ДПІ У КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОВІДОМЛЯЄ:

7-12-2015, 13:12

НАБРАЛА ЧИННОСТІ НОВА ФОРМА ДЕКЛАРАЦІЇ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК
Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 затверджено нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка набрала чинності – 1 грудня 2015 року.
Платники податку на прибуток звітують за новою формою декларації за підсумками 2015 року.
Нова форма декларації застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (звичайні підприємства, виробники сільгосппродукції, банки, страховики, букмекери, постійні представництва нерезидентів).
Важливим є те, що в новій формі декларації з’явився новий додаток РІ, в якому відображатимуться різниці відповідно до розділу III Податкового кодексу України, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат.

СПРОЩЕНО ПРОЦЕС УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРІВ ПРО ВИЗНАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКУМЕНТІВ
З 25 листопада 2015 року платником податків укладається один договір про визнання електронних документів з територіальним органом ДФС за основним місцем обліку. При цьому до договору додаються посилені сертифікати відкритих ключів.
Такий сервіс дозволить вносити інформацію про сертифікати відповідальних осіб в електронному вигляді і самостійно визначить термін, на який відповідальній особі надається право підпису податкових документів. Також у повідомленні може бути надана інформація про новий сертифіката керівника (до закінчення терміну дії попереднього сертифіката) або бухгалтера.
Для формування та подання платниками інформації щодо електронного цифрового підпису в електронному вигляді до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» розроблено новий електронний формат Повідомлення. До повідомлення додаються сертифікати відповідальних осіб, зазначених у Повідомленні, і таке Повідомлення підписується ЕЦП цих відповідальних осіб.
Сформоване Повідомлення обов’язково підписується керівником електронним цифровим підписом, сертифікат якого на момент одержання Повідомлення вже наявний у системі подання документів в електронному вигляді як діючий сертифікат керівника платника податків.

ПОДАВАЙТЕ ЗВІТНІСТЬ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ!
Державна податкова інспекція у Києво-Святошинському районі звертає увагу, що платники податків, які отримали ключі електронного цифрового підпису від Акредитованого центру сертифікації ключів, мають можливість подавати звітність в електронному вигляді, в тому числі з єдиного соціального внеску.
Подання звітності в електронній формі має багато очевидних переваг. Серед основних переваг подання звітності в електронному вигляді варто виділити економію робочого часу та коштів на придбання бланків звітності, оперативне відстеження змін до форм звітності, уникнення втрат часу на черги при поданні звітності тощо.
Для електронного звітування платникам потрібно завантажити відповідне програмне забезпечення та отримати електронний цифровий підпис, який надається безкоштовно.
Для отримання ключів електронного цифрового підпису потрібно звернутись до Акредитованого центру сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДФС, який знаходиться за адресою: м. Київ-151, вул. Народного ополчення, буд. 5а, каб. 23. Телефон: (044) 200-37-61. Реєстрація користувачів: пн - чт з 9:00 до 18:00, пт з 9:00 до 16:45, обідня перерва: з 13:00 до 13:45.
Інформацію щодо необхідних документів для отримання ключів електронного цифрового підпису можна знайти на офіційному інформаційному ресурсі Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС за електронною адресою http://acskidd.gov.ua/.

