ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ІНФОРМУЄ

29-07-2015, 14:30

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН – ВАЖЛИВА СКЛАДОВА РОБОТИ ДПІ
Робота фахівців ДПІ у Києво-Святошинському районі направлена на забезпечення кваліфікованого, неупередженого, об’єктивного та своєчасного розгляду звернень громадян, оперативного вирішення порушених питань
З початку 2015 року до ДПІ у Києво-Святошинському районі надійшло 1 письмове звернення від громадян. За аналогічний період 2014 року надійшло 11 письмових звернень. Керівниками податкової проведено 14 особистих прийомів громадян, що на 6 прийомів менше, ніж за відповідний період 2014 року.
Під час особистих прийомів громадяни порушували питання щодо контрольно-перевірочної роботи, роз’яснення податкового законодавства з різних питань, податкової політики.
Порушень під час розгляду звернень громадян не зафіксовано, задоволено їх законні права та інтереси на звернення.

ПРОДОВЖУЄ СВОЮ РОБОТУ СЕРВІС «ПУЛЬС»
З початку 2015 року на сервіс «Пульс» від платників Києво-Святошинського району надійшло 54 звернення (8 звернень не належать до ДПІ у Києво-Святошинському районі), що на 25 звернень більше, ніж за аналогічний період 2014 року.
Питання, які порушували у своїх звереннях завяники, найчастіше пов’язані з реєстрацією податкових накладних в ЄРПН, з подачею звітності в електронному вигляді, реєстрацією платником єдиного податку та платником ПДВ, а також питання щодо контрольно-перевірочної роботи,
Всі звернення розглядаються своєчасно, протягом 3-х робочих днів, а у випадках, якщо вирішення питання заявника суперечить нормам чинного законодавства, йому надається обґрунтоване роз’яснення з посиланням на норми таких законодавчих актів.

ДО ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ НАДІЙШЛО 60 ЗАПИТІВ НА ПУБЛІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ
Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації.
За січень - червень 2015 року на адресу ДПІ у Києво-Святошинському районі надійшло 50 запитів від юридичних осіб, 8 запитів від громадян на публічну інформацію і 2 запити надійшло від органів виконавчої влади як розпоряднику інформації.
Найбільшу зацікавленість викликала інформація про стан розрахунків з бюджетом, наявність чи відсутність заборгованості по платежах, а також запити щодо матеріалів документальних перевірок.
Відповіді на запити запитувачам надано протягом п'яти робочих днів з дня отримання запиту, тобто у встановлені діючим законодавством терміни.
Отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа-запита за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34 (на конверті вказувати «Публічна інформація»); або на електронну адресу: ksvyatoshyn@kyivobl.minrd.gov.ua; факс: (045 98) 6-12-04 чи зателефонувавши на (044) 406-00-16 в робочий час: з понеділка по п’ятницю з 09-00 до 13-00 год.; 13-45 до 18-00 год. (у п’ятницю – до 16-45 год.).

З ПОЧАТКУ РОКУ ЦОПОМ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ НАДАНО МАЙЖЕ 7 ТИС. АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
З початку 2015 року Центром обслуговування платників (ЦОП) державної податкової інспекції у Києво-Святошинському районі було надано 6937 адміністративних послуг.
Частіше серед наданих адміністративних послуг має послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки (44%). За 6 місяців поточного року фізичним особам-платникам податків було надано понад 3 тисячі таких послуг.
Послуги з реєстрації книги обліку розрахункових операцій отримали 845 суб’єтів господарської діяльності. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, які контролюються органами ДФС видані 402 платникам.
Нагадаємо, що ЦОП ДПІ у Києво-Святошинському районі, в якому надається комплекс адміністративних, консультативних та інформаційних послуг знаходиться за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34. Факс: (04598) 5-21-77. Телефон (044) 406-00-16. Години прийому: з понеділка по п’ятницю з 09-00 до 13-00 год.; 13-45 до 18-00 год. (у п’ятницю – до 16-45 год.).

