ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ

3-06-2015, 15:30

НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ПЛАТНИКАМИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

Згідно із Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» передбачено обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку.
Вимоги стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій набирають чинності:
• для платників єдиного податку третьої групи - з 01.07.2015;
• для платників єдиного податку другої групи - з 01.01.2016 (абз. 5 п. 1 розд. ІІ «Перехідні положення» Закону України від 28 грудня 2014 року № № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»).
Не поширюються вказані норми згідно з п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, на платників єдиного податку другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платників єдиного податку першої групи.
Також якщо платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення відповідно до норм Податкового кодексу України перевірок з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

ПАМ’ЯТКА МАЙБУТНІМ КОРИСТУВАЧАМ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ (РРО)

Від придбання РРО до формування Z-звіту
Необхідно зауважити, що в разі наявності у платника податків декількох торгових точок, використовувати РРО необхідно на кожній торговій точці.
1. Придбання РРО
Перед придбанням РРО, суб’єкт господарювання повинен пересвідчитися, що:
1) модель РРО включено до Державного реєстру РРО (інформація про реєстр РРО розміщена на сайті ДФС України);
2) термін служби РРО ще не вичерпано;
3) граничний термін, після якого згідно з Державним реєстром РРО заборонено реєструвати зазначену модель РРО, не настав.
При купівлі РРО, що був у використанні, слід пересвідчитись, що реєстрацію такого РРО було скасовано (взяти у продавця (власника) РРО довідку про скасування реєстрації за місцем попередньої реєстрації).
Для придбання РРО суб’єкту господарювання необхідно звернутися до будь-якого виробника касової техніки, перелік яких з контактними даними розміщено на офіційному сайті ДФС України в розділі «Перелік» та в розділі «Податкові новини-2015» — застосування РРО платниками єдиного податку.
2. Укладання договору на сервісне обслуговування
До здійснення реєстрації в органах ДФС суб’єкт господарювання повинен звернутись до Центру сервісного обслуговування і укласти з ним договір на сервісне обслуговування.
Центр сервісного обслуговування (ЦСО) — суб’єкт підприємницької діяльності, який за договором з постачальником/виробником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту РРО.
Договір про сервісне обслуговування укладається з ЦСО, який має відповідну угоду (договір) з виробником або постачальником саме тієї модифікації РРО, щодо якої укладається даний договір.
3. Реєстрація РРО в органах державної фіскальної служби
Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання (або ним уповноважена особа) повинен звернутися до органу ДФС за основним місцем його обліку, як платника податків.
Суб’єкт господарювання також може зареєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів (філій, дочірніх підприємств), які розташовані в іншій територіальній одиниці.
Порядок подачі заявок та перелік документів, які необхідно подавати для реєстрації РРО, строки реєстрації, визначені в Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 № 417 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.09.2013 за № 1617/24149.
Звертаємо увагу, що термін реєстрації РРО в органах ДФС не повинен перевищувати 3-х робочих днів. У випадку порушення органом ДФС цих термінів прохання звертатися на сервіс ДФС «Пульс» податковий напрямок» за телефоном 044 (284-00-07).
4. Опломбування РРО та введення в експлуатацію
Після отримання фіскального номеру касового апарату він повинен бути опломбований сервісним центром та необхідно отримати довідку про опломбування.
Після закінчення процедури реєстрації касовий апарат вводиться в експлуатацію, про що представником платника податків та сервісного центру складається відповідний акт.
5. Вимоги до форми та змісту розрахункового документа (чеку)
Вимоги до форми та змісту розрахункового документа (чеку) визначені Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614, та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за № 105/5296 (далі — Положення).
6. Порядок роботи з РРО
Перед початком роботи з РРО необхідно переконатися у наявності оригіналів документів на місці проведення розрахунків, зокрема:
- книги обліку розрахункових операцій (КОРО),
- паспорта виробника на РРО,
- реєстраційного свідоцтва ДФС,
- акту введення в експлуатацію,
- довідки про опломбування РРО (на пломби, які прикріплені на апараті) від сервісного центру.
