ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ:

10-11-2015, 13:38

ПОДАВАТИ ЗВІТНІСТЬ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ ЗРУЧНО ТА ШВИДКО
Державна податкова інспекція у Києво-Святошинському районі звертає увагу, що платники податків, які отримали ключі електронного цифрового підпису від Акредитованого центру сертифікації ключів, мають можливість подавати звітність в електронному вигляді, в тому числі з єдиного соціального внеску.
Подання звітності в електронній формі має багато очевидних переваг. Серед основних переваг подання звітності в електронному вигляді варто виділити економію робочого часу та коштів на придбання бланків звітності, оперативне відстеження змін до форм звітності, уникнення втрат часу на черги при поданні звітності тощо.
Для електронного звітування платникам потрібно завантажити відповідне програмне забезпечення та отримати електронний цифровий підпис, який надається безкоштовно.
Для отримання ключів електронного цифрового підпису потрібно звернутись до Акредитованого центру сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДФС, який знаходиться за адресою: м. Київ-151, вул. Народного ополчення, буд. 5а, каб. 23. Телефон: (044) 200-37-61. Реєстрація користувачів: пн - чт з 9:00 до 18:00, пт з 9:00 до 16:45, обідня перерва: з 13:00 до 13:45.
Інформацію щодо необхідних документів для отримання ключів електронного цифрового підпису можна знайти на офіційному інформаційному ресурсі Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС за електронною адресою http://acskidd.gov.ua/.

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ!
ЗМІНЕНО РАХУНКИ ДЛЯ СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ
У зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів Міндоходів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів ДФС утворені нові органи ДФС.
З 15 вересня 2015 року вступили в дію небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім’я органів Державної фіскальної служби України для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій.
Заповнення платниками поля «Призначення платежу» розрахункових документів у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
* ;101 ; код за ЄДРПОУ ; сплата єдиного внеску ; ; ;
1 2 3 4 5 6 7
1 – службовий код ("*");
2 – код виду сплати ("101" – Сплата суми єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.

З ПОЧАТКУ РОКУ ПЛАТНИКИ КИЇВЩИНИ
ПОПОВНИЛИ БЮДЖЕТ НА 34,5 МЛРД. ГРИВЕНЬ
Протягом січня-жовтня ГУ ДФС у Київській області спрямовано до зведеного бюджету 9,5 млрд. гривень, що на 2,5 млрд. грн.. або на 37,1% більше минулорічного. Київська митниця ДФС за 10 місяців забезпечила надходження 25 млрд. гривень.
До загального фонду державного бюджету ГУ ДФС у Київській області зібрано 5,3 млрд. гривень. У розрізі основних платежів за 10 місяців забезпечено надходження до державного бюджету: податку на додану вартість – понад 3 млрд. грн., що на 884,4 млн. грн. або на 41,1% більше відповідного періоду минулого року; податку на прибуток підприємств – 779,5 млн. грн.; податку на доходи фізичних осіб – 777,7 млн. грн.; військового збору – 338,6 млн. грн.; акцизного податку із вироблених в Україні підакцизних товарів – 183,7 млн. грн., що перевищує надходження 2014 року більш ніж у 2 рази або на 98,5 млн. грн.; акцизного податку із ввезених на територію України підакцизних товарів – 49,5 млн. грн., що більше минулорічних надходжень на 56,2% або на 17,8 млн. гривень.
Платникам податків з початку року відшкодовано понад 2 млрд. грн. податку на додану вартість. З них в автоматичному режимі – 1,4 млрд. гривень.
За 10 місяців до місцевих бюджетів сплачено понад 4 млрд. грн., темп росту до минулого року склав 121,5%, додатково надійшло понад 736 млн. гривень. Місцеві бюджети отримали 2,3 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб; 533,7 млн. грн. плати за землю; єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва – понад 484 млн. гривень.
До бюджету надійшло також понад 6 млрд. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ - ПЛАТНИКАМИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ЗА ТРИ КВАРТАЛИ 2015 РОКУ
Нова форма Податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. № 578 (далі - наказ № 578), який набрав чинності 28 липня 2015 року.
Відповідно до п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Таким чином базовим податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал, то форма податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, затверджена наказом № 578, буде використовуватись такими платниками для складання звітності за 2015 рік починаючи з 01.01.2016 року, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди.