ПЛАТНИКИ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ СПЛАТИЛИ МАЙЖЕ 540 МЛН. ГРН. ЄДИНОГО ВНЕСКУ
У червні 2015 року платниками Києво-Святошинського району сплачено майже 103 млн. грн. єдиного соціального внеску.
Загалом з початку 2015 року сума надходжень з єдиного внеску склала майже 540 млн. грн.
ДПІ у Києво-Святошинському районі нагадує, що з питань адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можна звертатись за адресою: ДПІ у Києво-Святошинському районі ГУ ДФС у Київській області, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34, 0 поверх, кабінет №03, телефон 04598-5-88-18.
Також для платників податків працює інформаційно-довідковий департамент з багатоканальним телефоном 0-800-501-007 (зі стаціонарних телефонів - безкоштовно) з 08:00 до 20:00 (крім суботи та неділі).

З ПОЧАТКУ 2015 РОКУ БЮДЖЕТ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ ПОПОВНИВСЯ МАЙЖЕ НА 47 МЛН. ГРН. ВІД ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ
Одним із джерел наповнення місцевого бюджету є плата за землю.
У Києво-Святошинському районі обліковується понад 1 тис. платників за землю - юридичних осіб та понад 77 тис. фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців землекористувачів, які, в свою чергу, є власниками земельних ділянок, або власниками земельних часток (паїв).
У червні 2015 року платниками Києво-Святошинського району сплачено майже 8,4 млн. грн. від плати за землю.
З початку 2015 року до місцевого бюджету Києво-Святошинського району землекористувачами району сплачено майже 46,8 млн. грн. земельного податку. Сума надходжень від плати за землю на 6,5 млн. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року. Темп росту склав 137 %.
Юридичними особами до бюджету сплачено 42,8 млн. грн., що на 5,5 млн. грн. більше показника січня - червня 2014 року. Темп росту склав 135,2 %. Фізичними особами сплачено понад 3,9 млн. грн., – що на 1 млн. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року. Темп росту склав 159,6 %.

ЗА КОРИСТУВАННЯ ПРИРОДНИМИ РЕСУРСАМИ НАДХОДЖЕННЯ СКЛАЛИ 4 МЛН. ГРН.
Платежі за користування природними ресурсами – є найважливішим компонентом економічного механізму природокористування.
Так, підприємцями Києво-Святошинському району за минуле півріччя 2015 р. сплачено понад 4 млн. грн. за користування природними ресурсами, що на 1,3 млн. грн. більше ніж за січень – червень минулого року.
Надходження з плати за користування лісовими ресурсами у січні - червні 2015 р. склали 1,9 млн. грн., що на 460 тис. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року. Темп росту до минулого року склав 133 %.
В свою чергу платежі за користування надрами за 6 місяців 2015 р. склали суму понад 1,1 млн. грн., що на 804,2 тис. грн. більше показника аналогічного періоду 2014 року. Темп росту до показника минулого року склав 336,2 %.
Також, з початку 2015 р. надходження з плати за спеціальне користування водними ресурсами перевищили суму 1 млн. грн. Зазначена сума на 31,7 тис. грн. перевищила показники надходжень аналогічного періоду 2014 року. Темп росту до минулого року склав 103,2 %.

БЮДЖЕТ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ ОТРИМАВ ЗНАЧНЕ ПОПОВНЕННЯ
Завданням місцевого бюджету є забезпечення необхідними грошовими ресурсами фінансування завдань та функцій, віднесених до предметів ведення місцевого самоврядування. Місцевий бюджет є дуже важливою фінансово-економічною категорією, інструментом вирішення проблем місцевого рівня.
З початку 2015 року до місцевого бюджету Києво-Святошинського району надійшло податку на доходи фізичних осіб на суму майже 233,5 млн. гривень.
Також значною у загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів є сума єдиного податку на підприємницьку діяльність. Так, у січні – червні 2015 р. сума надходжень з єдиного податку склала майже 42 млн. грн. З початку 2015 року зафіксовано 13,7 млн. грн. приросту по надходженням зі сплати єдиного податку в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Темп росту до минулого року склав 148,5 %.
Надходження з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у червні 2015 року склали суму понад 925,4 тис. грн., а з початку 2015 року – понад 6,5 млн. грн., що на 6,4 млн. грн. більше показника січня - червня 2014 року.

