ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ:

2-11-2015, 17:38

ЗМІНЕНО РАХУНКИ ДЛЯ СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ
У зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів Міндоходів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів ДФС утворені нові органи ДФС.
З 15 вересня 2015 року вступили в дію небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім’я органів Державної фіскальної служби України для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій.
Заповнення платниками поля «Призначення платежу» розрахункових документів у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
* ;101 ; код за ЄДРПОУ ; сплата єдиного внеску ; ; ;
1 2 3 4 5 6 7
1 – службовий код ("*");
2 – код виду сплати ("101" – Сплата суми єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.

ЗА ВТРАТИ НАДХОДЖЕНЬ ДО БЮДЖЕТУ ПОТРІБНО ВІДПОВІДАТИ
Нещодавно слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Києво-Святошинському районі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, що кваліфікується, як умисне ухилення від сплати податків, в особливо великих розмірах, за фактом порушення податкового законодавства службовими особами одного з ТОВ, яке зареєстровано у Києво-Святошинському районі.
Під час перевірки було встановлено, що зазначене підприємство на протязі 2012 – 2014 років здійснювало фінансово-господарські операції з придбання інформаційно-консультаційних послуг у підприємств, які мають ознаки фіктивності та з порушенням податкового законодавства.
Проведеною перевіркою було встановлено факти заниження податку на прибуток на суму понад 16,7 млн. гривень та завищення податкового кредиту з податку на додану вартість на суму понад 13,5 млн. гривень, що призвело до втрат надходжень до бюджету в особливо великих розмірах.
Загальна сума ухилення від сплати податків склала понад 30 млн. гривень.
Триває слідство.

НА КИЇВЩИНІ ВИЯВЛЕНА НЕЗАКОННА РЕАЛІЗАЦІЯ ГАЗУ СКРАПЛЕНОГО
В рамках проведення операції «Акциз-2015», у м. Бориспіль, працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Київській області виявлена реалізація підакцизного товару - газу скрапленого без свідоцтва про державну реєстрацію, реєстратора розрахункових операцій та інших дозвільних документів.
Громадянин “Ш” здійснював реалізацію газу скрапленого у автогазозаправному комплексі.
За результатами перевірки виявлено та вилучено газ скраплений в кількості 1,7 тис. літрів вартістю 18,2 тис. грн. та газовий модуль загальною вартістю 300 тис. гривень.
У відношенні громадянина “Ш” складений протокол про адміністративне правопорушення за порушення порядку провадження господарської діяльності.
У зв’язку із стаціонарною установкою автогазозаправного комплексу демонтувати його не представилося за можливе. Тому його разом із газом передано на відповідальне зберігання.
Матеріали перевірки направлені до суду.

НА КИЇВЩИНІ ЗАБЕЗПЕЧУЄТЬСЯ
ПОСТІЙНЕ ЗРОСТАННЯ СУМ ЄДИНОГО ПОДАТКУ
У загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів значне місце займає єдиний податок з фізичних осіб.
Так, за 9 місяців місцевий бюджет Київщини поповнився на 267,1 млн.грн. єдиного податку з фізичних осіб, що складає 125,8 % від очікуваних надходжень. Додатково надійшло 54,7 млн. гривень.
Фізичні особи - підприємці, що працюють на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності, збільшили сплату податків у 2015 році, в порівнянні з попереднім роком на 37 %, або на 72,2 млн. гривень.

