МІСТО ЧЕКАЮТЬ ГЛИБОКІ ПОЗИТИВНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ

28-12-2015, 10:05

Минулий 2015 рік для Боярки, як і для всієї України був, непростим. І багато в чому визначальним. Після виборів з’явились нові обличчя влади, нові вектори розвитку, нові плани та надії.
Про перші кроки, висновки та майбутні наміри – у розмові «Боярка-інформ» з міським головою Олександром Зарубіним.
У НОВИЙ РІК – З НОВОЮ КОМАНДОЮ
– Майже два місяці минуло з моменту Вашої перемоги на виборах. Про які найголовніші досягнення вже можна говорити?
– За перший місяць роботи найголовніше, що зроблено, – це сформовано нову команду: затверджено на посадах заступників міського голови, обрано секретаря ради, сформовано депутатські комісії та новий склад виконавчого комітету. Тобто місто має сформовану структуру влади. У результаті Боярка однією з перших серед з українських міст ухвалила бюджет на 2016 рік.
Також відбулись важливі кадрові призначення. Призначено керівників комунальних підприємств: в. о. начальника КП «Боярське ГВУЖКГ» – Віктора Камінського та в. о. директора КП «Боярка­-Водоканал» – Олега Огійчука.
Нині у нас період притирання, домовленостей, пошуку точок дотику з депутатським складом, апаратом виконкому, громадою. Поки що досить важко долати ту недовіру, яка залишилася у спадок від попередників. Але ми йдемо вперед, і у нас усе вийде.
– Наскільки глибоко зміни торкнуться роботи комунальних підприємств? Адже від їх якісної роботи залежить рівень життя боярчан.
– Найближчим часом необхідно провести швидку реорганізацію КП «БГВУЖКГ». Вирішено виділити в окремий підрозділ напрямок роботи з благоустрою. Цей підрозділ займатиметься озелененням території, вивезенням та переробкою сміття, кронуванням дерев, ямковим ремонтом, висипкою доріг. Є прагнення вивести роботу комунальних підприємств на комерційний рівень надання послуг жителям не лише Боярки, а й сусідніх сіл. А також досягнення конкурентоспроможного рівня наших КП, щоб вони могли заробляти кошти і конкурувати з відповідними бізнесовими структурами.
– На чому маєте намір акцентувати особливу увагу в новому 2016 році?
– Маю не дуже добру новину для жителів міста. Найближчим часом нам доведеться потерпати від темряви на нічних вулицях. Після нового року почне відбуватися демонтаж вуличного освітлення, що в першу чергу торкнеться старої частини міста.
Річ у тому, що перед виборами було виділено 1600 тис. грн. на проведення реконструкції вуличного освітлення. Цю реконструкцію розпочато без попередньої підготовки, вивчення ситуації та виготовлення проектної документації. Місто засяяло, але маємо проблему: виявилось, що лічильники та електромережі не розраховані на подібне підвищення напруги. Нині буквально плавляться лічильники, запобіжники, дроти. Три з 28 лічильників вуличного освітлення перегоріли. Усі їх буде замінено.

ПРОЛИТИ СВІТЛО НА ЗАСТАРІЛУ ТЕМРЯВУ
— З огляду на проблеми, які сталися з вуличним освітленням, нам вдалося загальмувати виконання програми реконструкції вуличного освітлення. Згідно з нею, було передбачено придбання натрієвих ліхтарів. Ми знайшли більш вигідний для міста варіант. Підрядник на початку січня демонтує вже встановлені натрієві ліхтарі вуличного освітлення. Натомість буде придбано більш енергоефективні та дешевші LED ліхтарі з гарантією на п’ять років. У результаті ми отримаємо економію електроенергіїв та відсутність витрат на обслуговування.
За умови, що роботи виконуватиме наше КП «БГВУЖКГ», за ці 1600 тис. грн., ми зможемо замість 450 натрієвих світильників встановити близько 800 LED ліхтарів. Першу партію світильників буде придбано найближчим часом. Вже на початку нового року роботи розпочнуться з вулиці Шевченка.
– Що будете робити зі «спадщиною» попередньої влади?
