ЧОМУ ВІД ПОСИПАННЯ ДОРІГ НЕМАЄ ЖОДНОГО ЕФЕКТУ?

20-01-2016, 17:42

Це питання «Боярка-інформ» поставила керівництву КП «Боярське ГВУЖКГ». Відповідають в. о. начальника Віктор Камінський та заступника начальника з благоустрою Геннадій Рашковський:
«Впродовж останніх двох тижнів спецтехніка з прибирання та посипання пісочно-соляною сумішшю тричі проходила по всіх центральних вулицях міста, прибираючи і посипаючи. Особливу увагу приділяли перехрестям, автобусним зупинкам, зонам світлофорів тощо. Але дороги залишаються слизькими.
Проблема в тому, що суміш, заготовлена за стандартами попереднього керівництва комунального підприємства, не відповідає вимогам державних стандартів. Це ми з’ясували в процесі роботи.
За вимогами держстандарту, відсоток солевмісного компоненту залежить від температурного режиму: чим нижча температура, тим більше солі має бути в суміші. Максимальний вміст солі – до 50 відсотків від загальної маси суміші. Тобто, до одного кубометру піску треба додати 1 куб. м солі. Нам же дісталася вже заготовлена суміш у співвідношенні 12 до 1, а мало бути б у співвідношенні 6 до 1.
До речі, співвідношення об’єму та ваги солі може бути різним і варіюватися від вологості на момент її придбання. А перевіркою стану вологості солі під час закупівлі солі ніхто не займався. Та й купували за тоннажем, а замішували за об’ємом, власними силами. Відсоток солі у ній виявився настільки малим, що навіть при температурі, близькій до нуля, ефект був нульовим. Шляховий майстер доповідав, що готував суміш у пропорції 8 до 1. Ми змушені були провести експертизу раніше виготовленої суміші. Скоро має надійти її результат.
17 січня працівники тричі за день посипали центральні вулиці міста зранку, в обід та ввечері. Працівники райДУ, для порівняння, посипали дороги лише раз, і ефект – вражаючий. У розмові з керівництвом райДУ я дізнався, що вони замішують пісок із сіллю з розрахунку 6 до 1. І цього достатньо, щоб мати дороги в нормальному стані.
Ми ж у Боярці втратили час і ресурси, щоб зрозуміти, в чому причина. Тепер терміново потрібно докупити солі. Такі видатки здійснюються з міського бюджету після прийняття відповідного рішення депутатами Боярської міської ради. Потри всю необхідність, придбати сіль за власні кошти ми не маємо права, оскільки це нецільове використання коштів.
Той об’єм солі, який було закуплено в 2015 році, розрахований лише на 9 доріг при посипанні максимум 5 разів. Закладено в бюджеті було 300 тис. грн. На нашу думку, ці об’єми необхідно збільшувати щонайменше в 10 разів, якщо ми хочемо мати чисті дороги взимку», – повідомив Віктор Камінський.
Геннадій Рашковський додав: «Змушені констатувати, що жителі за звичкою звинувачують владу та комунальників у тому, що дороги не почищені, забуваючи при цьому про власну відповідальність.
Хочу нагадати, що згідно з Правилами благоустрою, затвердженими 24.11.2011 року, передбачено обов’язки у сфері благоустрою як громадян, так і фізичних осіб – підприємців, а також підприємств усіх форм власності.
Так, пунктом 4.2.18 Правил підприємці та підприємства міста зобов’язані здійснювати постійний догляд і утримувати в належному стані пішохідні доріжки та тротуари, в зимовий період своєчасно очищати їх від снігу, посипати протиковзними матеріалами.
Згідно з пунктом 3.2.1, громадяни зобов’язані утримувати в належному стані закріплені за ними території, здійснювати прибирання присадибної ділянки та прилеглої території на відстані 10 м, включно до бордюру вулиці.
Пункт 5.1.5 Правил визначає межі прибирання територій між суб’єктами благоустрою. Для об’єктів виробничої сфери передбачено 50 м від меж земельної ділянки, наданої в користування; невиробничої сфери – 15 м від меж земельної ділянки. Для будинків приватного сектора – 10 м, для підприємств житло сервісу, ОСББ – у середині кварталів – від цоколю до цоколю, з боку вулиць – до осі вулиці.
18 січня наш інспектор здійснив перевірку стану дотримання Правил благоустрою підприємцями. Усі порушники отримали усні попередження. Багато хто зреагував і почав прибирати прилеглі території від снігу та льоду».

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31