МЕДИЧНА СЛУЖБА ЦИВІЛЬНОГОЗАХИСТУ (ЦО) КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ ІНФОРМУЄ

28-04-2015, 11:55

МЕДИЧНА СЛУЖБА ЦИВІЛЬНОГОЗАХИСТУ (ЦО) КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ ІНФОРМУЄ
НЕБЕЗПЕКА, ЯКА ПОРУЧ

З приходом довгоочікуваних сонячних днів у багатьох із нас з’являється непоборне бажання насолодитись єднанням із природою. Та не варто забувати, що з першими промінчиками сонця парки і ліси переповнюють маленькі кровопивці – кліщі, життєва активність яких у нашій області починається наприкінці квітня і триває аж до жовтня. Іксодові кліщі є переносниками збудників десятків вірусних та інфекційних захворювань людей і тварин. Найнебезпечнішими серед них є кліщовий вірусний енцефаліт і хвороба Лайма
Епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів (ІКБ) в Україні з кожним роком ускладнюється. Несвоєчасна діагностика призводить до появи хронічних форм захворювання (3,5-10,6 %), довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а подекуди – і до летальних випадків. Києво-Святошинський район є епідемічно неблагополучним з кліщового бореліозу (хвороби Лайма). Так, за 2014 р. було зареєстровано 26 випадків хвороби Лайма, до цього у 2013 р. виявлено 19 випадків, у 2012 р. – 5 випадків.
До лікувально-профілактичних закладів району звернулося 54 особи з укусами кліщів. Привертає увагу той факт, що 50 % хворих відмічали присмоктування кліща, однак за медичною допомогою не зверталися та видаляли кліща самостійно, а 50 % осіб взагалі не відмічали укус кліща. Зараження хворобою Лайма відбувалось на раніше встановлених ензоотичних з хвороби Лайма територіях – м. Боярка, с. Білогородка, Жорнівка, Крюківщина, Музичі, Петропавлівська Борщагівка, а також на нових ензоотичних з хвороби Лайма населених пунктах, а саме с. Забір’я, Чабани, Шпитьки.
Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, яке передається кліщами, характеризується ураженням шкіри, суглобів, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивуючий перебіг. Збудник бореліозу Лайма – B.burgdorferi – одна із 20-ти видів борелій, патогенних для людини. Він відноситься до родини Spirochaetaceae, роду Borrelia.
Річна динаміка захворюваності на ІКБ характеризується вираженою сезонністю, що припадає на весняно-літньо-осінній період. Це пов'язано з періодом активності переносників (в Україні іксодові кліщі мають два виражених піки – в квітні-травні і серпні-вересні).
Зараження відбувається через укус кліща, що потрапляє на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі можуть присмоктуватись до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після того, залишившись на одязі, речах, букетах квітів. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить у ранку «анестезію власного виробництва». Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-150 разів. Потрапляють на людину і зовсім маленькі (завбільшки з крапку в кінці цього речення), майже прозорі личинкові стадії кліща, які часто залишаються для ока непомітними. Не виключається також можливість інфікування й при попаданні фекалій кліща на шкіру, з наступним їх утиранням при розчухуванні, також у випадку розриву кліща, при неправильному видаленні збудник може потрапити в рану.
Першими клінічними проявами інфекції є локальне почервоніння шкіри в місці присмоктування кліща. Захворювання починається поступово із загальної слабкості, часто підвищується температура до 37,5-38 ˚С, у частини хворих спостерігаються біль у м’язах та суглобах, регіональний лімфаденіт. Поступово збудник поширюється у різні органи з переважним ураженням нервової системи, суглобів та серця. У разі непроведення відповідного лікування, хвороба Лайма може переходити в хронічну стадію, для якої властиві стійкі поліорганні ураження, і набуває тривалого рецидивуючого перебігу, іноді призводить до інвалідізації.
Як себе захистити?
- одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів; голову слід покривати головним убором;
- проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома; особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
- звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
- вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати; не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
- якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
- використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.
Пам’ятайте ! Негайно звертайтеся до лікаря, якщо ви помітили укус кліща та при появі симптомів. Майте на увазі, чим довше кліщ залишається прикріпленим до шкіри, тим більше ваш ризик захворіти, проте адекватна антибіотикопрофілактика може попередити виникнення тяжких ускладнень захворювання.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31