ДЕРЖБЮДЖЕТ ОТРИМАВ У ЖОВТНІ 3 МЛН. ГРН. ВІД СТЯГНЕННЯ ШТРАФІВ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОНФІСКОВАНОГО МАЙНА НА КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС
Типовими предметами правопорушення в основному були валютні цінності, автотранспортні засоби, мобільні телефони та товари, які переміщувалися через митний кордон України в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму.
Заведено 54 справи про порушення митних правил. За попередньою оцінкою вартість предметів порушення митних правил складає майже 4 млн. грн. Реально вилучені предмети у 36 справах.
У жовтні направлено 3 повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки кримінального правопорушення до органів внутрішніх справ.
Також працівниками управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням заведено 25 справ про порушення митних правил у жовтні майже на 2 млн. гривень. Всього до суду направлено 43 справи на 11,5 млн. гривень.
У жовтні виявлено 4 факти незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів. По фактам складено протоколи про порушення митних правил та направлено повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення до органів МВС України.
Спільно зі співробітниками Служби безпеки України проведено оперативно-розшуковий захід з використанням методу “контрольованої поставки”. За результатами СБУ відкрито кримінальне провадження, де предметом контрабанди є особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено та психотропна речовина обіг якої обмежено.

ПРАЦІВНИКАМИ КИЇВСЬКОЇ МИТНИЦІ ДФС З ПОЧАТКУ РОКУ УПЕРЕДЖЕНО 388 ВИПАДКІВ НЕЗАКОННОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАЛЮТНИХ КОШТІВ МАЙЖЕ НА 50 МЛН. ГРИВЕНЬ
Останнім прикладом стало виявлення митниками у співпраці з прикордонниками у пункті пропуску «Бориспіль» прихованих 67 000 доларів США.
Громадянин Великобританії, відносно якого спрацювала база даних «Інтерпол» щодо міжнародного розшуку, відлітав з України до Камеруну транзитом через Францію. Іноземець самостійно обрав спрощену систему митного оформлення - «зелений коридор», чим заявив, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення за межі митної території України.
Після проходження «зеленого коридору», при детальному огляді особистих речей, у громадянина виявлені в дорожній валізі, під особистими речами, загорнуті 50 000 доларів США вкладені у спортивні чоловічі брюки та 17 000 доларів США вкладені у чоловічу шкарпетку. Тобто валюта переміщувались з приховуванням від митного контролю, з використанням засобів та способів, що утруднюють виявлення. Тому по протоколу про порушення митних правил затримані всі 67 000 доларів США.

КИЇВСЬКОЮ МИТНИЦЕЮ ДФС У ЖОВТНІ ЗАБЕЗПЕЧЕНО ПЕРЕРАХУВАННЯ ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ПОНАД 3 МЛРД. ГРИВЕНЬ
З початку року Київська митниця забезпечила наповнення бюджету на 25 млрд. гривень.
Основними бюджетоформуючими товарами, митне оформлення яких здійснювалось протягом січня – жовтня 2015 року в зоні діяльності Київської митниці були: «автомобілі легкові», по яким сплачено митних податків на 4 млрд. грн.; «засоби захисту рослин» - надійшло податків на 1,7 млрд. грн., «лікарські засоби» - 1,3 млрд. грн., «нафта та нафтопродукти» - 1,2 млрд. грн., «телефонні апарати» - 824,3 млн. гривень.
За результатами реалізації митницею заходів в напрямку контролю за визначенням митної вартості товарів, їх класифікацією та країною походження, додатково протягом 2015 року перераховано до державного бюджету 733,5 млн.грн. митних податків. З них: за результатами коригування митної вартості товарів - 707,4 млн. грн.; за рахунок класифікаційної роботи – 15,3 млн. грн. та контролю правильності визначення країни походження товарів – 10,8 млн. гривень.