Крім того, касиру необхідно щоденно перевіряти цілісність пломб на РРО.
Після включення РРО (за допомогою кнопки вкл\викл якщо апарат був вимкнений) необхідно перевірити наявність касової стрічки, правильність її установки, працездатність РРО (виконавши «Нульовий чек» або Z-звіт на РРО).
«Нульовий чек» — це фіскальний чек без вказівки товарних позицій.
Z-звіт — звіт за даними оперативної пам’яті РРО.
Далі необхідно переконатися у достовірності зазначених налаштувань: на початку чека реквізити повинні відповідати даним реєстраційного свідоцтва, а в кінці чека — відповідність дати і часу.
Після цього, у разі необхідності, потрібно виконати операцію «Службове внесення» на суму отриманих розмінних грошей.
Чек «Службове внесення» формується для реєстрації внесення готівкових коштів у грошовий ящик каси.
Операція «Службове вилучення» виконується при винесенні готівки з каси.
«Періодичний звіт» — це звіт за даними фіскальної пам’яті за обраний період часу.
У разі виявлення поломки РРО або збою налаштувань реквізитів необхідно припинити роботу на такому РРО, зафіксувати виявлення поломки в КОРО в розділі № 4 в колонках №№ 1 і 2, викликати майстра сервісної служби з метою ремонту апарату.
Після цього до ремонту РРО потрібно оформити КОРО (розділ № 3 колонки № 1) та продовжувати роботу з видачею «розрахункових квитанцій».
Після ремонту РРО необхідно перевірити працездатність РРО, виконавши «Нульовий чек» або Z-звіт на РРО, отримати оформлений належним чином «Акт про поломку РРО», надати майстру на оформлення КОРО (розділ № 4, колонки №№ 3, 4, 5).
При цьому касир повинен заповнити КОРО в розділі № 4 колонки №№ 6 і №7 та оформити КОРО розділ № 3 колонки №№ 6 і 8.
Для продовження роботи на відремонтованому РРО необхідно виконати «Службове внесення» на суму проведених операцій за розрахунковими квитанціями.
Якщо ремонт РРО був завершений не в день поломки, то касиру слід виконати операцію «Службове вилучення» і фіскальний звіт.
У разі блокування РРО через 24 години (максимальний час роботи апарату від початку проведення першої фіскальної операції («Фіскальний чек», «Видатковий чек») для розблокування касиру досить виконати фіскальний звіт.
У разі блокування РРО через 72 години (максимальний час для непередачі даних з апарату на сервер ДФС) касиру слід вимкнути, а потім включити РРО, зняти звіт по модему за допомогою кнопок прокрутки касової стрічки і переконатися, що у звіті буде вказана передача даних з датою і часом примусового перезавантаження РРО. Якщо час передачі даних більше 72 годин, то касиру слід діяти аналогічно зазначеному при поломці.
Для наявності можливості резервного електроживлення на РРО рекомендовано додатково встановити пристрій безперебійного живлення.
У разі вимкнення електроенергії необхідно припинити роботу на РРО, оформити КОРО (розділ № 3 колонки №№ 1-4) та продовжувати роботу з видачею «розрахункових квитанцій» до початку роботи касового апарату.
7. Формування Z-звіту
При відновленні електроенергії необхідно перевірити працездатність РРО, «Нульовий чек» або Z-звіт на РРО, оформити КОРО (розділ № 3 колонки №№ 6-8) та для продовження роботи виконати «Службове внесення» на суму проведених операцій за розрахунковими квитанціями.
Для закінчення роботи на РРО необхідно виконати «Службове вилучення», сформувати фіскальний звіт (Z-звіт) та приклеїти його в КОРО (розділ № 1). При цьому необхідно оформити КОРО (розділ № 2) за даними фіскального звіту.
Якщо протягом дня знято декілька фіскальних звітів, то їх всі необхідно приклеїти в КОРО та забезпечити запис у розділі №2 згідно кожного звіту окремо.
8. Оформлення покупки та формування фіскального чека
Ввести товар в чек, просканувавши штрих-код кожного товару або вручну.
Озвучити загальну суму покупки.
Озвучити суму отриманих від покупця готівкових коштів, попередньо перерахували їх при покупцеві і перевіривши на платоспроможність. Грошові кошти покласти на місце, видиме покупцеві, але поза зоною його досяжності.
Закрити чек.
Видати покупцеві фіскальний чек і здачу, озвучивши її суму.
9. Дії при відмові покупця від товару
До закриття чека — виконати ануляцію позиції.
В залежності від налаштувань РРО та уподобання суб’єкта господарювання, дані анульованої позиції можуть як друкуватися в чеку, так і не друкуватися.
Після закриття чека — створити чек на повернення («Видатковий чек»). Такий чек видається покупцеві разом з готівковими коштами за повернутий раніше товар.
Якщо фіскальний чек був створений на помилкову суму або помилкову товарну позицію, то також виконується «Видатковий чек».
Відмінністю між такими «видатковим чеками» є підстава, яка повинна бути відображена в реквізиті чека через додаткове налаштування в програмному забезпеченні підприємства.

