Медична служба цивільного захисту району інформує:

3-02-2016, 16:54

ГРИП 2015-2016 рр.:
ЩО ОЧІКУВАТИ?

За повідомленнями прес-служби МОЗ, в Україні триває епідемія захворюваності на грип та ГРВІ. Епідемічні пороги перевищено у 18 областях, з початку епідсезону вже перехворіли майже 8 % від загальної кількості населення.
Захворюваність населення Києво-Святошинського району на гострі респіраторні вірусні інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 23,9 % (на 4,1 тис. випадків).
• У січні (на 3-му та 4-му тижнях) відмічалося перевищення епідемічних порогів по грипу та ГРВІ більш ніж на 50 %, що розцінюється як ознака початку епідемії.
• З початку епідсезону 2015-16 рр. (станом на 02.02.16 р.) за медичною допомогою звернулись 21 221 осіб, що складає 12,5 % від населення району. Із загальної кількості захворілих 58,2 % становлять діти віком до 17 років.
• 195 осіб, які захворіли на грип та ГРВІ, госпіталізовані в лікувально-профілактичні заклади.
• Лабораторно обстежено 48 хворих з важким перебігом ГРВІ, з них – у 8 випадках підтверджено вірус грипу типу А (Н1N1) Каліфорнія, що свідчить про циркуляцію даного вірусу на території району.
За повідомленнями ВОЗ прогнозується також циркуляція ще одного штаму вірусу грипу А (Н3N2), що прийшов в Україну із Швейцарії .
• Зареєстрований летальний випадок від пневмонії у хворої на ГРВІ, клінічний матеріал на даний час обстежується у віросологічній лабораторії.
Щоб захистити себе та свою сім’ю від захворювання, уникнути трагічних ускладнень від грипу, Вам необхідно знати наступне.
Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Побоюватися необхідно не самого вірусу, а ускладнень грипу, зокрема пневмонії.
Джерелом інфекції є тільки хвора людина, що навіть з легкою формою грипу становить небезпеку для оточення. Заразитися вірусом грипу можна від хворого повітряно-крапельним та повітряно-пиловим шляхом під час розмови, кашлю, чхання, при тісному контакті тобто знаходженні на відстані близько 2-х метрів. Тому медики радять триматися від таких людей подалі.
Розпізнати, що ви захворіли саме на грип, іноді буває складно. Його симптоми дуже схожі із звичайною застудою. Також вони не завжди бувають яскраво вираженими. Слід звернути особливу увагу на: раптове підвищення температури до 40 градусів, різкий головний біль, лихоманка, ломота в суглобах та м’язах. На відміну від звичайної простуди, помічається сухість у носі і горлі. Ці симптоми зберігаються до п’яти днів або в деяких випадках і більше. Грип дуже небезпечний ускладненнями.
Не можна зволікати часом і необхідно негайно звертатися до лікаря, якщо температура тіла вище 39°С і не знижується, хворий втрачає свідомість, є судоми, утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, інтенсивний біль у грудній клітці, набряклість шиї та ін. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.
Захворювання легше попередити, аніж потім лікувати. Це також стосується і лікування грипу. Традиційним способом попередження захворювання грипом є вакцинація. Вакцинація особливо показана в групах ризику – діти, літні люди, хворі з хронічними захворюваннями серця і легень, а також лікарі. Важливо знати, що вакцинація здійснюється тоді, коли епідемічний прогноз свідчить про доцільність масових заходів (зазвичай, у середині осені). Можливе і друге щеплення в середині зими.
Решта профілактичних заходів здійснюється індивідуально. Повноцінне харчування, сон та спокій також відіграють не останню роль у профілактиці грипу.
Слід уникати великого скупчення людей, а якщо це неможливо – часто провітрювати приміщення, бо підхопити вірус можна тільки при його певній концентрації, а провітрювання її зменшує. З цієї ж причини носити марлеві пов'язки на вулиці абсолютно не потрібно, бо там заразитися вірусом неможливо. А от у приміщенні маски слід одягати, але не здоровим, а хворим людям, щоб запобігти зараженню інших.
Не слід також торкатися очей, носа або рота немитими руками, мити їх треба якомога частіше, корисні також полоскання носа і рота водою після повернення з вулиці.
Отже, попри певне загострення ситуації з грипом, вибір є, і його, напевно, варто зробити на користь профілактики!
В. Ліпчанчук,
заввідділенням епіддосліджень
Києво-Святошинського райвідділу
лабораторних досліджень ДСЕСУ

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31