ЗАСТОСУВАННЯ ШТРАФНИХ (ФІНАНСОВИХ) САНКЦІЙ
Тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 млн. гривень, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення в терміни, визначені цим Кодексом, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов'язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання з одного й того самого податку або збору. При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню (п. 35 підрозд. 10 розд. XX Перехідних положень Податкового кодексу України).
Пунктом 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України визначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.
Таким чином, штрафні (фінансові) санкції скасовуються, якщо платник податків, відповідно до п. 35 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України самостійно сплатив суму податкового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (без застосування процедури оскарження податкового повідомлення-рішення).

З ПОЧАТКУ РОКУ ОРГАНАМИ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ОТРИМАНО 197 ЗАПИТІВ НА ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Від юридичних осіб надійшло 132 запита, від громадян - 58 запитів, 7 запитів отримано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації.
Найбільшу зацікавленість викликала інформація про стан розрахунків з бюджетом, наявність чи відсутність заборгованості по платежам, матеріали документальних перевірок. По 37 запитам на інформацію, органами ДФС Київської області відмовлено у наданні інформації. Основна причина відмови - порушення вимог пункту 2 статті 10 Закону України "Про доступ до публічної інформації" у частині надання розпорядником інформації на вимогу осіб, яких вона стосується. У даному випадку запитувана інформація про особу не стосувалася запитувача (реєстраційні данні платників податків, результати діяльності підприємств).
Отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши лист-запит за адресою: 03680, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5а (на конверті вказувати «Публічна інформація»); або на електронну адресу: kyivobl.public@sfs.gov.ua; факс: (044) 246-23-40 чи зателефонувавши на (044) 200-37-31 в робочий час: з понеділка по п’ятницю з 09-00 до 13-00 год.; 13-45 до 18-00 год., (у п’ятницю – до 16-45 год.).

З ПОЧАТКУ РОКУ НА СЕРВІС „ПУЛЬС” ЗВЕРНУЛОСЯ 53 ЗАЯВНИКА ПО КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС
У жовтні сервісом „Пульс” скористалося 5 заявників, що становить 9,5% від загальної кількості. Всі звернення стосувалися затримок митного оформлення.
Звернення, що надійшли протягом жовтня на сервіс „Пульс”, стосувались роботи митногой посту „Східний термінал” – 2 звернення та 3 повторних; митного посту „Святошин” – 2 звернення і митного посту „Бориспіль-аеропорт” – 1 звернення та 1 – повторно.
На всі звернення надані вичерпні відповіді у встановлені терміни.
Також протягом року до Київської митниці надійшло 7 звернень через Урядову гарячу лінію ДФС. Протягом жовтня – 2 звернення, це 30 % від звернень з початку року. Відповідь на звернення надані у встановлені законодавством терміни.

КИЇВСЬКОЮ МИТНИЦЕЮ ДФС З ПОЧАТКУ РОКУ ОТРИМАНО 6 ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ
У жовтні надійшло 3 запити, що складає 50% від загальної кількості з початку року. Надійшли запити щодо всіх вантажно-митних декларацій, які подавались одним з товариств також щодо терміну перебування на митній території Україні службового автомобіля, однієї з іноземних компаній, що зареєстрований в Словацькій республіці та повторний запит.
На звернення надані вичерпні відповіді у встановлені терміни.

