КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКА ОДПІ ПОВІДОМЛЯЄ:

10-04-2018, 18:06

Оподаткування спадщини, отриманої від родичів другого ступеня спорідненості

З 1 січня 2018 року громадяни, які отримали спадщину від родичів другого ступеня спорідненості, не зобов’язані ані сплачувати податок, ані подавати декларацію про факт отримання спадщини у 2017 році.
До другого ступеня спорідненості належать рідні брати та сестри, бабусі та дідусі (батьки батька та матері), онуки. Крім того, оскільки податок не стягується, то спадкоємець не повинен проводити оцінку успадкованого майна.
Також за нульовою ставкою оподатковується майно, успадковане особами першого ступеня спорідненості, тобто подружжя (чоловік та дружина), батьки та діти, у тому числі усиновлені.
Громадяни, які отримали спадщину від інших (більш далеких) родичів, а також від просто знайомих мають сплатити податок. Якщо такими спадкоємцями не було сплачено податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, то вони ще й зобов’язані подати декларацію. Також сплатити податок і подати декларацію повинні всі громадяни, які отримали спадщину від нерезидента. Навіть, якщо такі нерезиденти є подружжям, батьками, дітьми, бабусею та дідусем. Передбачено три види ставок для податку на доходи фізичних осіб: нульова, 5 відсотків та 18 відсотків. При цьому, якщо громадянин успадковує майно від резидента (окрім, першого та другого ступеня спорідненості), то сплачує 5-відсотковий податок.
При отриманні на території нашої держави спадщини від нерезидента необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків.
Також спадкоємці зобов’язані сплатити і військовий збір, який складає 1,5 відсотка від вартості успадкованого або подарованого майна. Виключення складають лише особи, що отримали доходи, які оподатковуються за нульовою ставкою.
Подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина – за тими ж ставками і на тих самих умовах. У такому випадку факт дарування не лише квартири, але й іншого майна повинен бути оформлений відповідним чином. Крім того, для цілей оподаткування повинна бути проведена оціночна вартість подарунка.

Маєте декілька земельних ділянок та пільги з земельного податку – подайте заяву до 1 травня

Києво-Святошинська ОДПІ звертає увагу громадян, які є власниками декількох земельних ділянок та мають пільги зі сплати земельного податку на те, що відповідно до п. 281.4 ст. 281 Податкового кодексу України (далі- ПКУ) їм необхідно до 01 травня поточного року подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.
Так, згідно з п. 281.1 ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються:
інваліди першої і другої групи;
фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
пенсіонери (за віком);
ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Згідно з п. 281.2 ст. 281 ПКУ звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:
для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ст. 281 ПКУ).
Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.
Нарахування сум податку громадянам проводиться податковими органами, які надсилають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою. У цьому році до ПКУ були внесені зміни Законом України від 07.12.2017 № 2245-VIII, згідно з якими, запроваджена нова норма. А саме, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання з плати за землю, якщо податковий орган не надіслав (не вручив) податкове повідомлення-рішення з цієї плати.

Платники єдиного податку поповнили місцеві бюджети на 129 мільйонів гривень

За перший квартал 2018 року платники єдиного податку Києво-Святошинського, Васильківського, Фастівського та Обухівського районів поповнили місцеві бюджети на 129 млн. грн., що на 32,8 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.
Найбільший вклад в поповнення місцевих бюджетів внесли фізичні особи-підприємці – 102,8 млн. грн. Від юридичних осіб, що обрали спрощену систему оподаткування направлено 19,0 млн. грн. та 7,2 млн. грн. перераховано платниками, що перебувають у четвертій групі, сільськогосподарськими товаровиробниками.
Нагадуємо, ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року;
2) для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.
У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.
У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи таких платників єдиного податку.
Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:
1) 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ);
2) 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5 відсотків доходу.
Водночас, у 2018 році до рішень про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих органами місцевого самоврядування, у тому числі радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, після 15 липня 2017 року та у 2018 році, не застосовуються вимоги зокрема п.п. 12.3.4 п. 12.3, п. 12.5 ст. 12 ПКУ.

Завершується кампанія декларування!

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, з 1 січня триває кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2017 року. Цього року граничний термін подання декларації – 2 травня.
Якщо протягом минулого року ви здійснювали операції з інвестиційними активами, у тому числі продавали акції;
- якщо отримували доходи, з яких при нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (наприклад, здавали в оренду квартиру чи інше нерухоме майно);
- якщо отримували доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто є фізичною особою (наприклад, при отримували нецільову допомогу від благодійника – фізичної особи);
- якщо мали іноземні доходи – ви зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи.
Крім того, слід обов’язково подати декларацію громадянам, які у 2017 році отримували доходи у формі заробітної плати (інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород) від двох і більше податкових агентів.
За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси:
• особисто або уповноваженою на це особою;
• поштою або засобами електронного зв’язку.
Зверніть увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання.
Якщо декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання декларації.
У разі необхідності громадяни зможуть отримати консультації і допомогу у заповненні декларації. Бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно.
Пам’ятайте, декларування доходів – конституційний обов’язок кожного громадянина.

Навігація порталу

Офіційна інформація

Боярська міська рада:

м. Боярка, вул. Грушевського, 39
Телефон Боярської міської ради: (093) 303-03-76
E-mail: boyarka-rada@ukr.net

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Соціальні мережі

Календар

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30