ПЛАТНИКИ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ СПЛАТИЛИ ПОНАД 29 МЛН. ГРН. АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ
Суб’єкти підприємницької діялності, які зареєстровані у Києво-Святошинському районі сплачують акцизний податок з наступних видів підакцизних товарів, а саме: алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти.
Так, у червні 2015 року платники податків Києво-Святошинського району сплатили 9,6 млн. грн. акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів. А загалом з початку року платники Києво-Святошино сплатили до бюджету майже 50 млн. грн. зазначеного податку.
Нагадаємо, що базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю.
Платники податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортери алкогольних напоїв та тютюнових виробів подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 Податкового кодексу України.

ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ ОТРИМАВ ПОНАД 733 МЛН. ГРН.
З початку 2015 року державною податковою інспекцією у Києво-Святошинському районі досягнуто значних успіхів щодо мобілізації податків та зборів до державного бюджету.
Значну частину надходжень бюджет отримав від податку на додану вартість. За січень – червень поточного року ПДВ мобілізовано у сумі майже 510 млн. грн., що на 107,2 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Темп росту склав 126,6 %.
Також за січень – червень 2015 р. суб’єктами господарювання Києво-Святошинського району сплачено податку на прибуток підприємств у сумі понад 177,5 млн. грн., що на 6,8 млн. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року. Темп росту склав 104 %.
З початку 2015 року зібрано значну суму військового збору. За 6 місяців 2015 р. сума надходжень склала понад 46 млн. грн.

НА КИЇВЩИНІ ПРИПИНЕНА ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖРЕГІОНАЛЬНИХ «КОНВЕРТАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ»
«16 та 17 липня працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Київській області одночасно припинено діяльність 2-х міжрегіональних «конвертаційних центрів», - повідомив на брифінгу начальник оперативного управління ГУ ДФС у Київській області Роман Потапов.
В ході досудового розслідування кримінальних проваджень встановлено 2 злочинні групи осіб чисельність 17 осіб (6 та 11), кожна з яких використовуючи підконтрольні їм підприємства, організувала роботу «конвертаційного центру» з метою прикриття незаконної діяльності «живих» суб’єктів господарювання шляхом проведення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку та штучного завищення собівартості товарно-матеріальних цінностей.
Безготівкові кошти діючих суб’єктів господарювання надходили на рахунки транзитно – конвертаційних суб’єктів господарювання у вигляді оплати за товари (роботи, послуги), після чого дані кошти конвертувались за допомогою чекових книжок у готівку за винагороду у розмірі 6 – 10 %. Податковий кредит транзитно – конвертаційних суб’єктів господарювання формувався як за рахунок проведення псевдо фінансових операцій з підконтрольними фіктивними суб’єктів господарювання та і від суб’єктів господарювання, які мали надлишок податкового кредиту (підприємства-імпортери та сільхозвиробики).
За період 2014-2015 років підприємства, які входили до складу «конвертаційних центрів» проконвертовано близько 200 млн. грн. в результаті чого, реально діючими підприємствами незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ на 30 млн. гривень.
В ході ліквідації «конвертаційних центрів» проведено 19 обшуків, за результатами яких вилучено готівкові кошти на суму близько 700 тис. грн., понад 40 печаток підприємств, оргтехніка, первинні документи з відбитками печаток, мобільні телефони та банківські картки, що використовувалася для здійснення незаконної діяльності.
Також на банківських рахунках транзитно-конвертаційних підприємств, що входили до складу викритих «конвертаційних центрів» заблоковано понад 4 млн. грн..
На даний час проводяться слідчі дії у відношенні учасників «конвертаційних центрів» з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності та встановлюються реальні суб’єкти господарювання, що використовували послуги вказаних «конвертаційних центрів» для ухилення від оподаткування.