З ПОЧАТКУ РОКУ НА КИЇВЩИНІ ДО БЮДЖЕТУ
МОБІЛІЗОВАНО 5,4 МЛРД. ГРН. ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ
Додаткові надходження за 9 місяців до розрахункового показника склали понад 229 млн. гривень. У вересні єдиного соцвнеску сплачено у розмірі 634,5 млн. гривень.
На постійному контролі в органах ДФС Київщини знаходиться питання своєчасної сплати. З початку року прийнято понад 6 тис. рішень про застосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальну суму майже 18 млн. гривень.
На Київщині зростає кількість осіб, які виявляють бажання брати участь у добровільній сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Так, з початку року органами фіскальної служби укладено понад 500 договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ПРИВІТАННЯ В. О. НАЧАЛЬНИКА ГУ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ АНДРІЯ ЛІПІНСЬКОГО З ДНЕМ ВШАНУВАННЯ ПЕНСІОНЕРІВ І ВЕТЕРАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Шановні ветерани державної податкової служби України!
Вітаємо вас із святом - Днем вшанування пенсіонерів і ветеранів державної податкової служби України!
З гордістю хочу сказати, що саме ви заклали основи успіху й позитивних новацій у нашій роботі. Ваш досвід, ваші здобутки та напрацювання стали основою для створення Державної фіскальної служби України.
Ваші професіоналізм та відданість справі, енергія та наполегливість, фаховість та патріотизм – приклад для молодших колег. Саме ви підготували гідну зміну, яка вміло втілює в життя сьогоднішні реформи.
У цей святковий день я хочу подякувати вам за ваш неоцінний труд і запевнити, що темпи роботи, взяті вами в минулому, тільки підвищуються.
Бажаю вам міцного здоров'я, гарного настрою, невичерпної енергії, родинної злагоди та благополуччя, достатку, щастя і добра на багато років.

З 28 ЖОВТНЯ НАБРАЛА ЧИННОСТІ НОВА РЕДАКЦІЯ СТАТТІ 5 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН»
Державна фіскальна служба України повідомляє, що з 28.10.2015 набрала чинності у новій редакції стаття 5 Закону України «Про звернення громадян», згідно якої звернення може бути усним чи письмовим (електронне звернення).
Отже громадянин може викласти своє звернення до ДФС через:
- засоби телефонного зв'язку контакт-центру ІДД ДФС за телефонним номером: (044) 284-00-07;
- використання мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку на поштову скриньку zvernennya@sfs.gov.ua, яка розміщена на офіційному веб-порталі ДФС у розділі Головна>Діяльність>Звернення громадян>Реєстрація звернень;
- поштою або передати особисто чи через уповноважену особу до ДФС за адресою: 04655, м. Київ, Львівська площа, 8;
- особистий прийом керівництвом чи посадовими особами структурних підрозділів ДФС.
Водночас повідомляємо, що у зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.
Таким чином, електронне звернення, якщо воно надсилається без використання електронного цифрового підпису, повинно мати вигляд скан-копії та/або фото копії.
Також звертаємо увагу, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

ВЕДЕННЯ КНИГИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ТА ВИТРАТ
ДПІ у Києво-Святошинському районі нагадує, що відповідно до вимог Податкового кодексу України фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, повинні вести книгу обліку доходів, у якій щоденно, за підсумками робочого дня, потрібно відображати отримані доходи.
Форми книг та Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, а також книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ та Порядок їх ведення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N 579.
Статтею 292 Податкового кодексу встановлено порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої-третьої груп.
Зокрема, пунктом 292.6 статті 292 акцентовано увагу платників, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.
При цьому відповідно до статті 1641 Кодексу України про адміністративне правопорушення до фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку, які не ведуть або ведуть з порушенням облік доходів та витрат, застосовується відповідальність у вигляді адміністративного штрафу, зокрема попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою статті 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Лист ДФС України від 28.09.2015 № 9032/Г/99-99-17-02-02-14).

НОВА ФОРМА ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО ПОДАТКУ
Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку» (далі – наказ №715), набрав чинності з дня його офіційного опублікування – 25 вересня 2015 року, затверджено форму Податкової декларації екологічного податку.
Платники екологічного податку складають податкові декларації за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів (пп. 250.2 ст. 250 Податкового кодексу України).
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення (пп. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України).
Таким чином, податкова декларація екологічного податку за ІІІ квартал 2015 року подається за формою, затвердженою наказом ДПА України від 24.12.2010 №1010, граничний термін подання – 9 листопада 2015 року.
За новою формою, затвердженою наказом № 715, декларація подається за IV квартал 2015 року, граничний термін подання – 9 лютого 2016 року та у наступні періоди.

