ОБЕРЕЖНО, СКАЗ!

5-05-2015, 14:50

І знову сказ у Києво-Святошинському районі. На цей раз, на щастя, захворіли не люди, а корова, але контакт людей з хворою твариною був! З року в рік нас постійно відвідує ця страшна проблема.
Сказ (відомий також під назвами: бешенство, водобоязкість, гідрофобія, лісса, рабієс) – це гостре інфекційне захворювання ссавців (до яких відноситься і людина), особливо хижаків. Характеризується симптомами підвищеної збудливості ЦНС (центральної нервової системи) з подальшим розвитком паралічу та смерті. Так звучить визначення цієї страшної хвороби сухою науковою мовою.
До середини ХІХ століття людина, покусана скаженою твариною, не мала жодних шансів на порятунок, її чекала смерть у страшних муках. У людини через деякий час (від 10 діб до 1 року) з’являвся неспокій та депресія, погане самопочуття, підвищення температури. Неспокій підсилювався до неконтрольованого збудження, котре супроводжувалося надмірним слиновиділенням та болючими спазмами м’язів гортані та глотки. Спазми виникали внаслідок подразнення нервових центрів гортані та глотки і провокувалися спробою випити води (в результаті цього хворий не міг пити, не дивлячись навіть на страшну спрагу – звідси термін водобоязкість), при попаданні струменя повітря в обличчя (аерофобія). Слиновиділення у хворого при цьому підвищується, але він не може ковтнути слину і тому постійно її випльовує, в подальшому наростає збудження та з’являються галюцинації (інколи розвиваються напади агресивного збудження), через 2-3 дні збудження змінюється паралічами м’язів кінцівок, обличчя та язика. Через 12-20 годин після появи паралічів наступає смерть.
В середині ХІХ століття французьким мікробіологом Луї Пастером був розроблений метод профілактики захворювання на сказ – введення розробленої ним вакцини. Це дозволило врятувати безліч покусаних скаженими тваринами людей, введення вакцини створювало імунітет проти вірусу і, відповідно, попереджало розвиток клінічної картини сказу.
Нині ХХІ століття, але у світі методів лікування сказу, котрий клінічно розвинувся, так і не знайдено. Людина, у якої з’явились клінічні прояви, не має жодних шансів на порятунок і її чекає страшна і неминуча смерть у жахливих муках.
Сказ є типовою зоонозною інфекцією, що передається від тварини до тварини та від тварини до людини під час укусів і ослинення шкіри та слизових оболонок. Збудник сказу – нейротропний РНК вірус, що належить до родини рабдовірусів, котрий присутній у слині хворих на сказ тварин. Як показали імунологічні дослідження, віруси різних видів тварин у різних географічних регіонах різні, це враховується при виготовленні вакцин та проведенні вакцинації. Зважаючи на це, при укусі невідомою твариною, не варто шукати «чудодійну американську або африканську» вакцину, а варто вакцинуватись тією вакциною, що застосовується в даній місцевості, де був покусаний пацієнт (на території України використовують однакову, сертифіковану МОЗ вакцину).
Найбільшу небезпеку у нашому регіоні, як потенційні носії вірусу сказу, становлять безпритульні собаки та дикі тварини (найчастіше лисиці, кажани). Першою і дуже важливою ознакою сказу у тварини є зміна її поведінки. У собак сказ зустрічається у вигляді двох форм – з сильним збудженням та у тихій формі. У першому випадку тварина стає неадекватно агресивна, а потім збудження змінюється паралічем та натупає смерть. У тихій формі переважають явища паралічу. У диких тварин також буває «скажена» поведінка, але це проявляється не так характерно. Так у лисиць, летючих мишей, які ведуть нічний спосіб життя, з'являється денна активність, зникає страх перед людиною, лисиці виходять із лісу і можуть у день іти в людні місця. Така неадекватна поведінка тварин має вас насторожити!
Деякі вчені вважають, що дикі тварини, почуваючи себе зле, ідуть до людини за допомогою, а люди беруть їх додому з жалю, як екзотику або іграшку, при цьому не підозрюючи, на яку страшну небезпеку вони наражаються самі та наражають оточуючих, вступаючи в контакт з цією твариною.
У 2008 році зареєстровано 2 випадки захворювань (по одному у Донецькій та Харківській областях). Лабораторно підтверджено сказ в обох випадках, джерелами інфекції послужили собака захворілого та безпритульна кішка. Захворілі на сказ за меддопомогою при укусах не зверталися, антирабічні щеплення не отримували. У 2009 році 6 людей були покусані скаженим вовком.
Останнім часом у нашому районі склалась тенденція до збільшення кількості контактів з хворими свійськими тваринами перед контактами з дикими. На початку 2010 року у Києво-Святошинському районі двоє жителів мали контакт зі скаженим власним котом. Кіт напередодні зник на кілька днів, а потім, повернувшись, вів себе неадекватно і покусав хазяїв. Вони отримали щеплення у відділенні травматології ЦРЛ Києво-Святошинського району.
2011рік – у приватному будинку захворіла, а потім померла собака, яка напередодні мала контакт з лисицею, потім у цьому хазяйстві захворіли ще кіт та друга собака, тварини усиплені ветеринаром. Лабораторно підтверджено сказ, хазяї отримали курс щеплень.
