БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?

5-08-2015, 17:08

БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?
Нині в суспільстві розпочаті процеси децентралізації влади. Дискусія на цю тему не вщухає. Торкнулася вона і боярських теренів. 3 серпня міський голова Тарас Добрівський провів нараду щодо створення територіального об’єднання громад за участі керівників органів місцевого самоврядування сусідніх населених пунктів, депутатів Боярської міської ради та активістів. У нараді взяв участь і керівник офісу реформ у Київській області Володимир Удовиченко.
Відкрив зустріч міський голова Тарас Добрівський. Він поінформував присутніх про рішення Боярської міської ради щодо створення об’єднаної територіальної громади. «Ми надіслали запрошення щодо об’єднання усім органам місцевого самоврядування, які межують з Бояркою, – зазначив Тарас Добрівський. – Петрівська сільська рада відмовилась. У решті сільських рад триває дискусія. Також надійшла пропозиція щодо об’єднання від Новосілківської сільської ради Макарівського району».
Що ж таке децентралізація? Про це дуже аргументовано та емоційно розповів присутнім Володимир Удовиченко. «Це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно. Державі потрібен євроремонт і розпочинати його необхідно з децентралізації».
За його словами, у Київській області процес створення об’єднаних фінансово спроможних громад зустрічає значний опір на відміну від інших областей України, де вже затверджуються перспективні плани формування територій громад.
Учасники наради також поділилися своїми думками. Першою виступила сільський голова Новосілок Макарівського району Олена Кияниця. Вона озвучила однозначну думку громади: жителі Новосілок бачать майбутнє свого села у складі Боярської об’єднаної територіальної громади. Оскільки вже сьогодні велика кількість жителів села користується послугами, які надає Боярка: доступ до закладів освіти, охорони здоров’я тощо.
Секретар виконкому Забірської сільської ради Олеся Бондаренко зазначила, що обговорення майбутнього об’єднання громад у селі ще триває. Але селяни схиляються до думки створення об’єднання сільських громад з адміністративним в Забір’ї, хоча від об’єднання з Бояркою також не відмовляються. Депутат Малютянської сільської ради Олексій Цибін озвучив думки жителів Малютянки: переважна більшість жителів села готова підтримати ідею об’єднання з Бояркою.
Сільський голова Бобриці Олександр Король озвучив сумніви своїх односельців щодо об’єднання з містом. Бобричан хвилює небезпека з боку активної забудови села у випадку об’єднання з містом Боярка. «Категорично ми не відмовляємось, але хотілося б, щоб до складу об’єднаної громади увійшли тільки села, а центр був у Білогородці чи Забір’ї», – зауважив Олександр Король.
Княжичі не мають спільних меж з Бояркою. Втім, сільський голова Княжич Олена Шинкаренко також взяла участь у нараді. «Впродовж тривалого часу Княжичі були дотаційною сільською радою, – зазначила Олена Олександрівна. – Але останні роки ця ситуація змінилася. Ми перестали бути дотаційними і відчули, що можемо робити щось самі. Ми готові об’єднатися з усіма прилеглими до нас селами з центром у Княжичах або у Забір’ї. Від Боярки ми запрошення не отримували, але готові розглянути і такий варіант».
Тож як бачимо, де два українці – там три гетьмани. Впровадженню децентралізації влади насправді значно шкодить слово «добровільне». Бо добровільно розлучатися зі своїми можливостями мало хто хоче.
Чи будемо змінювати країну, чи й надалі говоритимемо про те, як нам погано живеться? Ось у чому питання. У зв’язку з наближенням місцевих виборів процес децентралізації трохи загальмувався. Але вже з 1 січня 2016 року об’єднані громади матимуть значні преференції, передбачені законодавством України. Зокрема, 60 % ПДФО та інших податків і зборів залишатимуться у місцевому бюджеті.
Що чекатиме Боярку – час покаже. Дуже хотілося б отримати нові механізми наповнення бюджету. Агов, сусіди, приєднуйтесь!
Міський голова Тарас Добрівський, підбиваючи підсумки нараді, наголосив, що Боярська міська рада готова створити особливі умови для територіальної громади, яка першою об’єднається з Бояркою.
БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?
БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?
БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?
БОЯРКА РОЗКРИВАЄ ОБІЙМИ. ХТО БУДЕ ПЕРШИМ?

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31