ГРАНИЧНИЙ ТЕРМІН СПЛАТИ ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ ЗА IV КВАРТАЛ 2015 РОКУ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ-СПРОЩЕНЦІВ 19 СІЧНЯ 2016 РОКУ
Фізичні особи–підприємці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний соцвнесок.
Водночас, пп. 2 п. 6 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (наказ Мінфіну від 20.04.2015 №449) передбачено, що ФОП – платники єдиного внеску можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Таким чином, граничний термін сплати єдиного внеску за себе, фізичними особами-підприємцями, які обрали прощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання праці найманих працівників, нараховують єдиний внесок у розмірі 34,7% на суму, визначену такими платниками самостійно, але не менше розміру мінімального страхового внеску.
Нагадаємо, що з 1 вересня 2015 року збільшено розмір мінімальної заробітної плати до 1378 гривень. У зв’язку з цим мінімальний розмір єдиного внеску для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування за себе, з вересня 2015 року становить 478,17 грн. за місяць (1378 х 34,7%), за IV квартал 2015 року - 1434,51 грн. (478,17 х 3 міс.).
За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% від несвоєчасно сплачених сум та пеня у розмірі 0,1% суми недоїмки за кожний день прострочення, а посадова особа притягується до адміністративної відповідальності (ст. 165-1 КУАпП).
Відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, ФОП «спрощенці» формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого 2016 року (граничний термін - 09 лютого 2016 року) за формою згідно таблиці 2 додатка 5 до Порядку.
За неподання або несвоєчасне подання звітності накладається штраф у розмірі 170 грн., а посадова особа притягується до адміністративної відповідальності (ст. 165-1 КУАпП).
Для зручності, подавати звітність з єдиного внеску платники можуть в електронному вигляді. Для безкоштовного отримання ключів електронного цифрового підпису потрібно звернутись до Акредитованого центру сертифікації ключів.

ЗА ЯКИХ УМОВ ПРИ ПОДАННІ УТОЧНЮЮЧОЇ ЗВІТНОСТІ НЕ НАРАХОВУЄТЬСЯ ПЕНЯ
Згідно із пп. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.
При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.
Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) (пп. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).
Отже при поданні уточнюючої звітності платником податків після граничного терміну її подання, але до граничного терміну сплати сум податкових зобов’язань, пеня не нараховується.

ВІДНОВЛЕННЯ ВТРАЧЕНИХ ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТІВ
Платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів, визначених у пункті 44.1 статті 44 Податкового кодексу України, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання - з передбаченого цим Кодексом граничного терміну подання такої звітності.
У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пунктах 44.1 і 44.3 статті 44 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку для подання податкової звітності, та контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації.
Що стосується відновлення документів, то порядок дій у разі втрати первинних документів визначено пунктом 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 р. № 88.
Зокрема, у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.
Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства, установи. Копія акта надсилається органу, в сфері управління якого перебуває підприємство, установа, а також державній податковій інспекції - підприємствами та місцевому фінансовому органу - установами, в 10-денний строк.

НА КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС НАЙПОШИРЕНІШИЙ ПРЕДМЕТ ПОРУШЕННЯ МИТНИХ ПРАВИЛ - ВАЛЮТА
Черговий випадок незаконного переміщення через митний кордон України валюти днями попередили працівники Київської митниці ДФС. Громадянин Сполученого Королівства Великобританії, що прилетів з Нідерландів, намагався незаконно ввезти валюту на митну територію України.
Громадянин самостійно обрав для проходження спрощену систему митного оформлення – «зелений коридор», чим засвідчив, що переміщувана через митний кордон України готівка не перевищує 10 000 євро (чи еквівалент цієї суми в іншій валюті).
Після перетину пасажиром «білої лінії», митниками виявлено у громадянина 7412 англійських фунтів стерлінгів та 14,5 тисячі гривень. пропущено 7062 англійських фунтів стерлінгів. Складено протокол про порушення митних правил та вилучено 350 англійських фунтів стерлінгів і 14,5 тисяч гривень. Пропущено пасажиру 7062 англійських фунтів стерлінгів.

КОНСУЛЬТАЦІЙНІ ПОСЛУГИ НЕРЕЗИДЕНТУ
Державна фіскальна служба України повідомляє наступне щодо порядку відображення резидентом – платником податку у податковій декларації з податку на додану вартість операції з постачання консультаційних послуг нерезиденту.
Згідно з підпунктом «б» пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі − Кодекс) об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 Кодексу розташоване на митній території України.
Відповідно до підпункту «в» пункту 186.3 статті 186 Кодексу місцем постачання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.
Таким чином, якщо замовником вказаних у підпункті «в» пункту 186.3 статті 186 Кодексу послуг є нерезидент України, який не має постійного представництва в Україні, місце постачання таких послуг знаходиться поза межами митної території України. Відповідно операція з надання таких послуг не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.
При цьому обсяг таких послуг відображатиметься у рядку 4 розділу І податкової декларації з податку на додану вартість за той звітний (податковий) період, у якому відбулася будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від нерезидента на банківський рахунок резидента – платника податку як оплата за послуги або дата оформлення документа, що засвідчує факт надання нерезиденту послуг резидентом – платником податку.

