КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКА ОДПІ ПОВІДОМЛЯЄ:

14-11-2017, 14:30

Транспортний податок на авто, «вік» якого досяг п’яти років

Легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, є об’єктом оподаткування транспортним податком ((п.п. 267.2.1 Податкового кодексу України (далі - Кодекс)).
Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього самого року подають до контролюючого органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з транспортного податку за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (пп. 267.6.4 Кодексу).
У разі закінчення п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, що настає за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років (п.п. 267.6.7 Кодексу).
Таким чином, юридична особа, яка має зареєстрований в Україні згідно з чинним законодавством власний легковий автомобіль, обчислює суму транспортного податку за період, який починається з 1 січня звітного року до початку місяця, що настає за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.
Щодо фізичних осіб, то відповідно до п.п. 267.6.10 Кодексу фізичні особи - платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:
а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку; б) розміру ставки податку;
в) нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).
Фізичні особи – нерезиденти у порядку, визначеному п. 267.6 Кодексу, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Платники єдиного податку поповнили місцеві бюджети Києво-Святошинського району більше ніж на 172 мільйона гривень

За підсумками десяти місяців 2017 року платники Києво-Святошинського району , що перебувають на спрощеній системі оподаткування перерахували до місцевих бюджетів 172,2 млн. грн., що на 54,7 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року. З них фізичні особи підприємці сплатили 137,5 млн. грн., юридичні особи – 34,1 млн. грн. та 0,6 млн. грн. сплачено сільського господарськими товаровиробниками, що є платниками єдиного податку IV групи.
Нагадуємо, згідно з пп.298.1.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абз. першому пп.298.1.4 п.298.1 ст.298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п.291.4 ст.291 ПКУ.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених гл.1 р.XIV ПКУ., тобто дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.
З аналогічним роз’ясненням можна ознайомитися на сайті ДФС у рубриці «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» («ЗІР») у категорії

Зустріч з сільськогосподарськими товаровиробниками
у Києво-Святошинській ОДПІ

Днями у Києво-Святошинській ОДПІ в режимі селекторного зв’язку з Фастівським, Васильківським, Обухівським відділеннями відбулася зустріч із сільськогосподарськими товаровиробниками. У зустрічі прийняли участь провідні фахівці ОДПІ та території обслуговування Києво-Святошинської ОДПІ.

На початку зустрічі присутнім розповіли про зміни, внесені наказом Міністерства фінансів України від 18.09.2017 року № 776 «Про внесення Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – наказ 776), які набрали чинності 13 жовтня 2017 року.
Блокування податкових накладних/розрахунків коригування – найголовніше питання платників.
Фахівці ОДПІ пояснили, що у разі, якщо платник отримав квитанцію №1 про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, у змісті причини зупинення відображено ризик операції відповідно до затверджених Критеріїв оцінки ступеня ризиків.
В цьому випадку платнику ПДВ необхідно подати в електронному вигляді одночасно:
- Таблицю даних платника податку (додаток до наказу Міністерства фінансів України (далі – МФУ) від 13.06.17 № 567) за формою J(F)1312302;
- Пояснення у вигляді Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по зупинених ПН/РК за формою J(F)1312602 (далі – Повідомлення);
- до Повідомлення додаються копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F)1360102 у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ). Вичерпний перелік документів затверджений наказом МФУ від 13 червня 2017 року № 567.
Фахівці звернули увагу присутніх на те, що таблиця, повідомлення та копії документів подаються лише в електронному вигляді. Документи, подані на паперових носіях, до розгляду не приймаються. Термін подання таблиці та повідомлення не повинен перевищувати 365 календарних дня з моменту отримання повідомлення про зупинку реєстрації ПН/РК.
Платник має право за власним бажанням надати до контролюючого органу разом з Таблицею та Повідомленням інші документи, що підтверджують здійснення платником операцій в певному сегменті ринку та суттєво розкривають сутність операції, яка на постійній основі постачання (виготовлення) здійснюється платником.
Після перевірки документів комісія ДФС України приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або про відмову в такій реєстрації, про що надсилається квитанцією №2.
Реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється датою подання їх на реєстрацію.
Перебіг граничного строку реєстрації ПН/РК переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації згідно з п.п.201.16.4 п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України.
У разі прийняття комісією ДФС України рішення про відмову в реєстрації ПН/РК платник податку подає (має право) скаргу на таке рішення:
- до комісії ДФС України з питань розгляду скарг протягом 10 календарних днів після отримання рішення комісії ДФС України, відповідно до Постанови КМУ від 04.07.17 № 485;
- до суду.
Присутні мали змогу отримати роз’яснення та відповіді на свої запитання в режимі жвавого діалогу. На всі запитання платники отримали фахову відповідь.

З нового року обчислюємо та сплачуємо єдиний соціальний внесок по-новому

Звертаємо увагу платників податків на те, що Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які наберуть чинності з 01.01.2018 року.
Зокрема, змінами встановлено нові строки сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Зазначені особи будуть зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок. У 2017 році дана категорія платників внески сплачувала - один раз на рік .
Крім того, з 01.01.2018 платниками ЄВ також будуть фізичні особи, які виконують роботи на підставі договору цивільно-правового характеру, члени фермерського господарства (у разі, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах). У разі якщо фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) і члени фермерського господарства отримують пенсію або соціальну допомогу, вони звільняються від сплати ЄВ за себе.
Для платників, що обрали спрощену систему оподаткування, ставка та терміни перерахування ЄВ залишаться незмінними – щоквартально у розмірі 22 відсотки від суми нарахованого доходу, але не нижче як від мінімальної заробітної плати. Разом з тим, серед нововведень Закону № 2148-VIII є те, ФОП – платники єдиного податку першої групи втрачають право на сплату половинної (0,5) ставки мінімального страхового внеску ЄВ: з 01.01.2018 вони будуть сплачувати ЄВ у повному мінімальному розмірі, як і інші ФОП.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30