 11 підр. 9 прим. 2 розд. ХХ Податкового Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 – VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий компроміс з урахуванням строків давності відповідно до ст. 102 ПКУ застосовується до правовідносин, що виникли до 1 квітня 2014 року, та поширюється виключно на податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість незалежно від того, проводилися перевірки контролюючих органів чи ні за такі періоди.
Підпунктом 2.1 п. 2 Методичних рекомендацій щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу, затверджених наказом ДФС України від 17.01.2015 № 13 визначено, що податковий компроміс – це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.
Під строками давності згідно із ст. 102 ПКУ розуміється визначення грошових зобов’язань протягом 1095 днів з дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така декларація була подана пізніше, – за днем її фактичного подання.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 110.01).

ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК З ДОРОГИХ АВТОМОБІЛІВ
З 1 січня 2015 року Законом України від 28.12.2014 № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи» запроваджено транспортний податок.
Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.
Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль.
Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Сплачується податок юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
Для фізичних осіб податок обчислюється органами ДФС на підставі даних, які до 1 квітня 2015 року надаються органами внутрішніх справ. Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку з транспортних засобів, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом до 1 липня звітного року за місцем проживання (реєстрації) платника. Сплачують податок фізичні особи протягом 60 календарних днів від дня вручення податкового повідомлення за місцем реєстрації транспортних засобів.

У КИЄВО-СВЯТОШИНО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР
ПРО ПОДАТКОВІ НОВАЦІЇ
Нещодавно, в приміщенні Крюківщинської середньої школи відбувся семінар для платників податків Києво-Святошинського району, на якому, зокрема, розглядалися податкові новації 2015 року, впроваджені в рамках податкової реформи та питання декларування доходів громадян отриманих у 2014 році.
Зі вступним словом до присутніх звернувся заступник начальника ДПІ у Києво-Святошинському районі Ігор Дмитрієв. Він доповів, що Законом України № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» скорочено кількість податків та зборів. Заступник начальника звернув увагу присутніх на тому, що зазначені зміни перш за все спрямовані на покращення умов ведення бізнесу, зменшення податкового навантаження на малий бізнес.
Також Ігор Дмитрієв зазначив, що 17 січня цього року набрав чинності Закон України, що покликаний врегулювати проблемні правовідносини між бізнесом та владою шляхом застосуванням податкового компромісу. А це, можливість для бізнесу уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за несплачені податки і залучати фінансування для розвитку підприємницької діяльності.
Під час семінару працівники інспекції ознайомили учасників семінару з податковими новаціями, які набрали чинності з 1 січня 2015 року. Цікавили платників і плата за землю, і податок на нерухоме майно, і транспортний податок. Також вивчали зміни по єдиному податку, по податку на доходи фізосіб та ЄСВ.
На завершення, учасники семінару активно обговорювали зміни в оподаткуванні, ставили свої питання, обмінювались досвідом та отримали відповіді - роз’яснення щодо застосування податкового законодавства України.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30