ЩОДО ПОРЯДКУ ОПОДАТКУВАННЯ ПДВ ОПЕРАЦІЇ З ВІДСТУПЛЕННЯ ПРАВА ГРОШОВОЇ ВИМОГИ ЗГІДНО З ДОГОВОРОМ ФАКТОРИНГУ
Державна фіскальна служба України повідомляє наступне щодо порядку оподаткування ПДВ операції з відступлення права грошової вимоги згідно з договором факторингу.
Згідно зі статтею 1077 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов’язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).
Фактором може бути банк або інша фінансова установа, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (стаття 1079 ЦКУ).
Відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.
Якщо об’єктом факторингових операцій є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ.
Враховуючи зазначене вище, операція з відступлення платником податку (клієнтом) права грошової вимоги до боржника на користь іншого платника податку (фактора) згідно з договором факторингу не є об’єктом оподаткування ПДВ.
Платежі, які сплачуються фактором на користь клієнта в оплату за відступлення права грошової вимоги, в межах договору факторингу є складовою операції факторингу, то такі платежі також не є об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 Кодексу.

НОВА ДЕКЛАРАЦІЯ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ
З 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 за № 859 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 за № 1298/27743.
Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.
Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.
Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:
отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом;
операціях з інвестиційними активами;
отриманні іноземних доходів;
визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.
Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації.
Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації.
Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення.
Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в декларації без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.
Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.
Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох та більше податкових агентів у випадках передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.
Одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.
Нагадуємо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.
Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 01 травня 2016 року. Оскільки, 01 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто, 03 травня 2016 року.

ЯКА ДАТА ВВАЖАЄТЬСЯ ДАТОЮ НАДХОДЖЕННЯ ВАЛЮТНОЇ ВИРУЧКИ
Абзацом першим п. 2 постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі – постанова № 581) встановлено вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб - підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України.
Уповноважений банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті, на які згідно з абзацом першим п. 2 Постанови № 581 поширюється вимога щодо обов’язкового продажу, на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання» (далі – розподільчий рахунок). Виключно на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок уповноважений банк зобов’язаний без доручення клієнта здійснити обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті в розмірі 75 відсотків (абзаци другий, сімнадцятий – двадцять перший п. 2 Постанови № 581).
Пунктом 5.2 розд. 5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 зі змінами та доповненнями (далі – Інструкція), визначено, що поточний рахунок в іноземній валюті відкривається суб’єкту господарювання, зокрема для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законодавства України в безготівковій та готівковій іноземній валюті, для здійснення поточних операцій, визначених законодавством України.
Кошти в іноземній валюті, перераховані з-за кордону нерезидентом, зараховуються на поточні рахунки резидентів – юридичних осіб через розподільчі рахунки (п. 5.3 розд. 5 Інструкції).
При цьому, ст. 1 Закону України від 23 вересня 1994 року № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» зі змінами та доповненнями передбачено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках.
Крім того, відповідно до п. 2.3 розд. 2 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 24 березня 1999 року № 136, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 28 травня 1999 року за № 338/3631 зі змінами та доповненнями, банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього.
Таким чином, датою надходження виручки в іноземній валюті є дата надходження коштів на поточний рахунок резидента, який здійснив експортну операцію.