ПРОТЯГОМ СІЧНЯ-ЖОВТНЯ НА СЕРВІС «ПУЛЬС» ПО ОРГАНАМ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ НАДІЙШЛО 679 ЗВЕРНЕНЬ
Із загальної кількості звернень 92 відносяться до Київською митницею ДФС.
По ГУ ДФС у Київській області, найчастіше у заявників виникали питання, пов’язані з проблемами при подачі звітності та реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних – 172 (29,3%); з недоліками у роботі органів ДФС – 121 (20,6%); з проблемами при реєстрації податкових накладних та невідповідності даних витягу із система електронного адміністрування ПДВ – 83 (14,1%).
Платники податків звертаються також на сервіс «Пульс» з питань, які стосуються контрольно-перевірочної роботи, реєстрації платником податку на додану вартість та роботи Центрів обслуговування платників.
З початку року до ГУ ДФС у Київській області надійшло 13 звернень (1,9%), тематика яких пов'язана з корупційними діями працівників органів ДФС.
По Київській митниці ДФС найбільше звернень стосується затримки митного оформлення - 44 (47,8%).
Всі звернення розглядаються своєчасно, а у випадках, якщо вирішення питання заявника суперечить нормам чинного законодавства, надається обґрунтоване роз’яснення з посиланням на нормативні акти.

З ПОЧАТКУ РОКУ ОРГАНАМИ ГУ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ОТРИМАНО 491 ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН
Із загальної кількості звернень 372 надійшло письмово.
Найчастіше громадяни у зверненнях порушували питання щодо інформування про ухилення від сплати податків (36,8%), контрольно-перевірочної роботи (30,1%), податку на доходи фізичних осіб (8,1%).
Інші звернення стосувалися діяльності органів ДФС, питань щодо роз’яснення норм діючого податкового законодавства та подання податкової звітності.
Зареєстровано 19 скарг на неправомірні дії працівників, що складає 5,1 % від загальної кількості письмових звернень. Після розгляду - 5 скарг підтвердилися повністю або частково. Посадові особи, які допустили неналежне виконання службових обов’язків, притягнуті до відповідальності - депремійовані.
Відповіді на всі звернення надані у встановлені терміни.
Керівниками органів ДФС у Київській області проведено також 119 особистих прийомів громадян. Відмов з боку посадових осіб ДФС у задоволенні права на звернення не зафіксовано.

НА КИЇВЩИНІ ВИЯВЛЕНО СХЕМУ ПОСТАЧАННЯ ТОВАРІВ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ З УНИКНЕННЯМ ВІД СПЛАТИ МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ
Працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Київській області, в ході проведення операції «Рубіж-2015», виявлено злочинну схему постачання на митну територію України товарів народного споживання з уникненням від сплати обов’язкових митних платежів.
Злочинним угрупуванням заявлено до розмитнення Київській митниці ДФС 45-футовий контейнер із брендовим жіночим взуттям китайського виробництва. Взуття надійшло під виглядом гуманітарної допомоги від американської кампанії на адресу благодійної організації із гучною назвою, яка містить ім’я відомого святого перших віків християнства. У якості набувачів такої «допомоги» вказано дитячий табір та християнські організації різних конфесій. Від співробітників податкової міліції представники цих організацій вперше почули про те, що вони нібито зверталися з проханням про отримання такої «допомоги».
В ході проведення обшуку на території митного посту Київської митниці ДФС вилучено біля 10 тисяч пар жіночого взуття, орієнтовною вартістю понад 80 тис. доларів США. Сума несплачених митних платежів складає близько 700 тис. гривень.
На даний час проводяться слідчі дії з документування протиправної діяльності.