НА КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС ЗАТРИМАНА ПАРТІЯ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ ВАРТІСТЮ ПОНАД 2 МЛН. ГРИВЕНЬ
Працівниками Київської митниці ДФС у співпраці з оперативним управлінням ГУ ДФС у м. Києві зафіксовано спробу вивезення до Азербайджану крупної партії ядер волоських горіхів з приховуванням від митного контролю.
До Київської митниці ДФС було подано дві електронні митні декларації та товаросупровідні документи на вантаж «Ядра волоських горіхів очищених від шкарлупи, врожаю 2014 року необроблені» вагою нетто 42, 2 тис. кг. На перший погляд, всі необхідні документи для митного оформлення в режимі «експорт» були у наявності. Однак, незабаром була отримана інформація, що громадянин, який значиться директором, засновником та головним бухгалтером підприємства-експортера, повідомив, що підприємство зареєстровано без його відома і він не має жодного відношення до його діяльності. Встановлені факти свідчили, що Київській митниці ДФС подано документи, що містять неправдиві дані щодо відправника товарів і підстави для митного оформлення відсутні.
Вантаж горіхів вагою 18,2 тонн вилучено до винесення судом рішення у справах. Складено протоколи про порушення митних правил. Решту 24 тонни горіхів затримано на Одещині, на шляху до отримувача.

ГРОМАДЯНИН АЗЕРБАЙДЖАНУ СПРОБУВАВ ПРОВЕЗТИ ПРИХОВАНУ ПАРТІЮ СИЛЬНОДІЮЧИХ СТЕРОЇДІВ ЧЕРЕЗ ПУНКТ ПРОПУСКУ «БОРИСПІЛЬ»
Працівники Київської митниці ДФС у співпраці з Управлінням СБУ в Києві та Київській області припинили спробу незаконного переміщення через митний кордон України партії сильнодіючих препаратів.
Авіапасажир намагався вивезти за межі України 2,6 тисяч таблеток, 66 пляшок та 20 ампул стероїдів. Громадянин Азербайджану - знаний фахівець з бодібілдингу у себе в країні повертався на батьківщину та обрав для проходження спрощену процедуру митного контролю - «зелений коридор». Своїми діями громадянин засвідчив, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження.
Після перетину “білої лінії”, що засвідчує закінчення процедури митного контролю, в дорожній валізі пасажира під особистими речами, виявлено такі препарати, як: TURANABOLIC, OXANABOLIC-10, STANABOL, PANTRAS 40, ENANBOLIC, STANABOLIC, DECABOL та інші. Частина препаратів приховувалась у багатошарових пакунках з фольги.
Складено протокол про порушення митних правил. Препарати вилучено до винесення судом відповідного рішення. Всі вилучені сильнодіючі стероїди, згідно чинного законодавства, заборонені для переміщення через митний кордон України.

В ПУНКТІ ПРОПУСКУ «БОРИСПІЛЬ» ЗАТРИМАНО КАМЧАТСЬКІ ІКРУ ТА РИБУ
Працівниками Київської митниці ДФС припинено спробу незаконного ввезення червоної ікри та риби.
Наш співвітчизник, який повертався на батьківщину з Російської Федерації, а саме з м. Петропавловськ-Камчатський, намагався ввезти на територію України 26 кг червоної ікри та 8,5 кг свіжомороженої риби. Пасажир обрав для проходження спрощену систему митного контролю - «зелений коридор», чим засвідчив, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України.
Під час проведення вибіркового митного контролю багажу на рентген-апараті, після перетину громадянином „білої лінії”, яка позначає закінчення зони спрощеного митного контролю, у громадянина виявили пластиковий контейнер з ікрою, без фабричної упаковки та поліетиленовий пакет зі свіжомороженою рибою. Фабричні упаковки, маркувальні етикетки та товарні чеки на товарах були відсутні.
Товари вилучено до винесення судом рішення у справі. Складено протокол про порушення митних правил.
До відома подорожуючих: кожному громадянину, для безперешкодного переміщення через митний кордон України, дозволено мати при собі продукти харчування загальною вартістю до 200 євро в упаковці виробника (призначеній для роздрібної торгівлі). Це має бути 1 упаковка або загальна маса, яка не перевищує 2 кг, кожного найменування; без упаковки – до 2 кг кожного найменування; неподільний продукт, готовий для безпосереднього вживання – 1 шт. кожного найменування.