– Наприкінці минулої каденції попередньої влади у КП «БГВУЖКГ» відбулась фінансова перевірка. За її результатами було складено акт про фінансові порушення на суму понад 1 млн. грн. Підприємством було розпочато процедуру оскарження результатів цієї перевірки. Міською владою вирішено не лише зупинити цей процес, а ще й подати до суду на всі компанії, які надавали послуги на замовлення КП «БГВУЖКГ»: ремонт дахів, Банно­оздоровчого комплексу, посадка кленів тощо. Компанії­підрядники мають компенсувати витрати з міського бюджету, оскільки вони, по суті, не виконали свої зобов’язання в повному обсязі. Тому ми вважаємо, що ці кошти вкрадено з міського бюджету. Ми будемо «битися» до останнього, щоб повернути місту все, що можливо, до останньої копійки.
Не тішу себе надією, що вдасться повернути всі кошти, оскільки серед підрядників було чимало компаній­метеликів, але цим кроком ми чітко виявимо нашу позицію щодо того, як має бути надалі.
– Людей хвилює неякісна і часто безтолкова робота комунальників. Чи зміниться щось у підходах до витрачання бюджетних коштів?
– Так. І знову у мене неприємна новина. Дороги в 2016 році ми ремонтувати не будемо.
– Тобто, як!?
– Капітальний ремонт доріг не передбачається. Тільки ямковий ремонт.
Наявні кошти буде спрямовано на заміну комунікацій. Зокрема, йдеться про заміну азбестоцементних труб водопостачання на пластикові. Ці роботи нещодавно було розпочато з вул. Б. Хмельницького. За основу взято вже виготовлений проект 2010 року реконструкції 4 км з 8 км існуючих мереж водопостачання, де досі експлуатуються азбестоцементні труби. Першочергово проведемо ремонт життєво необхідних систем комунікацій. Реконструкцією доріг почнемо займатися не раніше 2017 року.
– Може, вже досить неприємних новин? Щось хороше очікується?
– Маємо намір розв’язати проблему з вивезенням крупно­габаритного сміття. У місті немає проблеми з вивезенням сміття з контейнерів. Але, на мою думку, місту слід відмовитись від ідеї збору крупно­габаритного сміття біля контейнерних майданчиків. Позиція міської влади – взагалі прибрати ділянки для збору крупно­габаритного сміття. Я вважаю, що комунальні служби пішли на поводу у мешканців і замість того, щоб «виховувати» жителів у цьому напрямку, створили умови для скидання великого сміття, а собі – великі проблеми.
Вивезення крупно­габаритного сміття завжди було і є платною послугою. Нині ж усе будівельне сміття, старі меблі, дошки з багатоквартирних будинків та приватного сектора потрапляють на контейнерні майданчики. Очищенням усіх місць скидання крупно­габаритного сміття займається єдиний трактор, який має комунальне підприємство. Нині цю спецтехніку активно використовує водоканал під час ліквідації поривів водопровідної мережі. Фізично не вистачає техніки. Тому звертаюсь до городян з проханням залишати сміття лише у контейнерах. А для вивезення крупно­габаритного – замовляти спецтехніку.
– Вже відомо про кадрові зміни в КП «Боярка­-Водоканал». Чи зміниться ще щось?
– Цього підприємства торкнуться глобальні зміни. У першу чергу, в позиціонуванні самого підприємства як ринкового. Воно має надавати, окрім комунальних, ще й ряд комерційних послуг. Зокрема, вивезення нечистот. Я вже дав доручення новому керівнику Олегу Огійчуку вивчити ситуацію щодо лізингу асенізаторних машин. Це має бути така кількість машин, щоб задовольнити потреби усього міста. Окрім практичної користі жителям, які отримають якісні послуги за помірні ціни, це дозволить поповнити бюджет та комерціалізувати діяльність комунального підприємства.
За попередніми розрахунками, такий крок принесе близько 5 млн. грн. оборотних коштів, які покриватимуть лізингові зобов’язання, обслуговування техніки та ще й приноситимуть прибутки. Якщо ми хочемо, щоб місто розвивалося, а КП «Боярка­Водоканал» було надавачем якісних послуг, — треба проводити кардинальні зміни.
За цей період я вже зупинив надання «благодійної допомоги» сусідній Тарасівці. Йдеться про підключення до міської каналізаційної системи багатоповерхових новобудов у селі Тарасівка. За цей широкий жест Боярка не отримала жодної копійки. Як міський голова я провів зустрічі з усіма забудовниками. У результаті досягнуто домовленостей щодо оплати вже отриманих послуг. При подальшому отриманні забудовниками технічних умов, ми плануємо залучити не менше 4 млн. грн. на реконструкцію наших каналізаційних мереж. А саме: КНС № 2, № 5, № 6. Є плани щодо добудови ще однієї лінії довжиною близько 3 км в новій Боярці. Для подальшої співпраці із забудовниками буде підписано меморандум, яким поставимо їх усіх у рівні умови.