ПРО ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ З ПДВ СУБ’ЄКТОМ ГОСПОДАРЮВАННЯ, РЕЄСТРАЦІЮ ПЛАТНИКА ПДВ ЯКОГО АНУЛЬОВАНО
У разі анулювання реєстрації особи як платника податку на додану вартість останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації. Такий порядок встановлено пунктом 184.6 ст. 184 Податкового кодексу України.
Для платників ПДВ звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, спеціально визначених Податковим кодексом України, календарний квартал, з урахуванням певних встановлених особливостей (на підставі п. 202.1 ст. 202 цього Кодексу).
Податкові декларації, крім випадків, передбачених Податковим кодексом України, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:
календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;
календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п. 49.18 ст. 49, п. 203.1 ст. 203 Податкового кодексу України).
Згідно з п. 50.1 статті 50 Податкового кодексу України та р. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14.10.2014 за № 1267/26044 (із змінами та доповненнями) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Уточнюючий розрахунок подається або як окремий документ або як додаток до податкової декларації.
Враховуючи зазначене, особа, реєстрація платника ПДВ якої анулюється, зобов’язана подати податкову декларацію з ПДВ за останній звітний (податковий) період, який розпочинається з першого дня такого звітного періоду та закінчується днем анулювання реєстрації платника ПДВ, протягом 20 (40) календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому відбулося анулювання платника ПДВ.
Суб’єкт господарювання має право подати уточнюючий розрахунок у вигляді додатка до такої податкової декларації з ПДВ та виправити помилки за попередні податкові періоди (з урахуванням строків давності). При цьому, починаючи з дати анулювання реєстрації платника ПДВ уточнюючий розрахунок як окремий документ суб’єктом господарювання подаватися не може.

ЩОДО НАРАХУВАННЯ ПЕНІ ЗА ПОРУШЕННЯ СТРОКІВ РОЗРАХУНКІВ У СФЕРІ ЗЕД ТА СТРОКИ СПЛАТИ ТАКОЇ ПЕНІ
Порушення резидентами, крім суб’єктів, що здійснюють діяльність на території проведення АТО на період її проведення, строків, передбачених статтями 1 і 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» або встановлених Національним банком України (далі – НБУ) згідно з цими статтями, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3% суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом НБУ на день виникнення заборгованості.
Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).
Строк сплати нарахованих сум грошових зобов’язань, а саме: штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог валютного законодавства та строків розрахунків у сфері ЗЕД, становить 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.
Відповідне питання – відповідь розміщено у категорії 114 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України.

ПРО ГРАНИЧНИЙ ТЕРМІН СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ, НАРАХОВАНОГО ЗА КАЛЕНДАРНИЙ КВАРТАЛ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ – ПІДПРИЄМЦЯМИ, ЯКІ ОБРАЛИ СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ
Державною фіскальною службою України надано роз’яснення від 29.10.2015 №39858/7/99-99-17-03-01-17 (далі – лист) щодо граничного терміну сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахованого за календарний квартал фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування.
Так, на підставі законодавчих норм наголошено, що граничний термін сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
У разі, якщо останній день сплати єдиного внеску припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (пункт 11 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за № 508/26953).
Більш детально з відповідним листом ДФС можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/64677.html).

ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ РОБОТИ ЩОДО ЄДИНОГО ВНЕСКУ
Державною фіскальною службою України у зв'язку з прийняттям Закону України від 17 вересня 2015 № 704-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (далі – Закон № 704), яким, зокрема, перенесено підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з 1 грудня на 1 вересня 2015 року, повідомлено про організацію роботи щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) у відповідному листі від 27.10.2015 № 39474/7/99-99-17-03-01-17 (далі – лист).
Так, у разі, якщо підприємством за період з 1 вересня 2015 року було здійснено нарахування єдиного внеску виходячи з мінімальної заробітної плати, що становила 1 218 грн., таке підприємство повинно здійснити донарахування єдиного внеску виходячи з мінімальної заробітної плати, що становить з 1 вересня 2015 року 1 378 гривень.
Також необхідно провести перерахунок максимальної величини бази нарахування при розрахунку єдиного внеску на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, оплати відпускних, період яких більше одного місяця, та нарахування проводились до 01.09.2015.
Отже, за період з 1 вересня 2015 року платники повинні здійснити перерахунок нарахованих сум єдиного внеску та відобразити такі суми у звітності з єдиного внеску за жовтень – грудень 2015 року.
У разі здійснення платниками перерахунку єдиного внеску, пов’язаного із зміною розміру мінімальної заробітної плати та розміру максимальної величини, з якої справляється єдиний внесок, передбачених Законом № 704, штрафні санкції за донарахування платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску фіскальним органом не застосовуються.
Більш детально з відповідним листом ДФС можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/listi/64771.html).

