КУДИ ПІДУТЬ КОШТИ ЗА ГАЗ ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ВАРТОСТІ З 1 ТРАВНЯ

5-05-2016, 18:42

Встановлення з 1 травня єдиної ціни на газ для населення на рівні імпортної ціни - 6,879 грн./куб. м, мало б наблизити український газовий ринок до рівня європейського. Однак зміна вартості газу ніяк не вплине на розмір тарифу на розподіл ПАТ «Київоблгаз», відтак додаткових коштів на розвиток інфраструктури, підвищення рівня безпеки та покращення обслуговування виділено не буде.
Після підвищення ціни газу ПАТ «Київоблгаз», що обслуговує понад 800 тисяч споживачів Київщини, цілодобово підтримує понад 45 тис. км газопроводів у належному стані, за свої послуги й надалі отримуватиме 56,7 коп. за 1 куб. м, що становить біля 8 % від вартості газу. Тим часом компанія-монополіст (НАК «Нафтогаз» України»), яка не займається обслуговуванням споживачів, отримуватиме як трейдер з 1 куб. м біля 9 копійок, що майже вдвічі більше, ніж компанія-постачальник (ТОВ «Київоблгаз Збут»), яка повинна забезпечити сервіс клієнтам за 5 коп. з 1 куб. м газу.
Структура ціни природного газу для населення з 1 травня 2016 року, у %
КУДИ ПІДУТЬ КОШТИ ЗА ГАЗ ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ВАРТОСТІ  З 1 ТРАВНЯ
Тим часом в країнах Європейського союзу транспортна складова в ціні газу, за рахунок якої модернізуються мережі, складає біля 26% (зокрема Чехія – 22 %, Польща – 24 %, Франція – 36%). В Київській області цей показник на порядок менший – 10,6 %.
Складова тарифу на транспортування у вартості газу різних країн, у %
КУДИ ПІДУТЬ КОШТИ ЗА ГАЗ ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ВАРТОСТІ  З 1 ТРАВНЯ
«Наша компанія цілком підтримує реформування газового сектору в європейському напрямку, - пояснює голова правління ПАТ «Київоблгаз» Володимир Машталірук, - проте в першу чергу варто привести до європейських стандартів рівень інвестицій у газову інфраструктуру, збільшити фінансування на проведення ремонтів та модернізацію газових мереж області, на підвищення якості обслуговування клієнтів. Втім у новій ціні газу достатньої кількості коштів на це не передбачено».
Тарифні обмеження створюють перешкоди підприємству для вчасного та повноцінного проведення робіт з модернізації та ремонту газових мереж, забезпечення житлового фонду лічильниками газу, створення нових сервісів для клієнтів, практично унеможливлюють розвиток інфраструктури та впровадження інновацій. Економічно необгрунтовані тарифи також стали однією з причин збитковості компанії, за минулий рік збиток підприємства склав понад 186 мільйонів гривень.
Розмір тарифу на розподіл прямопропорційний рівню безпеки газопостачання в регіоні. Недостатність вкладень в газову інфраструктуру може стати загрозою стабільному забезпеченню блакитним паливом споживачів.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31