ВІДСОТКИ ЗА ДЕПОЗИТНИМИ ВКЛАДАМИ ОБКЛАДАЮТЬСЯ ПДФО ТА ВІЙСЬКОВИМ ЗБОРОМ
ГУ ДФС у Київській області нагадує, що з 1 січня 2015 року Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII внесено ряд змін, зокрема в частині оподаткування пасивних доходів.
Так, встановлено, що термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок.
Ставка податку для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді процентів, становить 20%. Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.
Тобто дохід платника податку у вигляді процентів, нарахованих на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується за ставкою 20%.
Податковим кодексом України також передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України.
При цьому п. 163.1 ст. 163 цього Кодексу встановлено, що об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, зокрема, включаються пасивні доходи.
Оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді процентів, нарахований на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, то такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

ЩОДО ПОДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ З РЕНТНОЇ ПЛАТИ
Державна фіскальна служба України надала роз’яснення щодо подання Податкової декларації з рентної плати.
Відповідно до п. 257.1 ст. 257 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) базовий податковий (звітний) період для рентної плати (далі – Плата) дорівнює календарному кварталу.
На підставі п. 257.3 ст. 257 Кодексу платник Плати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, подає до відповідного контролюючого органу за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, податкову декларацію, яка містить додатки:
1) з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин:
за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України;
за місцем обліку платника рентної плати у разі розміщення ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України;
2) з рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин – за місцезнаходженням ділянки надр;
3) з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України – за місцем податкової реєстрації;
4) з рентної плати за спеціальне використання води – за місцем податкової реєстрації;
5) з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – за місцезнаходженням лісової ділянки;
6) з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України – за місцем його податкової реєстрації.
Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 „Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1051/27496 (далі – наказ № 719), який набрав чинності з дня його офіційного опублікування (Офіційний вісник України, 2015, № 75 (29.09.2015), ст. 2483) – 29 вересня 2015 року, затверджено форму Податкової декларації з Плати.
Згідно з п. 46.6 ст. 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Таким чином, за новою формою, затвердженою наказом № 719, Податкова декларація з Плати буде подаватися за ІV квартал ц.р. та наступні податкові періоди.
За ІІІ квартал ц.р. платники Плати залежно від об’єкта оподаткування звітуються за формами, затвердженими наказами ДПА України:
від 24.12.2010 № 1011 „Про затвердження форм податкових розрахунків з рентної плати за транспортування нафти i нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та aміaкy територією України” (далі – форма № 1011), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.01.2011 за № 81/18819;
від 24.12.2010 № 1018 ,,Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України” (далі – форма № 1018), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.01.2011 за № 28/18766;
та наказами Міністерства фінансів України:
від 17.09.2012 № 1000 „Про затвердження форм податкових розрахунків з плати за користування надрами” (далі – форма № 1000), зареєстрованим у Miністерстві юстиції України 15.10.2012 за № 1732/22044;
від 21.12.2012 № 1403 „Про затвердження форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води” (далі – форма № 1403), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15.01.2013 за № 123/22655;
від 21.12.2012 № 1404 ,,Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових pecypcів” (далі – форма № 1404), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.2013 за № 172/22704.
Проте форми №№ 1011, 1018 передбачають базовий податковий (звітний) період – календарний місяць.
У зв’язку з цим пропонуємо рекомендувати платникам Плати подати розрахунки за діючими формами №№ 1011, 1018 із зазначенням у рядку 1 „податковий період” цифри „9”, що буде означати подання розрахунків за ІІІ квартал 2015 року із граничним строком подання – 9 листопада 2015 року.
Граничним строком сплати та датою проведення нарахування до ІКП для таких розрахунків є 19 листопада 2015 року.
При цьому при заповненні розрахунків платники мають дотримуватися таких рекомендацій.
Форма № 1018:
у рядку 2.1 „Нараховано збору усього за звітний місяць” розділу ІІ необхідно зазначати зобов’язання за звітний квартал;
у колонці 2.1 „Вид документа (ліцензія або дозвіл)” розділу І вказати ліцензію або дозвіл на радіочастотні ресурси три рази, окремо липень, серпень, вересень, у разі дії у відповідному місяці.
Форма № 1011:
у рядку 4 „Податкове зобов’язання за звітний період” розділу ІІ необхідно зазначати зобов’язання за звітний квартал;
у рядку 3 „об’єкт оподаткування” додатка до Податкового розрахунку з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами та у рядку 6 „об’єкт оподаткування” додатка до Податкового розрахунку з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України вказати об’єкт оподаткування за три місяці ІІІ кварталу цього року.
Слід зазначити, що подані платниками податків, зокрема в електронному вигляді, розрахунки за формами №№ 1011, 1018, з показниками за окремі податкові (звітні) періоди липень, серпень, вересень 2015 року не підлягають рознесенню до ІКП. Отже, збереженим у центральній базі даних ІС „Податковий блок” зазначеним розрахункам підрозділами приймання та обробки податкової звітності має бути присвоєно статус „Історія подання” на підставі службових записок (із визначеним переліком таких розрахунків), наданих відповідальними за адміністрування податку підрозділами, згідно із резолюцією керівника (заступника керівника) контролюючого органу.
Форми №№ 1403, 1404 передбачають базовий податковий (звітний) період – календарний квартал та подаються за звітний (податковий) період три квартали 2015 року.
Згідно з п. 46.4 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, всупереч нормам Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.
У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації у паперовому вигляді, складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.
Водночас податковий розрахунок з рентної плати за видобування нафти та газового конденсату подається одним квартальним розрахунком, оскільки відповідно до п. 252.8 ст. 252 Кодексу фактична ціна реалізації для нафти та конденсату визначається за податковий (звітний) період станом на перше число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом.
Лист ДФС України від 12.10.2015 № 37619/7/99-99-15-04-02-17 «Про подання Податкової декларації з рентної плати» розміщено на веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/64391.html).

