ЩО ТАКЕ БОТУЛІЗМ І ЯК ВІД НЬОГО ВБЕРЕГТИСЯ?

8-08-2017, 14:11

У кожної господині в будинку зберігаються закупорені банки овочів, фруктів, ягід, грибів власного приготування. Відкрити взимку приготовані своїми руками делікатеси – баночку маринованих огірочків чи грибочків – особливе задоволення. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів в банці може критися смертельна небезпека – ботулізм.
Ботулізм – харчова токсикоінфекція, що вражає центральну нервову систему та призводить до паралічу м'язів, у випадках відсутності своєчасного звернення та самолікування може наступити смерть. Місцем постійного перебування збудника – клостридії ботулізму є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, овочі, гриби, а далі в шлунок людини, тварини, птахів та риби. Захворювання викликає не збудник, а його токсин. За всіх оптимальних умов швидкість токсиноутворення є досить значною і становить 12-24 год. За відносно короткий проміжок часу в харчовому продукті може утворитися один з найбільш сильнодіючих природних токсинів.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак два випадки, що трапляються зрідка – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і ранковий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в тканинах рани, що нагноїлася.
Особливістю збудника хвороби є те, що в одній і тій ж банці консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, споживаючи консервовані продукти з однієї і тієїж банки, хворіють, а інші – ні.
Ознаки хвороби можуть з'явитися через кілька годин, а інколи навіть через 14 діб після вживання недоброякісної їжі. Початкові ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори, що не піддаються дії очисної клізми та проносних засобів. Різко погіршується зір, з'являється двоїння в очах («сітка перед очима», «туман»), іноді косоокість, зіниці розширюються. Хворий відчуває сухість у роті, голос стає гугнявим, осиплим, а іноді зникає зовсім. Хворому стає важко ковтати, дихати, важко рухатися, наростає м'язова слабкість.
Слід зауважити, що в Україні впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м'ясні вироби, друге місце займає – риба і рибопродукти, третє – гриби, далі інші продукти харчування.
Але за допомогою простих методів профілактики можна вберегтися від ботулізму.

Запам'ятайте!

- для консервування потрібно використовувати лише доброякісні овочі, ягоди, фрукти;
- ретельно промити продукти у проточній воді, очищати від залишків ґрунту;
- очищати продукти та посуд, що використовується для консервування, від бруду та пилу;
- використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
- м'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
- по можливості не консервувати герметично гриби і інші продукти, які важко відчистити і обов'язково використовувати кислоту під час їх консервування;
- зберігати домашні консерви при низьких температурах;
- остерігайтеся купувати домашні консерви, а також м'ясні та рибні продукти виготовлені в домашніх умовах «з рук» на вулицях і ринках.
- не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
У випадку виникнення перших ознак харчового отруєння не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам'ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров'я і здоров'я близьких, а особливо дітей.
Ганна Яцюк,
головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Києво-Святошинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30