НА КИЇВЩИНІ ВИЛУЧЕНО 321 КГ НЕЗАКОННО ВИДОБУТОГО БУРШТИНУ
У липні працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Київській області, в рамках досудового розслідування кримінального провадження розпочатого у травні минулого року за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, посадовими особами ТОВ «А» та ПП «Л», спільно з працівниками ГУ МВС України в Київській області вилучена бурштинова сировина загальною вагою понад 321 кг у 13 мішках, орієнтовною вартістю 4,2 млн. гривень. Коштовне каміння знаходилося на складі тимчасового зберігання Фірми «Д» у м. Біла Церква і по оперативним даним його намагалися вивезти представники ПП “Л”, посадові особи якого знаходяться під слідством.
Досудове розслідування кримінального провадження триває, вилучена бурштинова сировина приєднана до матеріалів кримінального провадження та передана на відповідальне зберігання.

ДОПУЩЕНІ ПОМИЛКИ У ЗВІТІ ПРО СУМИ ПОДАТКОВИХ ПІЛЬГ СЛІД ВИПРАВЛЯТИ У ЧЕРГОВОМУ ТАКОМУ ЗВІТІ У МЕЖАХ РОКУ
Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 (далі – Порядок № 1233).
Відповідно до п. 1 Порядку № 1233 цей Порядок є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до Податкового кодексу України не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.
Пунктом 3 Порядку № 1233 визначено, що звіт про суми податкових пільг подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.
Форма Звіту про суми податкових пільг визначена додатком до Порядку № 1233.
Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПА України від 29.03.2011 № 167.
Враховуючи те, що формою Звіту про суми податкових пільг, а також Порядком визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, не передбачено механізм подання уточненого звіту, а також враховуючи те, що зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року, то допущені помилки слід виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року При цьому, виправлення помилок у Звіті про суми податкових пільг не призводить до нарахування штрафних санкцій.

ПРО ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ НА ПОТОЧНИЙ БАНКІВСЬКИЙ РАХУНОК ПОМИЛКОВО ТА/АБО НАДМІРУ ПЕРЕРАХОВАНИХ КОШТІВ НА ЕЛЕКТРОННИЙ РАХУНОК У СИСТЕМІ ЕЛЕКТРОННОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ
Якщо на дату подання податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню, зокрема, на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов’язань з податку. Такі норми встановлено підпунктом «б» п. 200 прим.1. 6 ст. 200 прим.1 Податкового кодексу України.
Відповідно до п. 10 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.10.2014 за № 1267/26044, із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 966), заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, є додатком 4 до декларації (далі – Заява).
Додатки 2, 3, 4 подаються лише до декларації 0110 (п. 11 розд. Х Порядку № 966).
Згідно з п. 21 прим.1 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569, для відповідного перерахування коштів ДФС надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються найменування платника податку, податковий номер та індивідуальний податковий номер, сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету або на поточний рахунок платника податку, та реквізити такого рахунка (у разі подання платником податку Заяви).
Казначейство на підставі зазначеного реєстру протягом п’яти робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого Податковим кодексом України для самостійної сплати платником податку сум податкових зобов’язань, здійснює відповідне перерахування.