ПРО ЗМІНИ У ПОРЯДКУ ОБЛІКУ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ ТА ПОРЯДКУ РЕЄСТРАЦІЇ ПЛАТНИКІВ ПДВ
Державною фіскальною службою України повідомлено про основні зміни у порядку обліку платників податків і зборів та порядку реєстрації платників ПДВ, які викладено у листі від 23.10.2015 № 39139/7/99-99-11-01-01-17 (далі – лист).
Нагадуємо, що 16.10.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.08.2015 № 747 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.09.2015 за № 1113/27558 (далі – Наказ № 747).
Зокрема, відповідно до розділів ІІІ та VІ Порядку обліку платників податків і зборів взяття на облік платників податків та передача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР) даних про взяття їх на облік у контролюючих органах здійснюється у день отримання відомостей з ЄДР. Такими змінами забезпечено реєстрацію бізнесу протягом 24 годин та приведено Порядок обліку у відповідність до Закону України від 12 лютого 2015 року № 191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)».
Серед основних змін також визначено, що перелік документів, який подається відповідно до пункту 4.4 розділу IV Порядку обліку платників податків і зборів нерезидентом для взяття на облік в контролюючих органах, приведений у відповідність до положень статті 64 розділу II Податкового кодексу України (далі – Кодекс) зі змінами, внесеними Законом України від 17 липня 2015 року № 655-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків».
Окремі зміни внесено щодо обліку та реєстрації договорів управління майном та договорів про спільну діяльність без створення юридичних осіб.
Наказом № 747 викладено у новій редакції додаток 13 до Положення про реєстрацію платників ПДВ, яким встановлюється форма витягу з реєстру платників ПДВ (форма № 2-ВР). Нова форма витягу структурована та у зв’язку з прийняттям Закону України від 16 липня 2015 року № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» витяг доповнено реквізитами додаткового рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 розділу V Кодексу, призначеного для перерахування коштів на спеціальний рахунок.
Більше інформації про ці та інші зміни можна дізнатися з листа, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/yuridichnim-osobam/derjavna-reestratsiya-ta-obl/listi/64563.html).