У КИЄВО-СВЯТОШИНО ПРОЛУНАВ ОСТАННІЙ ДЗВОНИК

29 травня для школярів Києво-Святошинського району пролунав останній дзвоник, який символізує закінчення навчального року. Щирі привітання та побажання успіхів від вчителів, батьків, гостей приймали учні та випускники. На свято останнього дзвоника в Новосілківську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів завітав заступник начальника державної податкової інспекції у Києво-Святошинському районі Ігор Дмитрієв.
«Молодь – це майбутнє країни. Вона має жити в заможній, стабільній європейській державі. Бажаю вам правильно обрати життєвий шлях. Вчіться, розвивайтеся, працюйте над собою та допомагайте будувати нову країну», - звернувся до випускників Ігор Віталійович.
Також заступник начальника побажав школярам та присутнім гостям мирного неба над головою.
Під час привітання Ігор Дмитрієв вручав відмінникам навчання, переможцям всеукраїнських олімпіад дипломи та цінні подарунки.

НА КИЇВЩИНІ ЛІКВІДОВАНО ДІЯЛЬНІСТЬ ДВОХ ПІДПІЛЬНИХ ВИРОБНИЦТВ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНИХ ВИРОБІВ

Спільними діями працівників податкової міліції ГУ ДФС у Київській області та прокуратури Київської області припинено діяльність 2-х підпільних виробництв по незаконному виготовленню лікеро-горілчаних виробів.
В ході ліквідації підпільних виробництв проведено 5 обшуків, за результатами яких вилучено 385,8 дал лікеро-горілчаних виробів, орієнтованою вартістю 308,6 тис. грн., понад 434 дал спирту, орієнтованою вартістю понад 404 тис. грн., 1 автомобіль орієнтованою вартістю 175 тис. грн., марки акцизного податку у кількості понад 28,5 тис. шт. та обладнання для масового виробництва лікеро-горілчаних виробів, які використовувалися для здійснення незаконної діяльності.
Загальна вартість вилучених товарно-матеріальних цінностей становить 907,7 тис. грн., з них підакцизних товарів на суму 887,7 тис. гривень.
Досудове розслідування кримінального провадження встановило осіб, які організували роботу із виробництва, зберігання та збуту незаконно виготовленого спирту етилового та алкогольних напоїв, що при вживанні можуть становити загрозу для життя та здоров’я людей.
На даний час проводяться слідчі дії у відношенні організаторів підпільних виробництв, з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.

НА КИЇВЩИНІ ПОДАТКОВОЮ МІЛІЦІЄЮ ВИЛУЧЕНО ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ НА СУМУ ПОНАД 66 МЛН. ГРН.