ЗАКОН ПРО ВІДМІНУ ЗАСТОСУВАННЯ РРО ПІДПИСАНО
Президент України підписав Закон від 01.07.2015р. №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій», яким, зокрема, передбачено, що платниками єдиного податку першої групи; другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., застосування РРО не є обов’язковим.
У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.
Закон набере чинності з дня його офіційного опублікування.

ПРО СПРАВЛЯННЯ У II КВАРТАЛІ 2015 РОКУ РЕНТНОЇ ПЛАТИ
(Лист ДФС України від 21.07.2015 р. № 26476/7/99-99-15-04-01-17)
Державна фіскальна служба України з метою своєчасності і повноти декларування податкових зобов’язань з рентної плати (далі - Плата) за ІІ квартал 2015 року та забезпечення внесення засобами ІС «Податковий блок» до інтегрованих карток платників (далі - ІКП) нарахованих сум повідомляє таке.
Станом на 10.07.2015 р. нову форму податкової декларації з Плати не затверджено.
До затвердження нової форми податкової декларації з рентної плати рекомендовано платникам рентної плати залежно вiд об’єкта оподаткування звітуватися за формами, затвердженими наказами ДПА України:
від 24.12.2010 р. N 1011 «Про затвердження форм податкових розрахункiв з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та aміaкy територією України» (далі - форма N 1011), зареєстрованим у Міністерствi юстиції України 20.01.2011 р. за N 81/18819;
вiд 24.12.2010 р. N 1018 "Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України" (далі - форма N 1018), зареєстрованим у Mіністерстві юстиції України 12.01.2011 р. за N 28/18766;
та наказами Mіністерства фiнансiв України:
від 17.09.2012 р. N 1000 "Про затвердження форм податкових розрахункiв з плати за користування надрами" (далі - форма N 1000), зареєстрованим у Mіністерстві юстиції України 15.10.2012 р. за N 1732/22044;
вiд 21.12.2012 р. N 1403 "Про затвердження форм податкових декларацiй збору за спеціальне використання води" (далі - форма N 1403), зареєстрованим у Mіністерстві юстиції України 15.01.2013 р. за N 123/22655;
вiд 21.12.2012 р. N 1404 "Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових pecypcів" (далі - форма N 1404), зареєстрованим у Mіністерстві юстиції України 22.01.2013 р. за N 172/22704.
Проте форми NN 1011, 1018 передбачають базовий податковий (звітний) період - календарний місяць.
У зв’язку з цим до визначення для складання звітності нової форми податкової декларації з Плати пропонуємо рекомендувати платникам подати розрахунки за діючими формами NN 1011, 1018 із зазначенням у рядку 1 "податковий період" цифри "6", що буде означати подання розрахунків за ІІ квартал 2015 року із граничним строком подання - 10.08.2015 р.
Граничним строком сплати та датою проведення нарахування до ІКП для таких розрахунків є 19 серпня 2015 року.
При цьому при заповненні розрахунків платники мають дотримуватися таких рекомендацій.
Форма N 1018:
у рядку 2.1 "Нараховано збору усього за звітний місяць" розділу ІІ необхідно зазначати зобов’язання за звітний квартал;
у колонці 2.1 "Вид документа (ліцензія або дозвіл)" розділу І вказати ліцензію або дозвіл на радіочастотні ресурси три рази, окремо квітень, травень, червень, у разі дії у відповідному місяці.
Форма N 1011:
у рядку 4 "Податкове зобов’язання за звітний період" розділу ІІ необхідно зазначати зобов’язання за звітний квартал;
у рядку 3 "об’єкт оподаткування" додатка до Податкового розрахунку з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами та у рядку 6 "об’єкт оподаткування" додатка до Податкового розрахунку з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України зазначати об’єкт оподаткування за три місяці ІІ кварталу цього року.
Слід зазначити, що подані платниками податків, зокрема в електронному вигляді, розрахунки за формами NN 1011, 1018, з показниками за податкові (звітні) періоди квітень - червень 2015 року не підлягають рознесенню до ІКП.
Отже, збереженим у центральній базі даних ІС "Податковий блок" зазначеним розрахункам підрозділами приймання та обробки податкової звітності має бути присвоєно статус "Історія подання" на підставі службових записок (із визначеним переліком таких розрахунків), наданих відповідальними за адміністрування податку підрозділами, згідно із резолюцією керівника (заступника керівника) контролюючого органу.
Форми NN 1403, 1404 передбачають базовий податковий (звітний) період - календарний квартал та подаються за звітний (податковий) період перше півріччя 2015 року.
Згідно з п. 46.4 ст. 46 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, всупереч нормам Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.
У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації у паперовому вигляді, складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.
Щодо подання податкового розрахунку з рентної плати за видобування природного газу, повідомляємо, що оскільки, фактична ціна реалізації для газу природного протягом звітного кварталу має тенденцію до змін (унаслідок щомісячного встановлення цін НКРЕКП), пропонуємо подавати до розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування природного газу 3 (три) додатки з відповідним розрахунком податкових зобов’язань по кожному місяцю звітного кварталу.
Водночас податковий розрахунок з рентної плати за видобування нафти та газового конденсату подається одним квартальним розрахунком, у зв’язку з тим, що відповідно до п. 252.8 ст. 252 Кодексу фактична ціна реалізації для нафти та конденсату визначається за податковий (звітний) період станом на перше число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом.