ВІДОКРЕМЛЕНІ ПІДРОЗДІЛИ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ БЕЗ СТАТУСУ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ОКРЕМОМУ ВКЛЮЧЕННЮ ДО РЕЄСТРУ НЕПРИБУТКОВИХ УСТАНОВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ
З 01.01.2015 платниками податку на прибуток підприємств є виключно юридичні особи та враховуючи, що статус неприбуткової організації, яка відповідає вимогам пункту 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України, надається тільки підприємствам, установам та організаціям зі статусом юридичної особи, то відокремлені підрозділи таких неприбуткових організацій без статусу юридичної особи не підлягають окремому включенню до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Так, підпунктом 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Податкового кодексу України встановлено, що платниками податку на прибуток - резидентами є суб’єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 ст.133 цього Кодексу.
Нагадуємо, що до неприбуткових організацій, які відповідають вимогам пункту 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України і не є платниками податку, зокрема можуть бути віднесені:
бюджетні установи;
громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;
житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;
професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;
сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України.
Більш детальна інформація та відповідне питання – відповідь розміщено у підкатегорії 102.19 категорії 102 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України.

КИЇВСЬКА МИТНИЦЯ ДФС: НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ – НЮАНСИ МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ
Київська митниця ДФС вкотре довела, що дослухається до бізнесу. Відбулася зустріч керівництва Київської митниці та представників її структурних підрозділів з 50 представниками 35 міжнародних та українських компаній, які спеціалізуються на лікарських засобах.
На зустрічі обговорили нюанси митного оформлення лікарських препаратів та БАДів, їх класифікацію, митну вартість, порядок розміщення та зберігання вантажів на митних складах, оформлення засобів, визнаних гуманітарною допомогою, а також втрату ринку лікарських засобів у Криму і на Сході України, а також багато інших нагальних питань.
Фахівці митниці роз’яснили процедуру ввезення лікарських препаратів, зокрема, нарковмісних, службами пришвидшеної доставки в міжнародних поштових відправленнях, яка передбачає попереднє декларування товару.
І митники, і підприємці погодилися, що найголовніше у митному оформленні лікарських препаратів – це багаторазова перевірка, педантичність та уважність, адже будь-яка неточність може призвести до затримки митного оформлення і, як наслідок, фінансових втрат. При декларуванні лікарських засобів варто враховувати все – від ваги брутто-нетто, форми випуску препарату, упаковки продукції в процесі транспортування, діючого засобу, його вмісту в одній одиниці продукції, рекомендованій щоденній дозі споживання, номеру серії, сертифікату якості, наявності чинної реєстрації тощо.
Окремо зупинилися на нюансах визначення митної вартості та пільгового оформлення лікарських засобів. Особливо фармпрепаратів, що ввозяться за рахунок грантів Глобального фонду для боротьби зі Снідом, туберкульозом та малярією в Україні, а також препаратів для потреб АТО та звільненню від ввізного мита фармпродукції та сполук, які використовуються для її виготовлення, що не виробляються в Україні.
Беручи до уваги обвал курсу гривні, введення 7% ПДВ та соціальну значущість даного виду продукції, митна служба з розумінням ставиться до знижок та нових цінових додатків до контрактів.
Корисним був для учасників зустрічі також виступ радника міжнародної юридичної компанії з податкових та митних спорів щодо досвіду судової практики в оскарженні рішень митних органів.
В ході зустрічі митники висловили свою готовність до конструктивного діалогу з бізнесом та запропонували підприємцям активну співпрацю в напрацюванні досвіду митного оформлення лікарських засобів.

ЗМІНИ ДО ПЕРЕЛІКУ МИТНИХ ПОСТІВ
З метою оптимізації структури Київської митниці ДФС Державною фіскальною службою України відповідно до наказу від 26.10.2015 №813 створено митні пости «Вишневе» та «Димитрово» Київської митниці ДФС та визначено місця їх дислокації.
Наказ розміщено на веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/mitne-zakonodavstvo/nakazi/64609.html).