Саме цьому питання було присвячено брифінг начальника оперативного управління ГУ ДФС у Київській області Романа Потапова, що відбувся у приміщенні головного управління.
Днями працівники податкової міліції ГУ ДФС у Київській області спільно з працівниками прокуратури Київської області припинили діяльність 2-х підпільних виробництв по незаконному виготовленню лікеро-горілчаних виробів. З початку року вже три.
В ході ліквідації підпільних виробництв проведено 5 обшуків, за результатами яких вилучено 385,8 дал лікеро-горілчаних виробів орієнтованою вартістю 308,6 тис. грн., понад 434 дал спирту орієнтованою вартістю понад 404 тис. грн., 1 автомобіль орієнтованою вартістю 175 тис. грн., марки акцизного податку у кількості понад 28,5 тис. шт. та обладнання для масового виробництва лікеро-горілчаних виробів, які використовувалися для здійснення незаконної діяльності.
Загальна вартість вилучених товарно-матеріальних цінностей становить 907,7 тис. грн., з них підакцизних товарів на суму 887,7 тис. гривень.
В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено осіб, які організували роботу із виробництва, зберігання та збуту незаконно виготовленого спирту етилового та алкогольних напоїв, що при вживанні можуть становити загрозу для життя та здоров’я людей. Спиртову суміш, що була призначена тільки для зовнішнього використання, у 5-ти літрових бутлях, завозили з Російської Федерації (Московська область), контрабандою через не признану республіку ДНР та розводили водою і розливали у півлітрові пляшки під марками “Пшенична”, “Краля”, “Мороша”.
На даний час проводяться слідчі дії у відношенні організаторів підпільних виробництв, з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.
Всього з незаконного обігу з початку року вилучено на 67,5 млн. грн. товарно-матеріальних цінностей, що в 4,5 рази більше минулорічного. З них товари підакцизної групи склали понад 66 млн. грн., це у 6,5 разів перевищує відповідний період минулого року.
За матеріалами оперативних підрозділів в цьому році розпочато 5 кримінальних проваджень відносно посадових осіб суб’єктів господарської діяльності задіяних у сфері державних закупівель та попереджено 6 фактів незаконного відшкодування податку на додану вартість з бюджету на 31,6 млн. гривень.
Також працівниками податкової міліції припинено діяльність «конвертаційного центру».
Економічний ефект від заходів вжитих підрозділами податкової міліції Київської області з початку року склав понад 46 млн. гривень. Кошти вже надійшли до бюджету і це у 3,5 рази більше ніж за відповідний період минулого року.

РОЗПОЧАТО ПІДГОТОВЧИЙ ПРОЦЕС ПРИЄДНАННЯ УКРАЇНИ ДО СПІЛЬНОЇ ТРАНЗИТНОЇ СИСТЕМИ ЄС

Особливості підготовчого процесу приєднання України до спільної транзитної системи ЄС розглядалися під час першого засідання Наглядової ради з приєднання до СТС, яка створена на базі Державної фіскальної служби України.
Представники Урядового офісу з питань євроінтеграції, Мінфіну, Мінекономрозвитку, ДФС України, а також ЄС та Посол Литовської Республіки обговорили комплекс заходів правового, організаційного, структурного та фінансового характеру, які необхідно буде вжити Україні протягом наступних декількох років на шляху приєднання до СТС (спільної транзитної системи).
«Приєднання до спільної транзитної системи передбачено Угодою про асоціацію Україна-ЄС. Це сприятиме розвитку торговельно-економічних відносин між нашою країною та Європейським Співтовариством, оскільки значно прискорить митні процедури та забезпечить ефективну протидію контрабанді», - наголосив заступник Голови ДФС Костянтин Лікарчук.
Він також додав, що підготовчий процес відбуватиметься за активної співпраці з бізнесом та за підтримки ЄС.
Експерт ЄС Вітеніс Алішаускас, який з січня 2015 року співпрацює з ДФС, зазначив, що ЄС готовий надавати експертну та іншу практичну допомогу в розробці нормативно-правових документів, обміні досвідом, навчанні працівників митних органів, проведенні тестового використання СТС тощо.
У свою чергу Костянтин Лікарчук подякував Литві за підтримку фіскальної служби у виконанні Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині митної справи, зокрема, запровадженні уповноваженого економічного оператора, контролі митної вартості, пост-аудит контролі та управлінні ризиками.
Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс відзначив добрі традиції литовсько-української співпраці у митній сфері та підтвердив готовність своєї країни до її подальшого розвитку.
За результатами засідання Наглядова рада схвалила План заходів з приєднання України до спільної транзитної системи.
Довідково:
Спільна транзитна системи (Європейська нова комп’ютеризована транзитна система (New Computerised Transit System - NCTS) – послідовність обміну електронними даними про товари, що переміщуються транзитом, між усіма митними органами-учасниками транзиту, а також митними органами та суб’єктами ЗЕД.

