КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКА ОДПІ ПОВІДОМЛЯЄ:

12-12-2017, 16:43

Порядок обліку платників податків і зборів зазнав змін

08.12.2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.10.2017 № 839 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Наказ № 839), яким затверджено Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі – Наказ № 1588).
Зокрема, Порядком визначено функції територіальних органів Державної фіскальної служби України щодо організації роботи з реєстрації та ведення обліку платників податків.
Крім того, виключено норми, що стосуються призначення та проведення перевірок під час процедури реорганізації або ліквідації платників податків, врегулювання питань сплати податкових зобов’язань та податкового боргу, а також особливостей обліку у контролюючих органах великих платників податків.
Слід зазначити, що довідки, свідоцтва, повідомлення та відомості, які формуються і видаються контролюючими органами відповідно до Порядку можуть підписувати не тільки керівники та їх заступники, а й уповноважені особи контролюючого органу.
Також змінена форма та порядок заповнення Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.
З оновленим текстом Наказу № 1588 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Систему блокування податкових накладних тимчасово зупинено

07 грудня 2017 року під час розгляду проекту Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (базовий законопроект № 6776-д.) було оголошено поправки, якими внесено зміни в порядок роботи системи блокування ПН, а саме:
1. Виключено п. 74.2 ПКУ, яким передбачено, що в ЄРПН забезпечується проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації. Ця норма набере чинності з дня наступного за днем опублікування цього закону.
При цьому зазначено, що Кабінет Міністрів України зобов'язаний протягом двох місяців з дня набрання чинності цього Закону:
визначити порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН відповідно до пункту 201.16 ПКУ;
забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
У тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:
прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону;
привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити перегляд та приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
2. З приводу заблокованих ПН/РК передбачено:
ПН/РК, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено, реєструються з урахуванням вимог пунктів 2001.3 та 2001.9 та пункту 201.10 ПКУ, 02.01.2018 року крім:
ПН/РК, по яких станом на 01.12.2017 року не подані пояснення і документи відповідно до підпункту 201.16.2 ПКУ;
ПН/РК по яких прийнято рішення про відмову у реєстрації по яких станом на 01.12.2017 року не розпочинали процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку.
ПН/РК, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено з 01.12.2017 року до набрання чинності цим Законом та по яких платником податку після 01.12.2017 року подані пояснення і копії документів відповідно реєструються у ЄРПН у порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом щодо зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. У разі, якщо протягом 5 робочих днів не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день, за днем закінчення терміну розгляду пояснень і документів платника податку.
3. Щодо безумовного права покупця на податкой кредит зазначено, що на період зупинки роботи СМКОР зупиняється дія норми, якою передбачено, що ПН/РК, складені та зареєстровані після 01 липня 2017 року в ЄРПН, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.
Остаточний текст прийнятого Закону поки що не оприлюднено.

До уваги підприємців, які бажають обрати спрощену систему оподаткування

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що платники податків, які бажають з нового року перейти на спрощену систему оподаткування повинні до 15 грудня 2017 року подати до контролюючого органу заяву про перехід до спрощеної системи оподаткування.
Разом з заявою подається розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.
Платники податків можуть перейти із загальної на спрощену систему оподаткування при дотриманні наступних вимог:
відсутність податкового боргу на день подання заяви (пп. 291.5.8 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). При цьому не вважаються податковим боргом суми узгоджених податкових зобов’язань, строк сплати яких не настав;
якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на єдиний податок, дотримано вимоги п. 291.4 ст. 291 ПКУ, тобто умови роботи у зв’язку з обраною групою (пп. 298.1.4 ст. 298 ПКУ).

Залишилося менше місяця, щоб отримати податкову знижку

Метою декларування доходів з фізичних осіб є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам з бюджету сум податку з доходів фізичних осіб надмірно сплаченого з їх заробітної плати у минулому податковому році.
Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, з метою реалізації права на податкову знижку. Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України № 2755-VI від 02.12.2010 року зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
У відповідності до ст.166 ПКУ податкова знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесками на благодійність, відсотками за іпотечним кредитом, витратами на переобладнання машин під біопаливо, витратами на отримання доступного житла за державними програмами тощо.
Платники податку, які бажають скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2016 року, повинні до закінчення 2017 року подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси (місцем проживання, за яким він береться на облік як платник податків в контролюючому органі). Податкова декларація про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України № 859 від 02 жовтня 2015 року зі змінами. Якщо до кінця року, наступного за звітним, платник не скористається правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

Платники Києво-Святошинської ОДПІ сплатили майже
5 мільярдів гривень податків

Платниками податків території обслуговування Києво-Святошинської ОДПІ протягом одинадцяти місяців 2017 року перераховано до бюджетів усіх рівнів 4 млрд.762 млн. грн.
До державного бюджету впродовж цього терміну спрямовано 2 128,6 млн. грн., що на 330,2 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року, а до місцевих бюджетів надійшло 2 633,5 млн. грн. Це на 433,2 млн. грн. більше фактичних надходжень одинадцяти місяців 2016 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 1 604,8 млн. грн. Порівняно з 2016 роком надходження зросли на 441,5 млн. грн.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30