МЕДИЧНА СЛУЖБА ТА ДЕРЖСАНЕПІДСЛУЖБА КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ ІНФОРМУЄ:

17-06-2015, 12:13

АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМИ ПОЛІОМІЄЛІТУ У ДІТЕЙ

У 2013 р. за результатами роботи місії експертів ВООЗ, що проводилася в Україні з метою вивчення організації епіднагляду за поліомієлітом та системою експрес-оцінки за гострими в’ялими паралічами, Україну було віднесено до країн з високим ризиком виникнення паралітичних форм поліомієліту.
Глобальна ініціатива по ліквідації поліомієліту у світі розпочалась 1988 року. Метою глобальної ініціативи є: перервати передачу дикого поліовірусу, досягти ліквідації поліомієліту, допомагати розвитку системи охорони здоров’я по укріпленню регулярної імунізації та систематичного епіднагляду за інфекційними хворобами.
За повідомленням ВООЗ цього року в світі відмічається ускладнення епідемічної ситуації з поліомієліту. Епідемічними з поліомієліту у світі залишається 4 країни: Індія, Пакистан, Афганістан, Нігерія. Проте активні спалахи поліомієліту реєструвалися в ряді країн, які впродовж багатьох років були вільними від поліомієліту: Сенегал, Мавританія, Ангола, Чад, Сьєра-Ліон, Гвінея, Ліберія, Буркіна-Фасо та Камеруні. В Ізраїлі, а також на Західному березі річки Йордан і секторі Газа випадки зараження людей не зареєстровано, але виявлено циркуляцію вірусу поліомієліту в зовнішньому середовищі.
Незважаючи на те, що в Україні захворювання на поліомієліт вже давно не реєструються, проте недостатнє забезпечення вакцинами та громадська недовіра до щеплень в Україні в кінцевому результаті створили небезпечну ситуацію щодо захисту дітей від поліомієліту, знизивши до критичного рівня охоплення щепленнями. Саме через недостатнє охоплення щепленнями проти поліомієліту, Україна значиться у списку ВООЗ як неблагополучна країна щодо загрози виникнення спалаху.
До 2009 р. рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей становив 95 %. За період 2010-2014 рр. загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб була недофінансована на 42,7 %, тож на сьогоднішній день рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту коливається від 37 до 51 %.
Поліомієліт – гостра інфекційна хвороба, яка викликається трьома серологічними типами поліовірусів і характеризується загально-інфекційним токсичним синдромом та ураженням сірої речовини спинного мозку з розвитком млявих паралічів.
Джерелом збудника поліомієліту є хвора людина та вірусоносій. Особливу небезпеку складають особи з легкими та стертими формами хвороби.
Механізм передачі вірусу – повітряно-крапельний (в перші дні хвороби), фекально-оральний. Крім того, зараження людини може здійснюватись через воду, харчові продукти, на які потрапив вірус, а також через брудні руки. Певну роль у розповсюдженні вірусу і занесенні його на харчові продукти відіграють мухи, таргани, які є механічними переносниками збудника.
Поліовіруси стійкі в зовнішньому середовищі, тривалий час зберігаються у воді, молоці. Добре переносять заморожування і висушування.
Інкубаційний період коливається від 3 до 35 днів в середньому 7-14 днів.
Клінічні прояви поліомієліту дуже різноманітні, але постійним симптомом є підвищення температури до високих цифр і через 2-3 дні температура знижується. Разом з підвищенням температури у хворого з’являються катаральні явища: нежить, біль у горлі, головний біль, кашель, блювота, пронос, біль в животі, особливо у дітей раннього віку. Через декілька днів температура знову підвищується. В цей період з’являються основні неврологічні симптоми: підвищення чутливості шкіри, млявість, судоми, порушення сну, зміна поведінки, сильний біль в м’язах і кінцівках, спині. В тяжких випадках розвиваються парези і паралічі.
Слід знати, що поліомієліт у людини розвивається паралічем верхніх чи нижніх кінцівок, м'язи атрофуються і їх функцію неможливо відновити до кінця життя. Хвороба є невиліковною! Кожен десятий уражений помирає, а всі інші лишаються інвалідами.
Єдиним засобом профілактики є щеплення. До введення в Україні масової імунізації населення проти поліомієліту реєструвалися десятки тисяч хворих цією інфекцією.
Крім того з метою профілактики поліомієліту необхідно: часто мити руки, пити лише кип'ячену воду, вживати добре вимиті овочі та фрукти, проводити вологе прибирання оселі, провітрювати приміщення.
Якщо ви подорожуєте: слід уникати місця великого скупчення людей, для пиття використовувати лише бутильовану воду, купання дозволяється лише в басейнах або спеціально відведених водоймищах, також необхідно уникати вживання продуктів національної кухні, страв куплених у місцях вуличної торгівлі. Якщо подорожуєте разом з дітьми, завчасно попіклуйтеся про наявність у них повного курсу щеплень проти поліомієліту.
Шановні батьки! Якщо ви хочете вберегти свою дитину від цього небезпечного захворювання, пам’ятайте – єдиним надійним захистом від поліомієліту є профілактичні щеплення. Лише повністю щеплена дитина має шанс уникнути зараження. Подбайте про майбутнє своїх дітей.

В. Є. Ліпчанчук,
лікар-епідеміолог

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31