РОМАН НАСІРОВ: НАШИМ ГОЛОВНИМ ЗАВДАННЯМ БУЛА СТАБІЛІЗАЦІЯ РОБОТИ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ

Головним завданням нового керівництва ДФС у перші дні роботи була стабілізація роботи фіскальної служби. Про це заявив Голова ДФС України Роман Насіров під час спільної прес-конференції керівництва служби, яка відбулася 26 травня 2015 року.
«Фіскальна служба потребувала певної стабілізації, розуміння подальших напрямів роботи, формування діалогу з платниками податків. Наші перші кроки дозволили не лише стабілізувати роботу, а й спланувати необхідні зміни, спрогнозувати їх та вже розпочати перші кроки», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров.
За його словами, налагодження дієвої взаємодії безпосередньо всередині служби, з територіальними органами як по податковій, так і по митній лінії дозволили вже протягом першого тижня роботи виявити низку схем ухилення від оподаткування.
«Ми упередили незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та ухилення від сплати ПДВ на понад 6 млрд. грн. Лише у Святошинському районі м. Києва виявлено низку підприємств, якими сформовано фіктивний податковий кредит на 4,3 млрд. грн. З цього приводу вже були зроблені відповідні кадрові рішення у Святошинській ДПІ», – підкреслив Роман Насіров.
Також, за словами керівника служби, врегульовані кадрові питання в Головних управліннях Харківської та Львівської областей, Одеської митниці.
Значні кадрові зміни очікують і працівників податкової міліції. За словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, на сьогодні основним завданням є впорядкування та переформатування роботи підрозділів податкової міліції.
«Нами підготовлено серйозні кадрові зміни щодо управлінської та оперативної вертикалі, які дадуть змогу ефективно виконувати наші завдання. Основна робота спрямовуватиметься на боротьбу з конвертаційними центрами, фіктивними податковими кредитами. Ми відслідковуватимемо весь ланцюг від замовника послуг до отримувача готівкових коштів або кредитів, і у разі виявлення порушень притягуватимемо винних до кримінальної відповідальності», – наголосив Сергій Білан.
Іншим напрямом роботи податкової міліції є боротьба з незаконним обігом підакцизних товарів. Так, зокрема, у рамках операції «Акциз» з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 74 млн. грн., з них лікеро-горілчаної продукції на 15 млн. грн., тютюнової – на 6 млн. грн., спирту – на 5 млн. гривень.
Крім того, ДФС сьогодні працює над упорядкуванням товарообігу у зоні АТО. Так, нещодавно ДФС спільно зі співробітниками СБУ заблокували 170 вантажних автомобілів, які намагалися незаконно перетнути лінію розмежування.
Основним завданням у митному напрямі заступник Голови ДФС Костянтин Лікарчук вважає відновлення керованості системою та пошук фахових керівників.
«Великою проблемою у митниці є кадрове питання. На даний час ми знаходимося у пошуку оптимальної кандидатури на посаду начальника Одеської митниці, її керівного складу, особливо тих осіб, які займатимуться тарифами та будуть боротися з контрабандою, начальників митних постів. Плануємо завершити цю роботу вже найближчим часом», – зазначив Костянтин Лікарчук.
Стратегічно свою роботу фахівці митниці спрямовуватимуть на перекриття «чорних схем», яких є досить багато. Але, за словами Костянтина Лікарчука, у цьому напрямі не все залежить від ДФС. Потрібно співпрацювати і координувати свою діяльність з Державною прикордонною службою та СБУ.
Серед інших першочергових завдань, над якими працює фіскальна служба, Голова ДФС Роман Насіров визначив удосконалення критеріїв для отримання автоматичного відшкодування ПДВ, спрощення форм податкових декларацій, розвиток електронних сервісів, запровадження пілотного проекту щодо впровадження електронної акцизної марки тощо.

