ЩОРІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДИТИНИ – ОБОВ’ЯЗОК ДОРОСЛИХ

24-06-2015, 19:02

ЩОРІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДИТИНИ – ОБОВ’ЯЗОК ДОРОСЛИХ
Шкільні канікули вже розпочалися. Для батьків стає актуальним питання оздоровлення дітей, особливо тих, які мають хронічні захворювання та відносяться до групи дітей, які часто хворіють. Найкраще оздоровлення отримає дитина в санаторії.
Оздоровлення – це комплекс заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, фізкультурного характеру, спрямованих на покращення та зміцнення стану фізичного і психологічного здоров'я дітей, що здійснюється в оздоровчих закладах впродовж оздоровчої зміни. До оздоровлення в санаторіях треба поставитися зважено та відповідально.
Передусім батьки разом із дитиною повинні обов’язково звернутися до лікаря – педіатра поліклініки за місцем проживання і пройти обстеження. Відповідно до результатів та наданих лікарем рекомендацій визначитись з показаннями для санаторно-курортного лікування. Якщо дитина перебуває на диспансерному обліку і має хронічні хвороби в стадії загострення або інші показання для стаціонарного лікування, необхідно відтермінувати будь-які подорожі та надалі діяти відповідно до рекомендацій лікаря.
Кожного року учні шкіл проходять поглиблені медичні огляди. Завдяки профілактичним медоглядам можна запобігти хворобам чи на ранній стадії виявити захворювання і вчасно вилікувати. За період навчання в школі у дітей майже вдвічі зростає частота відхилень по захворюваннях опорно-рухового апарату (сколіотичні постави), тому батьки мають отримати рекомендації, аби виправити цю ситуацію, щоб у подальшому у дитини не виник сколіоз.
Відповідальні батьки дотримуються наданих рекомендацій, а потім ще прийдуть за додатковою інформацією. Дорослі повинні знати: «Ґрунтовне, що закладається в дитині, залежить від батьків». Який спосіб життя ведуть батьки, як харчуються, який психологічний клімат у родині, якими словами спілкуються. Дитина – це лакмус, який все це відчуває і вбираєв себе. Тож наскільки ми щиро любитимемо своїх дітей, настільки будемо берегти і піклуватися про них, все це через роки отримаємо сторицею. На що ж потрібно насамперед звернути увагу дорослих?
На першому місці упрдовж багатьох років за результатами тих самих поглиблених оглядів школярів були хвороби опорно-рухового апарату (плоскостопість, порушення постави, сколіоз та ін). За останній рік ситуація змінилась. Серед школярів на першому місці – хвороби органів травлення в основному за рахунок дизфункції жовчо-вивідних шляхів, а це передусім проблема розладу режиму харчування (іноді батьки зовсім не слідкують за якістю та кількістю прийомів їжі, до школи відпускають дітей без сніданку, в школі дитина найчастіше не харчується, а вдома їсть самостійно, без нагадувань, може й зовсім не їсть). Або навпаки: нераціональне, несбалаесоване харчування може призвести до ожиріння, а це, як відомо, проблема, пов’язана із захворюваннями ендокринної системи. Тому потрібно визначати чіткий режим дня. Намагайтеся дотримуватися його.
Скласти збалансоване меню з достатньою кількістю білків, жирів та вуглеводів, овочевих і фруктових страв. Намагайтеся не запізнюватися із сніданком, обідом, підвечірком, вечерею, не обмежувати дитину у споживанні овочів та фруктів. Обов’язково слідкуйте за дотриманням питного режиму (пити негазовану воду). Привчайте дитину правильно харчуватися вітамінами і отримувати від цього задоволення, це не тільки забезпечить йому життя без хвороб, але і сформує корисні звички на все життя.
Не забувайте про додержання обов’язкових гігієнічних правил, ретельно мийте руки, всі фрукти і овочі. Кишкова паличка — це, на жаль, часта літня гостя.
Ведіть рухливий спосіб життя. Влаштовуйте більше прогулянок на свіжому повітрі. Рухливі ігри, спортивні змагання, походи з наметами і пікніки нормалізують сон і підвищують аппетит. Не забувайте про профілактику укусів кліщів. Загартовуйте дітей водою, повітрям, сонцем. Пам'ятайте, що ці заходи мають стати звичкою. Робіть массаж та ранкову зарядку. Це значно зміцнить здоров'я. М'язи стають сильними, знімається стрес, нормалізується сон, прискорюються відновні процеси організму. Конфлікти між батьками на очах малюків - серйозний фактор, що підриває здоров'я. Нехай ваша сімейна атмосфера дарує вам і дітям тільки позитивні емоції.
Якщо все передбачите і дитина проведе літо з користю для зміцнення здоровיя, то найкращою нагородою стане відмінний імунітет, висока працездатність і позитивні емоції на весь рік.

Ольга Лахтадир, головнй спеціаліст відділу санітарного нагляду
РУ ГУ ДСЕС у Київській області

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30