ПОДАТКОВОЮ МІЛІЦІЄЮ ВИЛУЧЕНО АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ НА СУМУ ПОНАД 1,5 МЛН. ГРИВЕНЬ
Працівниками податкової міліції Київської області в рамках проведення операції «Акциз-2015» та розслідування кримінального провадження за ст.204 КК України викрито протиправну діяльність громадянина, який здійснював незаконне зберігання та реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв.
На підставі ухвал суду було проведено обшук в нежитлових приміщеннях, під час якого виявлено незаконні місця зберігання та реалізації фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.
У ході проведених заходів виявлено та вилучено 1196 дал лікеро-горілчаних виробів (горілка, коньяк та ін. напої, розлиті в тару – «бег-ін-бокс», пластмасові та скляні пляшки) загальною вартістю понад 1,5 млн. гривень.
Товарно-матеріальні цінності вилучені, тривають слідчі дії.

ОБСЯГ ПРОКОНВЕРТОВАНИХ КОШТІВ ЛІКВІДОВАНОГО «КОНВЕРТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ» НА КИЇВЩИНІ
СКЛАВ 36 МЛН. ГРИВЕНЬ
Працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Київській області припинена діяльність «конвертаційного центру» з 6 осіб. Метою його діяльності було прикриття незаконної діяльності суб’єктів господарювання реального сектору економіки шляхом проведення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку та штучного завищення собівартості товарно-матеріальних цінностей.
З серпня по грудень підприємствами, які входили до складу «конвертаційного центру» проконвертовані близько 36 млн. гривень. В результаті реально діючими підприємствами незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ на суму понад 6 млн. гривень.
Податковий кредит транзитно – конвертаційних суб’єктів господарювання формувався переважно за рахунок проведення псевдо фінансових операцій з придбання товарів (послуг) у суб’єктів господарювання реального сектору економіки та підприємств-імпортерів. Безготівкові кошти діючих суб’єктів господарювання надходили на рахунки транзитно – конвертаційних суб’єктів господарювання у вигляді оплати за товари (роботи, послуги), після чого дані кошти конвертувались у готівку за винагороду у розмірі 5-8 % від загального обігу.
У ході ліквідації «конвертаційного центру» проведено 13 обшуків, за результатами яких вилучено 11 печаток підприємств з ознаками фіктивності, оргтехніка, бухгалтерські документи та чорнові записи, що підтверджують злочинну діяльність, а також мобільні телефони та банківські картки, що використовувалася для здійснення незаконної діяльності, 25 трудових книжок та понад 300 копій паспортів, які готували для відкриття банківських рахунків та фіктивних підприємств.
Крім того, в ході проведених заходів на території Київської області виявлено факт реалізації підакцизного товару – газу скрапленого без свідоцтва про державну реєстрацію, РРО та інших дозвільних документів. Керівництво цією незаконною діяльністю також здійснював організатор «конвертаційного центру». За результатами вжитих заходів вилучено газ скраплений в орієнтовній кількості 9,6 тис. літрів, приблизною вартістю 93,6 тис. грн. та 2 газових модулі орієнтовною вартістю 800 тис. гривень.
Також на банківських рахунках транзитно-конвертаційних підприємств, що входили до складу викритого «конвертаційного центру» заблоковано коштів на 300 тис. гривень.
Проводяться слідчі дії у відношенні учасників «конвертаційного центру» з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності та встановлюються реальні суб’єкти господарювання, що використовували послуги «конвертаційного центру» для ухилення від оподаткування.
Дії учасників «конвертаційного центру» кваліфікуються за ч.5 ст. 27, ч.3 ст. 212 та ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу України (покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна).