У с. М. Рубежівка померла домашня собака, після лабораторного дослідження встановлено – сказ. Хазяї отримують курс щеплень проти сказу. Варто зазначити, що дана собака була щеплена вакциною «Рабістар», термін дії якої не закінчився! 2013 захворіла на сказ корова, 5 контактних людей отримують щеплення, на території, де перебувала хвора тварина проводяться відповідні заходи.
Вірус з'являється у слині тварини за 7-8 днів до клінічних проявів. На швидкість його поширення у організмі людини впливають такі фактори, як локалізація та кількість укусів, патогенність вірусу. Вірус сказу проникає навіть через неушкоджену шкіру та слизові оболонки. Найважчими є укуси та ослизнення хворою твариною пальців рук, слизових оболонок, голови та обличчя людини.
Сказ у людини розвивається вкрай рідко, якщо одразу після контакту з потенційним носієм вірусу провести усі профілактичні заходи.
Що робити, якщо раптом вас вкусила чи обслинила тварина, котра відноситься до потенційних носіїв вірусу сказу?
Найкращим превентивним заходом є місцева обробка рани: рану потрібно ретельно промити струменем води з господарським милом, краї рани потрібно обробити 70 ° спиртом або 5 % настойкою йоду, накласти стерильну пов’язку.
Обов’язково звернутися до лікаря травматолога – рабіолога в лікарню за місцем проживання, він в подальшому буде займатися вашим лікуванням і тому потрібно старанно виконувати усі його призначення.
Тварину, яка вкусила людину, необхідно ізолювати від оточуючих та узяти під нагляд впродовж 14 днів з моменту укусу та показати її ветеринару. Якщо за цей час у тварини не розвинулись клінічні прояви сказу – це означає, що в слині тварини на момент контакту не було вірусу сказу і тому інфікуватись під час цього укусу ви не могли. Якщо собака чи кіт не ваші, то необхідно дізнатися адресу господаря цієї тварини, його контактний телефон, довідатись, чи щеплена тварина, показати її ветеринарові та організувати нагляд за нею.
Якщо тварина померла або зникла потрібно терміново звернутися до лікаря травматолога – рабіолога для негайного проведення щеплення проти сказу. Курс цих щеплень призначається лікарем кожному пацієнту індивідуально. Основне завдання щеплень проти сказу – вироблення у людини напруженого імунітету проти вірусу. Усі інші профілактичні щеплення протипоказані хворому впродовж шести місяців після закінчення курсу лікування, щоб зменшити навантаження на імунну систему та добитись високої кількості антитіл до вірусу сказу у організмі пацієнта.
Людина, якій проводиться щеплення, має обов’язково знати:
- їй забороняється вживання алкогольних напоїв протягом усього курсу щеплень і шести місяців після їх закінчень.
- необхідно уникати перевтоми, переохолодження та перегрівання.
Тіло тварини необхідно доставити до ветеринарної клініки, користуючись усіма методами перестороги. Хоча вірус сказу не стійкий до чинників довкілля – у трупах тварин він зберігає свою активність до 4-х місяців, тому торкатись тіла померлої тварини потрібно тільки у резинових рукавичках, щоб уникнути контакту з потенційно зараженою твариною. Рукавички потім необхідно спалити. Тіло тварини необхідно помістити в поліетиленовий пакет, і у такому вигляді доставити ветеринарної клініки, в котрій буде проведено дослідження на наявність вірусу сказу у тварини.
Кілька «міфів» про сказ та щеплення проти сказу, котрі існують у населення:
1. «Сказу у нас нема»
- у 2007 році зафіксовано 5 контактів (укусів) жителів району зі скаженими тваринами, зараження сказом тварин доведено лабораторними методами дослідження, в 2008 році в Україні захворіло на сказ 2 людини, 6 людей у 2009 році були покусані скаженим вовком. Вже за 2011рік у Києво-Святошинському районі мали місце випадки захворювання домашніх тварин на сказ (собаки та кіт). В усіх випадках тварини померли. Сказ у тварин лабораторно підтверджений. Хазяї отримують щеплення. 2015 рік – знову контакти (укуси) людей з хворими на сказ домашніми тваринами – захворювання тварин підтверджено лабораторно.
2. «Роблять 42 уколи в живіт»
- при потребі, при першому зверненні проводиться введення імуноглобуліну, після проби, одноразово, а потім 6 ін'єкцій на 0, 3, 7, 14, 30, 90 дні, тобто усього 9 ін'єкцій протягом 90 днів.
3. «Один раз щеплений і це на все життя»
- напруження імунітету з часом зменшується, а через деякий час імунітет зникає повністю. Тому при повторних контактах з потенційно хворою на сказ твариною обов’язково потрібно звернутись у лікарню. Необхідність повторного щеплення визначається індивідуально для кожного пацієнта лікарем.
4. Їжачок – маленька колюча тваринка з казочки, котра їсть яблучка та грибочки. Рекламує соки «Садочок». Їжак – хижак. Може хворіти на сказ. І між іншим також кусається.
Варто відзначити, що усім відома фраза «Хворобу легше попередити ніж вилікувати» при захворюванні на сказ не підходить – сказ не лікується, його можна тільки попередити, і попередити тільки при своєчасному, в даному випадку негайному зверненні за допомогою до лікаря.

Лесковець А.В.,
Порохницький А.В.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31