КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКА ОДПІ ПОВІДОМЛЯЄ:

26-09-2017, 14:41

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень зазнав змін

19.09.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.07.2017 № 658 «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» (далі – Наказ № 658), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.08.2017 за № 1021/30889, яким внесені зміни до наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204 «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» (далі – Наказ № 1204), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за № 124/28254.
Зокрема, Наказом № 658 уточнено, що податкове повідомлення-рішення вважається належним чином врученим платнику податків (крім фізичних осіб), якщо його надіслано у порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її представникові, надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи рекомендованим листом з повідомленням про вручення або у порядку, визначеному п. 42.4 ст. 42 Кодексу.
Крім цього, у новій редакції Наказу № 658 викладено всі форми податкових повідомлень-рішень.
З оновленим текстом Наказу № 1204 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Продаж власної сільгосппродукції фізичними особами. Чи потрібно утримувати податок?

Згідно з пп. 168.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (18 відсотків).
Відповідно до п.п. 164.2.2 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ, якою наведено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і не підлягають оподаткуванню.
Так, згідно з п.п. 165.1.24 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок (далі – Довідка), зазначених в абзацах другому та третьому п. 165.1 ст. 165 ПКУ. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.
Форма Довідки встановлюється у порядку, визначеному ст. 46 ПКУ для податкових декларацій.
Відповідно до п.3 Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32 (далі – Порядок), у Довідці зазначаються:
- порядковий номер, за яким довідку зареєстровано, та дата (число, місяць і рік) видачі;
- паспортні дані власника сільськогосподарської продукції (прізвище, ім’я та по батькові, серія і номер паспорта, ким і коли виданий), місце проживання (область, район, населений пункт, вулиця, будинок, корпус, квартира);
- реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків власника сільськогосподарської продукції згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
- вид цільового призначення земельної ділянки;
- розмір земельної ділянки у гектарах;
- ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;
- дата, до якої дійсна довідка.
У разі зміни інформації, зазначеної у Довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує сільську, селищну, міську раду, яка протягом п’яти робочих днів видає йому нову Довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється (п. 4 Порядку).
Враховуючи вищевикладене, якщо при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) фізична особа надає податковому агенту Довідку, оформлену з порушенням Порядку, то такий податковий агент, як особа на яку відповідно ст. 18 ПКУ покладено обов’язок з обчислення, утримання з доходів, повинен утримати з виплачуваного доходу податок на доходи фізичних осіб.
З аналогічним роз’ясненням можна ознайомитись на сайти Державної фіскальної служби у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» («ЗІР») у категорії 103.02.

Скористайтесь своїм правом: отримайте податкову знижку!

Статтею 166 Податкового кодексу, визначено право кожного громадянина на отримання компенсації з бюджету раніше сплаченого податку з доходів фізичних осіб. Оформити податкову знижку можна упродовж всього року – до 31 грудня. У громадян ще є час, аби звернутися до органів фіскальної служби за місцем реєстрації та подати декларацію. Адже витрати, понесені у звітному році, на наступний не переносяться. Перелік витрат для оформлення податкової знижки визначений законодавством.
Зокрема, це:
- відсотки, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом, витрати на благодійність,
- оплата навчання у вищих навчальних закладах платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення,
- страхові платежі і пенсійні внески, сплачені страховикові-резидентові, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення,
- також витрати за переобладнання власного транспортного засобу,
- вартість державних послуг і державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини, оплату допоміжних репродуктивних технологій.
Для оформлення податкової знижки необхідно подати декларацію та додати копії платіжних і розрахункових документів: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, які ідентифікують продавця товарів, робіт чи послуг і їх покупця.
Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31