НА КИЇВЩИНІ З НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ВИЛУЧЕНО ПОНАД 9 ТИС. ЛІТРІВ СКРАПЛЕНОГО ГАЗУ
Працівниками податкової міліції Київської області в рамках проведення операцій «Акциз-2015» і «Нафтопродукт-2015» виявлено 2 факти реалізації громадянами газу скрапленого на АГЗС без державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та відповідних ліцензій.
У результаті проведених на 2 станціях оглядів вилучено 9,6 тис. літрів газу скрапленого та два газових модулі загальною вартістю 893,6 тис. грн.
Складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

НА КИЇВЩИНІ ЛІКВІДОВАНО «КОНВЕРТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» ТА ПІДПІЛЬНІ ЦЕХИ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНИХ ВИРОБІВ
“Днями працівниками оперативних підрозділів ГУ ДФС у Київській області припинена діяльність «конвертаційного центру», роботу якого організувала злочинна група з 6 осіб з метою прикриття незаконної діяльності суб’єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом проведення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку та штучного завищення собівартості товарно-матеріальних цінностей”, - повідомив під час брифінгу начальник оперативного управління ГУ ДФС у Київській області Роман Потапов.
Всього з початку року оперативними підрозділами ліквідовано 5 «конвертаційних центрів», загальний обсяг проконвертованих коштів - понад 500 млн. грн., а сума сформованого податкового кредиту з ПДВ – 91 млн. гривень.
Співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Київській області спільно з працівниками слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві, в рамках операції «Акциз - 2015», з початку року викрито 7 підпільних цехів фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.
Тільки за останній місяць в Солом'янському та Дарницькому районах столиці виявлені незаконні місця зберігання та реалізації лікеро-горілчаних виробів. До тіньового асортименту входили алкогольні напої відомих брендів, таких як «Hennessy», «Chivas Regal», «Remy martin» «Absolut» «Finlandia» тощо. Організував за забезпечував діяльність одного з виробництв мешканець м. Києва. Злочинне угрупування налічувало 5 осіб, які налагодили виготовлення з недоброякісної сировини, що становить загрозу життю та здоров’ю людини, фальсифікованих лікеро – горілчаних виробів та створили мережу роздрібних місць для її реалізації на території м. Києва та Київської області.
З незаконного обігу вилучено 41,2 тисяч літрів фальсифікату. Серед яких була горілка “Пшенична” та коньяки у тарі «бег-ін-бокс» (пакет в коробці); 180 літрів елітних напоїв у скляній тарі. Також вилучено 7,4 тон спирту, автомобіль та обладнання, яке забезпечувало масове виробництво фальсифікату.
З незаконного обігу вилучено продукції та обладнання більше ніж на 6 млн. гривень. Слідство триває, за результатами винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

ПРОЕКТ НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ УКРАЇНИ «ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ ПРОВЕДЕННЯ КАМЕРАЛЬНОЇ ПЕРЕВІРКИ ЗВІТНОСТІ З ЄДИНОГО ВНЕСКУ НА ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ»
Державна фіскальна служба України повідомляє про оприлюднення Міністерством фінансів України Повідомлення про оприлюднення проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку проведення камеральної перевірки звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Проект наказу розроблено з метою приведення нормативно-правової бази у відповідність із нормами чинного законодавства України.
З метою налагодження всебічного громадського обговорення проекту наказу оприлюднено на офіційній сторінці Міністерства фінансів України в мережі Інтернет (www.minfin.gov.ua) у рубриці «Проекти регуляторних актів для обговорення» розділу «Обговорення проектів документів» за адресою:
http://www.minfin.gov.ua/news/view/proekti-reguljatornih-aktiv-dlja-obgovorennja--2015?category=aspekti-roboti
Зауваження та пропозиції стосовно змісту регуляторного акту надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:
Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: doroshkova@minfin.gov.ua
Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail: inform@dkrp.gov.ua

