«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ

27-01-2017, 12:40

«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
Стартувала перша в Україні благодійна програма «Гідна старість», спрямована на системні зміни в будинках для людей похилого віку. Організатор програми – Міжнародний благодійний фонд «Давай допоможемо».
Офіційна презентація програми відбулася 25 січня 2017 року у прес-центрі ІА «ЛІГАБізнесІнформ». У ній взяли участь директор Фонду «Давай допоможемо» Ольга Бондаренко, директор Стаціонару геріатричного типу Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, директори будинків престарілих – учасників програми, представники громадськості та ЗМІ.
Метою програми є створення гідних умов перебування одиноких літніх людей в будинках престарілих, створення атмосфери рідного дому для таких людей, привернення уваги суспільства до їх проблем і потреб.
Програма розрахована на три роки і буде реалізовуватися в 12 будинках для людей похилого віку Київської області, які знаходяться під патронатом МБФ «Давай допоможемо». Підопічними цих геріатричних центрів є 591 одинокий пенсіонер. Орієнтовний бюджет програми становить 30 мільйонів гривень.
Ідея заснування масштабної програми допомоги одиноким пенсіонерам народилася після того, як фонд протягом 1,5 років системно працював з будинками престарілих і дійшов висновку, що памперсами і солодкими подарунками ситуацію не покращити – потрібні кардинальніші кроки. Фонд провів велику попередню роботу, зібрав думки й побажання керівників будинків престарілих, вивчив закордонний досвід. Так народилася програма «Гідна старість», метою якої є системне покращення якості життя в будинках для людей похилого віку.
У рамках програми «Гідна старість» фонд планує:
1. Встановити для кожного жителя будинків престарілих кнопку виклику персоналу.
2. Оновити ліжка й постільну білизну.
3. Замінити металевий посуд на сучасний, що не б’ється.
4. Закупити сучасні санітарні та специфічні побутові засоби.
5. Провести косметичний ремонт та оновлення основних комунікацій.
6. Створити атмосферу домашнього затишку.
7. Створити кімнати дозвілля.
8. Розробити і впровадити програми навчання персоналу.
Директор МБФ «Давай допоможемо» Ольга Бондаренко підкреслила, що основною проблемою того, що самотні люди похилого віку животіють у будинках престарілих, є недостатня увага суспільства до цієї проблеми. «Ми хочемо закликати суспільство інвестувати у гідну старість. Адже в країні, де старість поважають, апріорі не може бути поганих умов в будинках престарілих», – зазначила вона.
Водночас директор Переяслав-Хмельницького будинку престарілих Раїса Голованова звернула увагу на те, що важливо міняти ставлення самих літніх людей до будинків престарілих. «Покоління 70-90 літніх людей дуже стримано ставиться до всіх будинків-інтернатів нашої системи. Люди тримаються за своє житло, яким би бідним і занедбаним воно не було», – констатувала вона. При цьому важливо поліпшувати соціально-побутові умови в будинках престарілих, щоб у перспективі вони могли забезпечити фізичну реабілітацію, гідний догляд, культурне дозвілля для літніх громадян.
У зв’язку з цим особливо гостро постало питання навчання і кваліфікації обслуговуючого персоналу, а також прав і повноважень геріатричних центрів у сфері догляду за підопічними, в тому числі медичного. На сьогодні будинки престарілих, згідно із законом, не мають права надавати медичні послуги, при тому що практично всі підопічні на них потребують. Окрім того, співробітниками будинків престарілих, які, як правило, знаходяться у селах, є місцеві жителі, які не мають відповідної освіти та кваліфікації. Обучити їх, навчити поводитися з такою специфічною категорією клієнтів, дати їм навички догляду за ними – це великий виклик і перед програмою «Гідна старість», і перед державою, і перед самими будинками престарілих.
Валерія Лутковська нагадала, що, починаючи з 2012 року, Омбудсмен здійснює функції Національного превентивного механізму, які поширюються і на геріатричні пансіонати. Йдеться про моніторинг даних установ. «Ми здійснюємо моніторинг того, що відбувається. А потім інформуємо про результати центральний орган виконавчої влади – Міністерство соціальної політики, і регіональні органи, які відповідають за фінансування та облаштування конкретного пансіонату», – сказала вона.
Валерія Лутковська продемонструвала конкретні приклади умов проживання у будинках престарілих. При цьому вона підкреслила, що «значну кількість проблем можна легко вирішити не лише шляхом збільшення фінансування, а й шляхом зміни ставлення до людей, які сьогодні знаходяться у тому числі і в системі геріатрії. Інше ставлення – це найбільша інвестиція, яка сьогодні може бути зроблена».
Уповноважений Верховної Ради з прав людини додала, що підтримує благодійну програму МБФ «Давай Допоможемо». «Ми готові в даному випадку співпрацювати», – підкреслила вона, додавши, що йдеться також і про контроль використання коштів, які будуть зібрані фондом, конкретними будинками для людей похилого віку.
Незважаючи на те, що офіційний старт програми «Гідна старість» відбувся тільки зараз, фактично вона працює з грудня 2016 року. В її рамках було зібрано 126 812,43 гривень, вже відбулися кілька акцій з передачі комплектів ліжкомісць і посуду. Першими партнерами програми виступили компанія «ЛІГА: Закон», інструктор з йоги Світлана Масленнікова, відомий волонтер і блогер Петро Шуклінов та його друзі-благодійники. Допомогу отримали Стаціонарні відділення Макарівського та Яготинського районних терцентрів, а також Таращанський геріатричний пансіонат.
Присутній на прес-конференції директор Стаціонарного відділення Макарівського районного терцентру Володимир Дармороз, підопічні якого отримали нові ліжка і посуд у кінці грудня 2016 року, високо оцінив якість переданих товарів. «Нові ліжка з матрацами з ефектом пам’яті і непромокальними наматрацники дозволили нам вирішити проблему запаху, яка є одним з «бичів» будинків престарілих, – сказав він. – І маю констатувати: за місяць використання жоден предмет з переданого нам стеклокерамічного посуду не розбився».
Учасники заходу ще раз підкреслили, що не просять «подачок» для самотніх покинутих старих. Повага до старості й шанобливе ставлення до людей похилого віку мають стати частиною життя кожного члена суспільства. Підтримуючи програму «Гідна старість», люди мають розуміти, що роблять інвестицію у майбутнє багатої, процвітаючої, європейської України. Країни, де поважають старість, де в будинках для людей похилого віку просто не може бути поганих умов.
Підтримати програму «Гідна старість» можуть всі бажаючі, зробивши свій внесок за посиланням http://letshelp.com.ua/campaign/gidna-starist/
Підтримати будь-який з проектів програми можна, перейшовши за посиланням http://letshelp.com.ua/gidna-starist/
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ
«ГІДНА СТАРІСТЬ»: ПОЧАТОК ШЛЯХУ

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30