Узагальнююча податкова консультація щодо подання до контролюючого органу фізичними особами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, інформації про посвідчені договори продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами), про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчені договори дарування
В Узагальнюючій податковій консультації вживаються такі скорочення:
Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями - Кодекс;
Наказ Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року N 4 "Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за N 111/26556 - Наказ N 4.
Відповідно до пункту 172.4 статті 172, пункту 173.4 статті 173, пункту 174.4 статті 174 Кодексу при вчиненні нотаріальних дій, а саме:
посвідчення договорів продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору;
видача свідоцтв про право на спадщину;
посвідчення договорів дарування,
на приватних нотаріусів покладено обов’язок щокварталу подавати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого місця інформацію про посвідчені договори та видані свідоцтва (включаючи інформацію про вартість такого майна та суму сплаченого податку) у порядку, встановленому Кодексом для податкового розрахунку.
Пунктом 46.1 статті 46 Кодексу встановлено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.
Форма податкової декларації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (пункт 46.5 статті 46 Кодексу).
Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено Наказом N 4.
Отже, при вчиненні вищезазначених нотаріальних дій приватний нотаріус зобов’язаний надавати інформацію контролюючим органам шляхом заповнення граф 1, 2, 3а, 4 та 5 Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ).
У зазначених графах відображається: порядковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надається інформація в податковому розрахунку, сума нарахованого доходу, сума сплаченого податку на доходи фізичних осіб (у випадках передбачених Кодексом), ознака доходу згідно з довідником ознак доходів.
Відповідно до підпункту "б" пункту 176.2 статті 176 Кодексу, особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, також зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.
Таким чином, зобов’язання нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету податок від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення обов’язків, встановлених Кодексом, поширюється лише на осіб, які відповідно до Кодексу мають статус податкових агентів.
Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкового розрахунку передбачена пунктом 119.2 статті 119 Кодексу, а саме: неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.
Враховуючи викладене, інформація яку повинен подавати приватний нотаріус до контролюючого органу не є податковою звітністю в розумінні глави 2 розділу II Кодексу, отже, підстави для застосування відповідальності, передбаченої пунктом 119.2 статті 119 Кодексу, відсутні.
Виходячи з вищенаведеного, при нотаріальному посвідченні договорів продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору, видачі свідоцтв про право на спадщину та/або нотаріальному посвідченні договорів дарування приватний нотаріус повинен щокварталу подавати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого місця Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ), у строки встановлені для податкового кварталу.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30