З ПОЧАТКУ РОКУ ПЛАТНИКИ КИЇВЩИНИ НАПРАВИЛИ ДО БЮДЖЕТУ МАЙЖЕ 39 МЛРД. ГРИВЕНЬ
Київська митниця ДФС забезпечила наповнення державного бюджету на 28,3 млрд. гривень. ГУ ДФС у Київській області мобілізувало до зведеного бюджету 10,6 млрд. гривень. В порівнянні з попереднім роком надходження збільшилися на 3 млрд. грн. або на 38%.
До державного бюджету зібрано майже 6 млрд. гривень. Темп росту до січня-листопада минулого року складає 155,4%.
За 11 місяців забезпечено надходження: податку на додану вартість – 3,4 млрд. грн., що на 42% або на 1 млрд. грн. більше 2014 року; податку на прибуток підприємств – 831 млн. грн.; податку на доходи фізичних осіб – 868,5 млн. грн.; військового збору – 379,5 млн. грн.; акцизного податку із вироблених в Україні підакцизних товарів – 198,5 млн. грн., що перевищує минулорічні надходження на 102,6 млн. грн.; акцизного податку із ввезених на територію України підакцизних товарів – 49,5 млн. грн., що порівняно з попереднім роком більше на 54,6% або на 17,5 млн. гривень.
З початку року платникам податків відшкодовано податку на додану вартість у розмірі 2,2 млрд. гривен. З них в автоматичному режимі – 1,4 млрд. гривень.
За січень-листопад до місцевих бюджетів надійшло 4,6 млрд. грн. з темпом росту до 2014 року - 122% та додатковими надходженнями в сумі 839 млн. гривень.
Місцеві бюджети отримали: податку з доходів фізичних осіб –2,6 млрд. грн.; плати за землю - 588,6 млн. грн., темп росту 132,3% до минулого року, додатково надійшло 143,6 млн. грн.; єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва – майже 568 млн. грн., темп росту 152,2% до відповідного періоду 2014 року, додатково надійшло 194,7 млн. гривень.
З початку року платниками Київської області до бюджету спрямовано майже 6,8 млрд. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У ЛИСТОПАДІ ПО КИЇВСЬКІЙ МИТНИЦІ ДФС ПЕРЕРАХОВАНО ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ 3,2 МЛРД. ГРИВЕНЬ
Значну частину перерахованих до бюджету митних платежів сплачено при здійсненні митного оформлення таких товарів як: «автомобілі легкові» – 648,3 млн. грн. (питома вага сплачених податків - 19,9%); «лікарські засоби» – 182,4 млн. грн. (5,6%); «телефонні апарати» - 122,4 млн. грн. (3,8%).
Внаслідок реалізації митницею заходів, спрямованих на забезпечення максимальних надходжень та залучення наявних резервів, в напрямку контролю за визначенням митної вартості товарів, їх класифікацією та країною походження, додатково у листопаді перераховано до державного бюджету майже 107 млн. гривень. З них за результатами коригування митної вартості товарів – 104,2 млн. грн.; класифікаційної роботи – 1,6 млн. грн.; контролю правильності визначення країни походження товарів – 1,2 млн. гривень.
З метою забезпечення максимальних надходжень митних податків до Державного бюджету України, митницею протягом року вживаються усі можливі заходи, направлені на активізацію діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та створення максимально сприятливих умов для прискорення митного оформлення товарів, забезпечення системного аналізу зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів ЗЕД, а також проведення з ними на регулярній основі робочих зустрічей з метою налагодження максимально ефективного та достовірного прогнозування надходжень митних платежів до державного бюджету.