Щодо «ІА «Боярка­інформ», то плануємо за допомогою міської влади збільшити перелік надання комерційних послуг і в цьому комунальному підприємстві. Зокрема, в сфері зовнішньої реклами. Потрібно буде провести повну інвентаризацію: хто, куди і за що платить. Моя позиція достатньо прозора і переконлива: треба все доводити до ладу, і щоб усі власники ОЗР платили належні кошти.

НОВЕ ЖИТТЯ СТАРИХ ПРОГРАМ
– Які позитивні зміни ще чекають на боярчан та Боярку?
– Вперше за історію міста нами було подано до Фонду регіонального розвитку проект на реконструкцію вул. Шевченка вартістю 43 млн. грн. Крім цього подано ще проекти утеплення трьох ДНЗ.
У бюджеті 2016 передбачено 2,5 млн. грн. на виготовлення проектів. Розраховувати виключно на кошти місцевого бюджету – означає зупинку розвит­ку міста. Необхідні інвестиції, а щоб їх залучити, потрібні проекти. Ми свідомо заклали таку значну суму на розробку серйозних проектів, які вкрай необхідні місту. Далі ми з ними підемо до Фонду регіонального розвитку, до європейських партнерів, до бюджетів різних рівнів.
– Що конкретно мається на увазі?
– Серед першочергових проектів: будівництво спортивного комплексу з басейнами в парку ім. Шевченка. Хочемо зробити, щоб цей комплекс належав максимально до комунальної власності.
Наступний масштабний проект, як я вже говорив, – це вуличне LED освітлення.
Плануємо закупити автовишку, а також трактор для прибирання крупно­габаритного сміття.
Відбудеться розширення раніше затвердженої міської програми «Безпечне місто». Швидше за все, у новому році ГО «Боярська варта» буде розформовано як структуру взагалі. Нині ведуться перемовини щодо співпраці з підрозділом «Миротворець», який базується в Боярці. Фактично за ті ж кошти, що витрачалися на утримання «Боярської варти», місто патрулюватимуть три повністю укомплектовані та оснащені екіпажі. Один – у старій, два – в новій Боярці. Це будуть патрулі у складі 4 озброєних бійців з повноваженнями працівників поліції. Окрім цього, їм буде надано повноваження на складання актів про порушення благоустрою і вони цілодобово охоронятимуть громадський правопорядок у місті.
Ці патрулі будуть знаходитись під контролем райвідділу поліції та міської влади, будуть орієнтовані на центральний пульт. У планах – побудувати на Білгородському кругу Центр безпеки міста. Це буде двоповерхове приміщення зі скляним другим поверхом, куди надходитимуть дані з усіх відеокамер спостереження, встановлених у місті.
Фінансування програми «Турбота» залишиться на тому ж рівні, але без популізму, тобто без дофінансування перед виборами. Потрібно допомагати людям, які потрапили у скрутні умови, але при цьому не проїдати бюджет.
За програмою розвитку спорту передбачено надання підтримки нашій міській спорт­школі, зокрема, футбольним командам, також у планах побудувати ще одне міні­поле зі штучним покриттям.
– Чи є у планах міської влади продовження роботи щодо об’єднання територіальних громад?
– Нещодавно відбулась зустріч, до якої долучились голова Київської облради Ганна Старикова, керівник обласного Офісу реформ Володимир Удовиченко та представники сусідніх населених пунктів. Вже отримано попередню згоду на об’єднання Боярки з громадою села Малютянка.
Ми вже можемо говорити про початок об’єднавчого процесу. Тому прошу підтримки у боярчан, адже в підсумку місто отримає ширші повноваження та суттєве збільшення бюджету. Приміром, нині Фонд регіонального розвитку надає перевагу фінансуванню проектів, поданих об’єднаними територіальними громадами.
Нові обрії відкриються для Боярки від реалізації ідеї створення кластеру регіонального розвитку Київщини. Нещодавно відбулась моя зустріч з польськими партнерами. Вже на початку січня в Польщі заплановано підписання меморандуму про співпрацю. Навесні у Польщі відбудеться ІІ світовий конгрес кластерів, де відбудеться офіційне підписання документів про співпрацю. Саме польські партнери виступатимуть гарантами, арбітрами правильного використання ґрантових коштів. Окрім передбачених проектів з енергозбереження та енергоефективності маємо у рамках кластерної співпраці втілити ряд екологічних проектів. Тож на Боярку чекають глибокі і, в цілому, позитивні перетворення.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31