СУМА ДОХОДІВ НЕРЕЗИДЕНТА, З ЯКОЇ УТРИМУЄТЬСЯ ТА СПЛАЧУЄТЬСЯ ПОДАТОК НА ПРИБУТОК, ЗА ДОГОВОРОМ, ЩО УКЛАДЕНО В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ, ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ВИХОДЯЧИ З ОФІЦІЙНОГО КУРСУ НБУ НА ДАТУ ВИПЛАТИ ТАКИХ ДОХОДІВ

Податковим кодексом України встановлено, що резидент або постійне представництво нерезидента, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 цього Кодексу, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Наведені положення викладено у підпункті 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу.
Оскільки податок з доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, сплачується до бюджету під час виплати таких доходів на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України), то сума доходів, з якої утримується та сплачується податок, визначається виходячи з офіційного курсу Національного банку України на дату виплати таких доходів.
Відповідне питання – відповідь розміщено у категорії 102 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України

ЯК ТА В ЯКІ СТРОКИ КОНТРОЛЮЮЧІ ОРГАНИ НАДАЮТЬ ПОДАТКОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

Відповідно до п.52.1 ст.52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі.
Консультації надаються контролюючими органами. Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, у тому числі за допомогою Інтернет - ресурсів (п.52.6 ст. 52 ПКУ).

ПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ ЩОДО ПЕРЕХОДУ НА СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ

Платник податку на прибуток на загальних підставах планує з 01.07.2015 р. перейти на спрощену систему оподаткування. За який період такому підприємству слід подати декларацію з податку на прибуток?
У разі переходу платника податку на прибуток на спрощену систему оподаткування такий платник у терміни, встановлені для квартального звітного періоду, зобов’язаний подати податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період, що передує кварталу, з якого платник переходить на спрощену систему оподаткування.
Таким чином, оскільки платник податку на прибуток переходить на спрощену систему оподаткування з 01.07.2015 р., декларацію з податку на прибуток йому необхідно подати за перше півріччя 2015 р., тобто не пізніше 10 серпня.

УЗАГАЛЬНЮЮЧА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ПІЛЬГ ІЗ СПЛАТИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ, ВСТАНОВЛЕНИХ ВІДПОВІДНИМ РІШЕННЯМ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

З 01 січня 2015 року плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків, встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування у порядку, визначеному Податковим кодексом України (далі - Кодекс).
Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів (пункт 12.3 статті 12 Кодексу).
Статтею 7 Кодексу визначено загальні засади встановлення податків і зборів, зокрема, під час встановлення податку можуть передбачатися пільги та визначено порядок їх застосування.
Елементи податку, визначені в пункті 7.1 статті 7 Кодексу, підстави для надання податкових пільг та порядок їх застосування визначаються виключно Кодексом (пункт 7.4 статті 7 Кодексу).
Відповідно до пункту 284.1 статті 284 Кодексу органам місцевого самоврядування надано повноваження щодо встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.
Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (пункт 30.2 статті 30 Кодексу).
Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (пункт 284.2 статті 284 Кодексу).
Відповідно до пунктів 1, 3 статті 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.
Місцеві органи виконавчої влади, підприємства, установи та організації, а також громадяни несуть встановлену законом відповідальність перед органами місцевого самоврядування за заподіяну місцевому самоврядуванню шкоду їх діями або бездіяльністю, а також у результаті невиконання рішень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, прийнятих у межах наданих їм повноважень.
Враховуючи викладене вище, якщо рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення пільг із сплати земельного податку прийнято, то таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами з урахуванням строків, визначених таким рішенням.

ЧИ ОБОВ'ЯЗКОВО ПЛАТНИКУ ЄДИНОГО ПОДАТКУ МАТИ ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ НА ПРИДБАНИЙ ТОВАР?

Фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку зобов’язані забезпечити зберігання первинних документів на підставі яких заповнювалися дані книги обліку доходів або книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складання податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, або інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності по іншим податкам і зборам – у разі їх сплати. Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовуються.
За незбереження первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи відповідно до п. 121.1 ст. 121 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
При відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам до платників податків застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені п. 127.1 ст. 127 ПКУ, та на суму податкового боргу нараховується пеня після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов’язання згідно з п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ.

ЯКІ НАСЛІДКИ МОЖЕ МАТИ ПЛАТНИК ЄДИНОГО ПОДАТКУ (ПЕРШОЇ АБО ДРУГОЇ ГРУПИ) ВІД ЗДІЙСНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ, ЯКА НЕ ЗАЗНАЧЕНА В РЕЄСТРІ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ, АБО ЯКА НЕ ДАЄ ПРАВА ЗАСТОСОВУВАТИ СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ?