ЩОДО ВРАХУВАННЯ У ПОДАТКОВОМУ ОБЛІКУ У СКЛАДІ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ВИТРАТ ОРЕНДАРЯ НА ПОЛІПШЕННЯ (РЕМОНТ) ОБ’ЄКТА ОПЕРАЦІЙНОЇ ОРЕНДИ
Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III Кодексу.
Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, визначаються відповідно до вимог ст. 138 Кодексу.
Підпунктом 138.3.1 п. 138.3 ст. 138 Кодексу встановлено, що розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених п.п. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 розділу I Кодексу, підпунктами 138.3.2 - 138.3.4 п. 138.3 ст. 138 Кодексу. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, крім «виробничого» методу.
Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності регулюються нормами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 14 «Оренда» (далі – П(С)БО 14), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2000 № 181, та Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 № 561 (далі – Методичні рекомендації № 561).
Затрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів. Такі затрати зараховуються до складу основних засобів як первісна вартість нового об’єкта підгрупи 2.7 класифікації основних засобів, наведеної в п. 7 Методичних рекомендацій № 561 (абзац другий п. 8 П(С)БО 14, п. 21 Методичних рекомендацій № 561).
У податковому обліку для розрахунку амортизації витрати на поліпшення (ремонт) орендованих основних засобів зараховуються як окремий об’єкт групи 9 «інші основні засоби» з мінімально допустимим строком корисного використання 12 років.
Що стосується розрахунку амортизації вартості поліпшень об’єкта операційної оренди, що здійснювались до 01.01.2015, то п. 11 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ст. 138 Кодексу балансова вартість основних засобів та нематеріальних активів станом на 01 січня 2015 року має дорівнювати балансовій вартості таких активів, що визначена станом на 31 грудня 2014 року відповідно до ст.ст. 144 - 146 та 148 розділу III Кодексу у редакції, що діяла до 01 січня 2015 року.
Отже, балансова вартість об’єкта основних засобів, збільшена на суму поліпшень (ремонту) орендованих основних засобів, здійснених до 01.01.2015 та сформованих станом на 31.12.2014 за правилами податкового обліку, буде амортизуватись відповідно до положень п. 138.3 ст. 138 Кодексу у редакції, чинній з 01.01.2015.

ЩОДО КОРИГУВАННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ У РАЗІ ПОВЕРНЕННЯ ТОВАРУ ПОКУПЦЕМ - НЕПЛАТНИКОМ ПДВ, ОПЛАТА ЗА ЯКИЙ НЕ ПРОВОДИЛАСЬ
Згідно з пунктом 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
Зменшення суми податкових зобов’язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів, або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (пункт 192.2 статті 192 Кодексу).
Відповідно до абзацу третього пункту 201.10 статті 201 Кодексу та пункту 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 22.09.2014 № 957, податкові накладні, у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
Пунктом 192.1 статті 192 Кодексу передбачено, що розрахунки коригування, складені платником податку до податкових накладних, що не видаються отримувачу, що складені до 1 лютого 2015 року, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягають реєстрації в ЄРПН таким платником податку.
У такому випадку постачальник - платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при здійсненні операцій з постачання такого товару, та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.
Розрахунок коригування, складений платником ПДВ до податкової накладної, яка складена на покупця – неплатника ПДВ, відображається у розділі I "Податкові зобов’язання" податкової декларації з ПДВ у відповідному рядку залежно від дати складання податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування (до 01.02.2015 чи після 01.02.2015).

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31