РОМАН НАСІРОВ: У ЛИСТОПАДІ ДФС МАЄ ТРИ РЕКОРДИ З НАДХОДЖЕНЬ ДО БЮДЖЕТУ
Голова ДФС Роман Насіров сьогодні, 4 грудня, провів прес-конференцію, під час якої повідомив про основні показники роботи ДФС у листопаді 2015 року.
За словами керівника служби, у листопаді поточного року ДФС має три рекорди з надходжень до бюджету. Перший – це надходження митних платежів. У листопаді було зібрано 20, 2 млрд. грн., що перевищує початкові індикативні показники Міністерства фінансів України на 21,6%, або на 3,6 млд. грн.
«Ми йшли до цього рекорду послідовно три останні місяці. У вересні було зібрано 18,8 млрд. грн., жовтні – 19,1 млрд. грн., листопаді – 20,2 млрд. грн. Це найбільші збори по митниці за її історію», – наголосив Роман Насіров.
Таке перевиконання показників дозволило ДФС за останні три місяці спрямувати на розвиток інфраструктури областей, які беруть участь в експерименті щодо перерозподілу перевищення митних надходжень, 434,6 млн. грн., з яких 183,7 млн. грн. перераховано у листопаді.
Другим рекордом Голова ДФС назвав надходження податку на додану вартість.
«У листопаді збір ПДВ з вироблених в Україні товарів становить 10, 8 млрд. грн. при середньомісячних надходженнях у січні-жовтні – 8,5 млрд. грн. Це найбільший показник за всю історію адміністрування цього податку», – підкреслив Роман Насіров.
Третім рекордом у роботі фіскальної служби є надходження податків і зборів до загального фонду державного бюджету – у листопаді забезпечено 48,9 млрд. грн. надходжень, що є найбільшим показником за історію існування служби.
«У вересні бюджет України був збільшений на 24 млрд. грн. Нам були доведені нові показники. Перевиконання бюджету у вересні було на 2,5 млрд. грн., у жовтні – на 3,2 млрд. грн., у листопаді – на 2,6 млрд. грн. В абсолютних цифрах: у вересні зібрано 40 млрд. грн., у жовтні – 41,6 млрд. грн., а в листопаді – 48,9 млрд. грн.», – зазначив очільник ДФС.
Серед позитивних зрушень Роман Насіров також назвав стан з відшкодування податку на додану вартість. Так, лише за останні три місяці платникам відшкодовано 21 млрд. грн. Бюджетний ресурс на грудень визначено в сумі 6,1 млрд. грн. Однак, за словами Романа Насірова, ДФС завдяки перевиконанню планів з надходження податків очікує збільшення цієї суми до 10 млрд. грн.
«Я хотів би подякувати сумлінним платникам податків за те, що вони допомагають нам, ми, у свою чергу, намагаємося допомагати їм, і я думаю що це дасть можливість розпочати 2016 рік з повної сплати всіх обов’язкових податків та забезпечити гарні умови адміністрування», – підсумував Роман Насіров.

ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ ПОДАТКОМ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДОХОДІВ
Державна фіскальна служба України, розглянула Ваше звернення ... щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів, отриманих від продажу 1/2 частини квартири, і в межах компетенції повідомляє таке.
Частиною другою ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Крім того, Податковим кодексом України (далі - ПКУ) визначено функції контролюючих органів, зокрема, п. 191.1 ст. 191 ПКУ передбачено, що контролюючі органи здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів, установлених ПКУ, а також надають податкові консультації відповідно до норм ПКУ.
Згідно з п. 52.5 ст. 52 ПКУ контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
Рівність прав і обов’язків у шлюбі та сім’ї включає в себе також їх рівність у майнових відносинах, які регулюються положеннями Сімейного кодексу України (далі - СКУ) та Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).
Основою майнових відносин подружжя є положення про те, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу); вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя (ст. 60 СКУ).
Відповідно до частин перших ст.ст. 61, 63, 68, 70 СКУ об’єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту. Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу. У разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.
При цьому ст. 372 ЦКУ визначено, що у разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється.
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV ПКУ, згідно із п.п. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Відповідно до п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні до якого включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якого визначається згідно з положеннями ст. 172 ПКУ (п.п. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Так, ст. 172 ПКУ врегульовано порядок оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна, згідно із п. 172.1 якої дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
Відповідно до п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.
При цьому сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни (п.п. «а» п. 172.5 ст. 172 ПКУ).
Отже, дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу протягом звітного податкового року одного з об’єктів нерухомості (1/2 частина квартири), зазначених п. 172.1 ст. 172 ПКУ, який перебуває у власності такої особи понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
У разі якщо вказаний об’єкт перебуває у власності такої особи менше трьох років, то дохід, отриманий від його продажу, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.
Щодо визначення термінів виникнення (втрати) права власності на майно, в тому числі на нерухоме, повідомляємо, що вирішення цього питання належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31