ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ:

24-05-2017, 19:24

На Київщині підприємство-розробник програмного забезпечення для "е-декларування" ухилився від сплати податків майже на 1 млн. грн.

Слідчі ГУ ДФС у Київській області у співпраці з прокуратурою Київщини оголосили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 1 ст. 212, ч 1 ст. 366 КК колишньому директору ТОВ “М”. Йому інкримінують службове підроблення документів та ухилення від сплати податків на суму 900 тисяч гривень.
ТОВ “М” – компанія, яку було обрано виконавцем робіт з програмного забезпечення системи е-декларування для подальшого використання НАЗК на підставі договорів, укладених з міжнародними організаціями. Зокрема, кошти виділено в рамках проекту “Підвищення прозорості та добропорядності у публічному секторі” за програмою розвитку ООН.
У ході розслідування податківці Київщини спільно з прокуратурою області встановили, що розроблення програмного забезпечення мала виконати естонська компанія-нерезидент “А”, на чиї рахунки були перераховані кошти, отримані від міжнародних організацій, загальною сумою у 100 тисяч доларів США. Але, як згодом виявили слідчі ГУ ДФС у Київській області, фактичними виконавцями цих робіт стали студенти університету КПІ, які співпрацювали з ТОВ “М” за усними та письмовими угодами. Втім, коштів за свою роботу вони не отримали.
За матеріалами слідства, виділена сума на розроблення програмного забезпечення за підробленими документами перерахована за кордон.
Наразі досудове розслідування триває.
ГУ ДФС у Київській області

Податкова накладна на компенсацію комунальних послуг орендодавцю нерухомого майна

Господарським кодексом України ( ст.284, 286) від 16.01.2003р. № 436-IV (зі змінами та доповненнями) визначено, що істотною умовою договору оренди є, зокрема, орендна плата, що є фіксованим платежем, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.
У вартість орендної плати за рухоме/нерухоме майно має входити відшкодування (компенсація) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду. Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг та енергоносіїв з їх безпосередніми постачальниками, а здійснює відшкодування (компенсацію) орендодавцю витрат на їх оплату, то в договорі оренди визначається порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг і енергоносіїв та їх оплати (відшкодування, компенсації).
Якщо орендодавцем є небюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) будь-яких витрат, передбачених договором оренди, включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду рухомого/нерухомого майна.
Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.
Податкова накладна складається постачальником (орендодавцем) на суму орендної плати, яка включає в себе відшкодування (компенсацію) витрат, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна.
У податковій накладній в окремих рядках зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема, опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг, ціна постачання без урахування податку, ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні, загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку, код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (підпункти «е» – «і» п. 201.1 ст. 201 ПКУ).
У разі якщо на дату складання документа, що засвідчує факт постачання послуг (наприклад, останній календарний день місяця) фактична вартість орендної плати відрізняється від розрахункової, яка була сплачена раніше, до такої податкової накладної має бути складений та зареєстрований в ЄРПН у встановлений ПКУ термін відповідний розрахунок коригування.
Слід враховувати, що з метою застосування норм п. 201.4 ст. 201 ПКУ постачання послуг з оренди, незалежно від умов розрахунків (передоплата або ні) не може розглядатися як постачання, яке має безперервний або ритмічний характер, якщо періодичність оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг за договором оренди, визначається за місяць або за триваліший період.
ГУ ДФС у Київській області

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31