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визнаних Податковим кодексом України, зокрема, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування або у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.
Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої групи (фізичні особи - підприємці) у розмірі 15 відсотків до доходу, отриманого:
- від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;
- від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
Таким чином, наслідком порушення вищезазначених критеріїв є обов'язок суб'єкта підприємницької діяльності (як першої, так і другої групи платників єдиного податку):
1) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеного у реєстрі платників єдиного податку та/або від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків;
2) зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

ЧИ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО ДОХОДУ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПЛАТНИКА ЄДИНОГО ПОДАТКУ СУМА ФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ, НАДАНОЇ НА ПОВОРОТНІЙ ОСНОВІ?

Доходом платника єдиного податку фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Податкового кодексу України.
Поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.
Водночас, поворотна фінансова допомога в Цивільному кодексі України (далі - ЦКУ) відповідає договору позики, особливості укладення якого повинні відповідати умовам ст. 1046 - 1053 Цивільного кодексу.
Тобто, надати кошти в позику під відсотки вправі лише фінансові установи.
Не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які, зокрема здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами (пп. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу).
Відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД 2010), надання поворотної фінансової допомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» та є забороненим для здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.
Таким чином, фізична особа – підприємець, яка порушила умови перебування на спрощеній системі оподаткування, а саме надавала поворотну фінансову допомогу, зобов’язана оподаткувати дохід в сумі повернутих коштів за надання такої допомоги за ставкою 15 відсотків та перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому відбулося таке порушення.

ЧИ ПОТРІБНО СПЛАЧУВАТИ ПІДПРИЄМЦЮ (1 ГРУПА ЄДИНОГО ПОДАТКУ), СУМУ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ЗА МІСЯЦЬ, КОЛИ ФОП БУДЕ ЗНАХОДИТИСЬ У ВІДПУСТЦІ?

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.
При цьому у Податковому кодексі не міститься норми щодо необхідності завірення копії листка (листків) непрацездатності податковим органом, нотаріусом, іншими уповноваженими законом особами чи органами.
Тобто якщо платник єдиного податку, який не використовує працю найманих осіб, йде у відпустку, він може не сплачувати єдиний податок за час відпустки, але не більше ніж за один календарний місяць на рік за умови подання відповідної заяви до органу доходів і зборів.
Також такий платник єдиного податку звільняється від сплати єдиного податку за період хвороби за умови подання таким платником відповідної заяви з доданням копії листка (листків) непрацездатності.
Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами Податкового кодексу не передбачено.
З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендую подати до органів фіскальної служби заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

ЧИ МОЖЕ ПЕРЕБУВАТИ НА ПЕРШІЙ ГРУПІ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ПРИВАТНИЙ ПІДПРИЄМЕЦЬ ТА ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗДРІБНИЙ ПРОДАЖ ТОВАРІВ У МАГАЗИНІ, ЯКИЙ РОЗТАШОВАНО НА РИНКУ?

До першої групи платників єдиного податку належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.
Торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства (п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209).
Тобто, приватний підприємець, який здійснює продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку, не буде платником єдиного податку першої групи.

ЧИ МОЖЕ ПІДПРИЄМЕЦЬ НА СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ (3 ГРУПА) ЗМЕНШИТИ СВІЙ ОПОДАТКОВУВАНИЙ ДОХІД НА СУМУ ЄДИНОГО СОЦВНЕСКУ?

Платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, у книзі обліку доходів не відображають сплачену суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість у книзі обліку доходів і витрат у графі 5 розділу ІІ «Витрати» відображають суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Згідно п. 292.10. Податкового Кодексу України не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону.
Тобто, дохід фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку третьої групи не зменшується на суму сплаченого єдиного внеску.

ЧИ МОЖУТЬ ПІДПРИЄМЦІ - ПЛАТНИКИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ТОРГУВАТИ ПИВОМ І ВИНОМ?

Відповідно до пп. 291.5.1.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31