КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКА ОДПІ ПОВІДОМЛЯЄ:

23-01-2018, 16:24

Зустріч з фізичними особами у Києво-Святошинській ОДПІ
на тему «Деклараційна кампанія за 2017 рік»

Нещодавно у Києво-Святошинській ОДПІ відбулася зустріч заступника начальника Косовського Максима Вадимовича та провідних фахівців Києво-Святошинської ОДПІ із фізичними особами.
Темою для спілкування стала кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2017 року, яка розпочалася 01 січня 2018 року та триватиме до 01 травня 2018 року.
На початку зустрічі Максим Вадимович зазначив, що головним завданням податківців є надання високоякісного сервісу громадянам та представникам бізнесу, сприяти взаєморозумінню та партнерським відносинам з платниками податків.
Під час зустрічі Максим Косовський нагадав присутнім, що наказом Міністерства фінансів України № 556 від 06 червня 2017 року «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України № 859 від 02 жовтня 2015 року внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкції щодо її заповнення. Наказ про внесені зміни набрав чинності 31 грудня 2017 року, тобто, починаючи з 01 січня 2018 року, декларація подається за новою формою.
Фахівці ОДПІ під час зустрічі надали роз’яснення щодо особливостей декларування доходів громадянами, отриманих у 2017 році. Та наголосили, що обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за наслідками 2017 року виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткування, зокрема: доходи від осіб, які не є податковими агентами (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи); від надання рухомого майна або нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) якщо орендар та орендодавець фізичні особи; інвестиційний прибуток; будь-які іноземні доходи; доходи у вигляді спадщини та подарунків, які підлягають обов’язковому декларуванню та при нотаріальному посвідченні яких податок не сплачувався; в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду тощо.
В ході проведення зустрічі були розглянуті конкретні приклади обов’язкового декларування доходів та подачі декларації за 2017 рік. А також питання щодо термінів і способів подання податкових декларацій. Особливо цікавив громадян порядок оформлення податкової знижки.
Крім того,під час заходу всім присутнім надані практичні рекомендації щодо заповнення декларації та надана друкована продукція (листівки, буклети, пам’ятки) з питань декларування доходів громадян.
Наприкінці зустрічі Косовський Максим Вадимович повідомив, що в центрі обслуговування платників Києво-Святошинської ОДПІ створені сприятливі умови для виконання платниками конституційного обов’язку з декларування доходів. Кожен громадянин може отримати роз’яснення та допомогу при заповненні декларацій. На інформаційних стендах розміщена інформація з питань декларування.
Жодне з заданих питань не залишилося поза увагою. Усі присутні отримати фахові роз’яснення та відповіді на свої запитання в режимі жвавого діалогу.

Про роботу центрів обслуговування платників протягом 2017 року

Києво-Святошинській ОДПІ повідомляє про те, що адміністративні послуги надаються відповідно до норм Закону України від 06 вересня 2012 року № 5203-VI «Про адміністративні послуги» та наказу ДФС № 381 від 19.12.14 «Про затвердження Інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг», яким затверджено перелік безоплатних адміністративних послуг, що надаються ДФС України та його територіальними органами, а також Інформаційні картки таких послуг.
У Києво-Святошинській ОДПІ функціонують 3 Центри обслуговування платників, в т.ч. 1 – у Васильківському та Фастівському відділеннях.
З початку року працівниками ЦОП було надано 46950 адміністративних послуги, а саме:
видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб- платників податків- 16277 послуг;
видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків –1594 послуги;
видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела виплачених доходів та утриманих податків – 1594 послуги;
внесення установ (організацій) до Реєстру неприбуткових установ та організацій – 294 послуги;
перереєстрація установи (організації) в Реєстрі неприбуткових установ та організацій – 1414 послуг;
видача довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) – 6 послуг;
видача довідки – підтвердження статусу податкового резидента України – 149 послуг;
видача свідоцтва платника єдиного податку – 5268 послуг;
надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 5884 послуги;
реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 4005 послуг;
реєстрація книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність – 271 послуг;
видача довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи –
390 послуг;
видача довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку – 88 послуги;
видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами ДФС – 2633 послуги;
реєстрація реєстратора розрахункових операцій – 1072 послуги;
реєстрація книг обліку розрахункових операцій – 4884 послуги;
реєстрація розрахункових книжок – 1047 послуг;
внесення до паспорта громадянина України відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта – 80 послуг.
Нагадуємо, що Центр обслуговування платників при Києво-Святошинській ОДПІ працює з понеділка по четвер з 0900 години до 1800 години, у п’ятницю з 0900 години до 1645 години, у суботу – з 0900 години до 1300 години, обідня перерва з 1300 години до 1345 години, неділя – вихідний, довідки за телефоном 406-00-16, адреса: м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34.

Новації податкової знижки у 2018 році

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що відповідно до п. 14.1.170 Податкового кодексу України: податкова знижка – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.
Новацією для реалізації права на податкову знижку є можливість враховувати в податковій знижці витрати на навчання члена сім’ї першого ступеня спорідненості незалежно від того, отримував він заробітну плату чи ні, та те, що з 1 січня 2017 року всі обмеження щодо розміру витрат скасовані. Без змін залишається норма про те, що студентам, які паралельно з навчанням отримували заробітну плату, податкову знижку можуть надати тільки особисто.
Крім цього, ще раз нагадуємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема (пп. 166.2.1 ПКУ) головними умови отримання податкової знижки є підтверджуючі квитанції; платіжні доручення; договори.
При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу (п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 Кодексу).
Також важливим є те, що податковий орган зобов’язаний прийняти податкову декларацію, подану платником податку. Згідно з п. 49 Податкового кодексу України відмова у прийнятті поданої декларації оформлюється податковим органом виключно у письмовому вигляді.
Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.166.4.3 Податкового кодексу України).
Сума коштів зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену у декларації протягом 60 календарних днів від дати отримання такої декларації (п.179.8 Податкового кодексу України).
Оригінали підтверджувальних документів мають зберігатися у платника податку впродовж 3 років з дня подання декларації (п.44.3 та п.166.2.2 Податкового кодексу України).

Випадки, в яких декларація по майновий стан і доходи не подається

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2017 рік вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:
від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Кодексу;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу Кодексу;
у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Июль 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31