БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО

19-04-2016, 18:44

БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
Про кожне місто України, велике чи маленьке, промислове чи рекреаційне, віддалене від столиці чи знаходиться майже поряд, можна запитати двома питаннями: «Де це і що там?»
Нині все більше громад задумується над тим аби знайти значимий і соціально привабливий бренд свого міста, аби він скрізь асоціювався саме з ними. Долучається до цього і Боярка.
Нещодавно у ЦСПР відбулася цікава презентація: «Брендинг міст та територій», яку провела директор Агентства стратегічних комунікацій «Prime media», член журі Міжнародного фестивалю з територіального маркетингу та брендингу «Оpen», член громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму, чернігівчанка Тетяна Бойко. Її агентство займається маркетинговим просуванням Чернігова в рамках бренд-консалтингу міської влади.
Зустріч відбулася за сприяння Боярської міської ради і всі бажаючі могли переглянути малюнки-зразки брендів, що могли б пасувати нашому місту і представляти його.
Саме визначення бренд (англ. brand) – комплекс понять, які узагальнюють уявлення людей про відповідний товар, послугу, компанію або особистість. Широко використовується в маркетингу та рекламі, але тим не менше є фінансовим поняттям.
Брендинг територій має свою специфіку і дещо відрізняється від класичного брендингу продуктів, до того ж бренд і логотип – це кардинально різні речі, які не мають нічого спільного. Бренд – це певна міська унікальність та ідентичність, яка орієнтована як на минуле, так і на сучасність та майбутнє. Тут важливу роль відіграють жителі міста, хоча цільових аудиторій брендинга три: туристи, інвестори та нинішні або майбутні мешканці міста.
Відносно цього формуються й різні підходи до створення бренду, він може бути лише один, а не об’єднувати всі три фокус-групи. До того ж туристами називаються люди, які не лише приїхали у місто переглянути його пам’ятки чи святині, а переночували тут, та витратили певну суму на їжу чи сувеніри, тобто так або інакше, поповнили міський бюджет. В іншому випадку такі люди називаються візитерами. Бренд потрібен перш за все для усвідомлення власної унікальності, з метою змінити або покращити образ міста. Тому успіх у розробці та обранні логотипу залежить від його максимального сприйняття мешканцями. Важливу роль грає й рівновіддаленість бренду від політики, адже партії змінюють одна одну, так само, як і мери, а символ міста залишається на довгі роки.
Як же можна почати розробляти бренд для Боярки? Це, передусім, створення ініціативної групи та вивчення громадської думки, опитування мешканців, аналіз шкільних творів, на тему, яким вони бачать образ власного міста, філологічне дослідження назви міста, аналіз етимології та того, як називають місто «в народі». Тобто результатом цих досліджень має стати створення моделі ідентичності саме нашого міста і його сприйняття широким загалом містян.
На представлених зразках бренду, що міг би презентувати Боярку, половину складав паровоз, як одвічний зв’язок із залізницею та різного плану продукція лісу (шишки, дерева, листочки), що підкреслює боярську рекреаційну привабливість. Проте, усе буде обговорюватися та прийматися лише широким загалом громадськості, сторонні розробники будуть запрошуватися лише у якості виконавців замовлення.
Кожне місто має не лише історію,а й рукотворні легенди. Про якихось привидів, що з’явилися від палкого та нещасного чи нерозділеного кохання, або навпаки, героїчні оборонці цього краю. І лектор розповіла з чим довелося зіткнутися при розробці бренду Чернігова, який з першого погляду нагадує клубок ниток, проте там заховані і сакральні символи Чернігова, як міста з найбільшою кількістю церков і його древню історію заснування. А нам ще свою легенду доведеться знайти й долучити до цього усю зацікавлену спільноту.
Усі понесені затрати на розроблення й виготовлення власного бренду міста, цілком можуть швидко окупитися. Якщо цю символіку зображувати на товарах, сувенірній продукції, міських покажчиках вулиць або місцевому міському транспорті. Під це також можна залучати гранти та волонтерську допомогу.
Отже зацікавленість міської влади та ініціативної громадськості нашого міста свідчить, що цей вагомий проект, обов’язково матиме продовження і вигідно вирізнятиме Боярку її самобутньою ідентичністю.
Долучайтеся!
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО
БОЯРКА – БРЕНДОВЕ МІСТО

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31