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ШТРАФНИХ (ФІНАНСОВИХ) САНКЦІЙ ВІДПОВІДНО ДО П. 35 ПІДРОЗДІЛУ 10 РОЗДІЛУ ХХ ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ
Відповідно до ст. 109 Кодексу податковими правопорушеннями є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених цим Кодексом та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
Вчинення платниками податків, їх посадовими особами та посадовими особами контролюючих органів порушень законів з питань оподаткування та порушень вимог, встановлених іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тягне за собою відповідальність, передбачену цим Кодексом та іншими законами України.
Фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені (п. 111.2 ст. 111 Кодексу).
Пунктом 35 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Кодексу встановлено, що тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 млн гривень, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення в терміни, визначені цим Кодексом, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов’язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору. При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов’язання не підлягає подальшому оскарженню.
Згідно із п. 57.3. ст. 57 Кодексу у разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 – 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.
Податкове повідомлення-рішення – письмове повідомлення контролюючого органу (рішення) про обов’язок платника податків сплатити суму грошового зобов’язання, визначену контролюючим органом у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, або внести відповідні зміни до податкової звітності (п. п 14.1.157 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Грошове зобов’язання платника податків – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (п. п 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Отже, штрафні (фінансові) санкції скасовуються, якщо платник податків, відповідно до п. 35 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу самостійно сплатив суму податкового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (без застосування процедури оскарження податкового повідомлення-рішення).

ЩОДО РЕЄСТРАЦІЇ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ ТА РОЗРАХУНКІВ КОРИГУВАННЯ ДО ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ В ЄДИНОМУ РЕЄСТРІ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ
Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), визначено, що податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.
У разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям-платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН до платників податків застосовуються штрафи відповідно до статті 1201 ПКУ.
Отже, штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до них в ЄРПН застосовуються у разі, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування до них підлягають наданню покупцям-платникам ПДВ.

ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ОПЕРАЦІЇ З НАДАННЯ ПРОДАВЦЕМ ВИНАГОРОДИ (БОНУСУ) ПОКУПЦЮ
Згідно з підпунктом 14.1.108 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) маркетингові послуги (маркетинг) – послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків.
Одним із методів, які використовуються постачальниками для просування товарів на ринку, є сплата мотиваційних виплат (премій, бонусів, інших заохочень) на користь третіх осіб (організацій, які придбавають товари у постачальника та здійснюють їх збут (дистриб’ютори)), які є винагородою за досягнення певних економічних показників третіми особами (дистриб’юторами) у межах своєї основної діяльності та сприяють пожвавленню збуту товарів постачальника, стимулюють просування товарів у каналах дистрибуції.
Оскільки мотиваційні та стимулюючі виплати (премії, бонуси, інші заохочення), які сплачуються офіційним дистриб’ютором (постачальником продукції (робіт, послуг)), зокрема, за точність закупівельних прогнозів, виконання узгодженого плану закупівель, дотримання асортименту товарів), спрямовуються на стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), такі витрати відносяться до маркетингових послуг.
Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.
Згідно з підпунктом 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.
Отже, при наданні продавцем винагороди (бонусу) покупцю у зв’язку з досягненням певних обсягів постачання товарів, придбаних у такого продавця, об’єктом оподаткування ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а мотиваційні та стимулюючі виплати, в свою чергу, є компенсацією вартості таких послуг.
Таким чином, у покупця при отриманні мотиваційних виплат (бонусів) від продавця у зв’язку з досягненням певних обсягів постачання товарів, придбаних у такого продавця, виникають податкові зобов’язання з ПДВ на суму отриманих мотиваційних виплат (бонусів).

ЩОДО СКЛАДАННЯ ЗВЕДЕНИХ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ
Умови складання зведених податкових накладних визначено пунктом 201.4 статті 201 Податкового кодексу України. Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012 (далі - Порядок).
Так, платники податку у разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер можуть складати:
покупцям - платникам податку не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;
покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.
Періодичність складання зведених податкових накладних протягом звітного (податкового) періоду на одного контрагента-покупця може бути передбачена у цивільно-правовому договорі з таким покупцем.
Отже, протягом звітного (податкового) періоду платник податку має право на складання однієї зведеної податкової накладної, яка складається не пізніше останнього дня такого періоду, або двох та більше зведених податкових накладних, виходячи із умов, передбачених у цивільно-правовому договорі.
При цьому відповідно до пункту 18 Порядку у графі 2 зведеної податкової накладної проставляється дата складання такої накладної.

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ
З 29.10.2015 р. набрав чинності наказ ДФС України, яким затверджено у новій редакції Державний реєстр РРО.
Наказом ДФС України від 29.10.2015 р. № 829 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 р. № 236 «Про Державну фіскальну службу України», Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1315, та рішення Технічної комісії з питань ведення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (протокол від 20.10.2015 р. № 35), затверджено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31